• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Nuci cu miez roșu. Rubin – cel mai nou soi românesc de nuc, omologat oficial

    Angelica Lefter -

    Nuci cu miez roșu. Rubin, un soi de nuc la care nuca are miezul roșu, a fost omologat în România și este în curs de omologare în Republica Moldova. Noul soi românesc de nucifere are un aspect deosebit: miezul nucilor are tegumentul roșiatic, rubiniu, iar nucii sunt mai rezistenți la boli și dăunători.

    Informații despre nucile cu miez roșu din soiul Rubin:

    Soiul de nuci cu miez roșu Rubin, selecționat și dezvoltat de către Pepiniera Voinești din Republica Moldova, în colaborare cu Patru Agro România, a fost omologat și înregistrat în Catalogul Soiurilor de Plante din România. Creatorul nucului cu miez roșu – de fap, cu miez învelit în tegument roșu – este tânărul Oleg Tîrsînă din Republica Moldova, director tehnic în cadrul Pepiniera Voinești din Voinescu, raionul Hâncești.

    Rubin, un soi de nuc descoperit în flora spontană din România

    Nucul roșu este soi care aparține florei spontane din România. Specificul varietății este reprezentat de culoarea rubinie a tegumentului și, în plus, acest nuc se dovedește a fi unul rezistent la boli și dăunători, ceea ce îl face să prezinte interes pentru pomicultorii români și pentru nucicultorii din alte țări ale Uniunii Europene, dat fiind mecanismul de recunoaștere reciprocă a oricărui soi de cultură omologat în orice țară din UE.

    Avantajele soiului de nuc Rubin

    Oleg Tîrsînă, director tehnic Pepiniera Voinești – Republica Moldova

    Soiul de nuc Rubin – rezistent la îngheț și secetă, dar și la boli

    Informații despre nucul roșu, cum i-am spus noi acestui soi de nucifere, am obținut discutând direct cu Oleg Tîrsînă, director tehnic în cadrul Pepiniera Voinești. Acesta a precizat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că procesul de omologare a fost unul normal și nu au existat probleme pe întreg parcursul de întocmire a dosarului.

    Rubin este un soi identificat în 2017 în flora spontană din România. Vorbim, astfel, de un nuc românesc. ” crescut prin semănare directă, să zicem o mutație mugurală, este un pom care provine dintr-o sămânță pe care cineva a pus-o în pământ în 1995-1997. S-a întâmplat ca pomul care a crescut din nuca respectivă să producă nuci cu tegumentul roșu. Astfel de varietăți mai există în lume, nu este prima de acest gen, sunt chiar soiuri omologate în mai multe țări din Europa, în Statele Unite ale Americii. La varietatea aceasta, ce ne-a surprins este culoarea specifică a miezului, are un roșu purpuriu foarte interesant, contrastant, este o varietate foarte rustică, foarte rezistentă la ger, la secetă, are o vigoare bună de creștere”, ne-a declarat Oleg Tîrsînă.

    Omologarea soiului de nuci cu miez roșu, soiul Rubin, a fost începută în 2020, iar anul acesta, pe 27 iulie, s-a eliberat certificatul și soiul a intrat în Catalog, fiind recunoscut oficial în România și putând fi cultivat începând din acest an.

    ”În România, soiul Rubin îl dezvoltăm împreună cu Patru Agro care este partenerul Pepinierei Voinești, iar în Republica Moldova am depus o cerere de omologare cu o jumătate de an în urmă. Pentru omologare, în România, este o procedură standard desfășurată la Institutul de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante. De acest lucru s-a ocupat Patru Agro. Noi am contribuit cu descrierea soiului, toți indicii de pe partea tehnologică, parametrii vegetativi, de producție. Patru Agro s-a ocupat de partea administrativă, au depus cererea, au suportat costurile, s-a urmat o procedură standard”, a menționat pomicultorul.

    Cum arată tegumentul roșu al miezului de nucă din soiul Rubin (sursa foto: Facebook/Pepiniera Voinești)

    Omologarea soiului de nuc Rubin permite înființarea plantațiilor oficiale

    Livezile de nuc cu miez roșu se pot înființa începând din acest an, însă și în prezent există soiul Rubin în cultură, fiind nevoie de parcele în procesul de omologare. Astfel, pentru testarea soiului au fost plantate câteva parcele experimentale mai ales în zona de sud a României, a mai spus specialistul Oleg Tîrsînă.

