• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ordinul ministrului Daea pentru inspectorii ANZ care fac controale în fermele de animale

    Roxana Dobre -

    Ordinul dat de ministrul Agriculturii, Petre Daea, pentru subvențiile crescătorilor de ovine/caprine și taurine de lapte sau din rase de carne. În plină campanie de verificări în teren pentru plățile pe cap de animal din campania 2022, șeful de la Agricultură a transmis inspectorilor Agenției Națională pentru Zootehnie ,,Prof.dr. G.K. Constantinescu” (ANZ) să urce pe munte să numere animalele și să nu cheme crescătorii la ”bază” așa cum se întâmpla în alți ani.

    Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a cerut inspectorilor ANZ ca în timpul controalelor pentru subvenții să nu mai ceară crescătorilor să coboare efectivele chiar și zeci de kilometri de pe munte, sau din alte zone unde au animalele, ci să meargă ei să verifice efectivele la fața locului, a aflat pe surse Agrointeligența-AGROINTEL.RO. Ministrul Daea vrea ca fermierii să aibă subvențiile ”garantate” astfel încât niciun crescător să nu riște să piardă nici măcar un leu din cuantumul subvențiilor pentru acest an. Singura condiție este ca în momentul în care este anunțat controlul, fermierul să aibă asupra sa și documentele obligatorii care sunt solicitate la verificările pentru Ajutorul Național Tranzitoriu Zootehnic (ANTZ) sau Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ).

    ”Fermierii, când depun cererea, trebuie să indice locul unde pot fi verificați pentru subvențiile pe care le-au cerut. În multe cazuri când ANZ notifică fermierii că vor merge în control, stabilesc ziua, ora la care vor fi prezenți în teren, primește refuzuri din partea fermierilor. Pe deasupra că au animalele foarte dispersate și nu le pot aduce într-un singur loc, dar inspectorii ANZ sunt dispuși să meargă acolo unde sunt efectivele. Ei depun spre exemplu cererea pentru 120 de capete să spunem, la ovine, și are 2 sau 3 cârduri: unul este pe un munte, altul pe altă zonă și tot așa. Iar inspectorii 500 de capete să spune cât are crescătorul în total trebuie să le verifice doar pe cele pentru care s-a cerut subvenție”, ne-au spus reprezentanți ai ANZ.

    Apel la fermierii care vor să aibă subvenția garantată pe 2022

    Reamintim că fermierii care au fost eșantionați pentru controlul în teren și nu permit vizita inspectorilor ANZ să verifice documentele și existența animalelor la fața locului nu pot intra la plata avansului care va începe din 16 octombrie. Asociație Forța Fermierilor (AFF) a atras atenția membrilor crescători de animale că inspectorii ANZ pot aplica mai multe sancțiuni care pot afecta toată cererea unică, adică și partea de vegetal.

    ANZ este în plină campanie de verificări la fața locului a efectivelor de animale din sectorul zootehnic ovine/caprine și taurine de lapte și carne. Asociația Forța Fermierilor le reamintește fermierilor că au obligația să primească inspectorii agenției în exploatații și să coopereze cu aceștia pentru ca raportul de verificări în teren să fie corect.

    ”Întâmpinăm greutăți din partea fermierilor deoarece nu prea acceptă controlul, motivând ba că este sâmbătă, ba că e duminică, ba că sunt plecați în concediu. Noi am stabilit un termen limită data de 15 august să finalizăm toate controalele astfel încât să poată fi efectuată și introducerea rapoartelor de control în sistem ca fermierii să poată intra la plata avansului, începând cu 16 octombrie. Eșantionul este destul de mare și atunci inspectorii de control fac verificările zi-lumină astfel încât termenul pentru finalizarea verificărilor să poată fi respectat. Sunt verificate efectivele care sunt înscrise în cererea unică. Mesajul nostru este ferm ca fermierii să îi sprijine pe inspectorii ANZ să efectueze în cele mai bune condiții verificările”, au precizat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO reprezentanți ai ANZ.

    Despre acest subiect aici: Apel urgent către crescătorii de animale care vor să intre la plata avansului APIA

    Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, a transmis în data de 28 iulie o scrisoare către comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski, prin care solicită o derogare privind perioada de retenție a animalelor în ferme, condiție obligatorie pentru acordarea sprijinului cuplat.

    „Am solicitat comisarului pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski, să dispună adoptarea unor măsuri pentru a atenua situația gravă a fermierilor şi, în acest sens, am transmis propunerea României de a primi o derogare excepțională pentru acest an pentru reducerea perioadei de retenție a efectivelor de la 100 de zile (ovine/caprine), respectiv de la 6 luni (bovine) la 90 zile de la termenul-limită de depunere a cererii unice de plată, fapt care nu creează discriminări între fermieri”, a declarat ministrul Petre Daea.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris despre acest subiect aici: Anunțul Ministerului Agriculturii pentru crescătorii de bovine și de ovine care primesc subvenții APIA


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Patru noi focare de pestă porcină africană, toate confirmate într-o singură comună DSVSA: Focar de rabie la vaci într-o gospodărie. Boala se transmite și la om Carta Albă a Agriculturii din România. Fermierii vor creșterea subvențiilor și dezvoltarea sistemelor de irigații