    ”Am contribuit la testarea, plantarea câtorva parcele experimentale în mai multe județe din România, existența unei plantații la solicitantul omologării, la Patru Agro și avem acolo o plantație de vreo 30 și ceva de pomi pe care îi studiem în condițiile zonei de sud, în Oltenia. Este, într-adevăr un soi foarte rezistent, foarte ușor de adaptat în linii mari. Partea bună este că finalizarea procesului de omologare și înregistrare în Catalog permite plantarea oficială, deci înființarea oficială a plantațiilor chiar și mai mari. În toamnă sper să putem oferi celor interesați mai multe nuci pentru degustare”, a apreciat Oleg Tîrsînă, directorul tehnic al Pepinierei Voinești.

    Certificatul de omologare a soiului de nuc Rubin

    Nuci cu miez roșu Rubin – condiții pentru plantare 

    Noul soi de nuc Rubin este unul rezistent, care nu are nevoie de lucrări speciale pentru plantare, iar puterea sa mare de adaptare îl face să poată fi cultivat în sistem bio, a explicat Oleg Tîrsînă, director tehnic al Pepinierei Voinești.

    ”L-aș atribui mai mult grupului de soiuri tradiționale, cum ar fi un soi cunoscut în Europa, Franquette, un soi destul de rustic ce nu necesită abordări mai speciale, dacă am compara cu soiurile industriale: Chandler, Tulare, Ferjan. Acestea sunt foarte tehnice, necesită neapărat irigare, ferilizare, protecție, pentru că au o sensibilități sporite la boli, la bacterioză, la bolile trunchiului. Acesta este un soi foarte rezistent și asta practic îl încadrează în grupa soiurilor care pot fi crescute în sistem bio”, a explicat Tîrsînă.

    Schema de plantare pentru nucul cu miez roșu poate fi cea tradițională, cu o distanță de plantare de 8 metri între rânduri și 8 metri între pomi sau 10 metri, pentru solurile mult mai bogate, fertile, unde dezvoltarea este mai rapidă. Vorbim despre o densitate de 125 – 156 pomi la hectarul de livadă de nuci cu miez roșu.

    Rezistența la bacterioză a nucului Rubin este foarte bună, căci aceasta este problema principală a nucului. ”Acest lucru presupune doar câteva tratamente standard, 2-3 aplicații cuprice ar fi suficiente. Celelalte soiuri, cele americane în special, necesită un program foarte bine pus la punct de tratamente. Dacă nu ai făcut minim 4-5 tratamente cuprice cuplate cu anumite fungicide care în sinergie cu cuprul dau un efect mai bun de control al bacteriozei, ai probleme. Iată la Rubin, lucrul acesta se realizează cumva mai simplu, cu un program mult mai restrâns de tratamente se va reuși controlul aproape deplin al bacteriozei”, a explicat Oleg Tîrsînă.

    Multiplicarea materialului săditor penttru soiul de nuc Rubin

    Soiul de nuci cu miez roșu Rubin – caracteristici, coacere

    Soiul de nuci cu miez roșu Rubin prezintă o serie de caracteristici ce îl plasează în categoria nucilor tardivi. Coacerea nucilor se face în luna octombrie, iar fructul este unul de calibru mediu în condițiile cultivării cu o fertilizare obișnuită. Miezul nucilor cu tegument roșiatic are o textură ușoară și crocantă și un gust agreabil dulce.

    ”Dacă cineva dorește să facă nuci de volum mai mare probabil că ar trebui respectate câteva doze sau aplicarea dozelor de îngrășământ, probabil azotat pentru a stimula creșterea fructelor în calibru”, explică creatorul soiului.

    Pentru Oleg Tîrsînă, soiul de nuc Rubin este o mândrie, mai ales că duce mai departe tradiția nucului local. ”Este un soi de nuc rustic, unica deosebire între Rubin și alte soiuri românești precum Jupânești, Geoagiu, este grupa sau clasa de utilizare a miezului, a nucii. Aceasta este partea de inovație, în rest condițiile de plantare nu ar diferi față de oricare alta plantație de nuci. Ce aș menționa este faptul că Rubin este un soi tardiv, deci are desmuguritul tardiv ceea ce oferă cumva un avantaj în controlul bolilor. Soiurile mai timpurii sunt cumva mai sensibile la bacterioză, dar și la alte boli. În principiu, soiul Rubin este ferit de înghețurile de primăvară și se recoltează la început de octombrie”, spune Tîrsînă.

    Producția la un hectar de nuci cu miez roșu este una care asigură rentabilitatea plantației: peste 2 tone la hectar. ”Acum suntem în anul 4-5 de la plantare, ne putem da seama mai greu de productivitate, dar socotind după planta mamă, aș spune că este un soi destul de productiv comparând cu alte soiuri cunoscute, cu dinamica producerii în cantitatea de muguri de rod, numărul de nuci care se formează pe ramurile de 2 ani, aș zice că randamentul mediu ar trebui să fie undeva între 2,2 și 2,5 tone la hectar”, a menționat pomicultorul.

    Diferența la culoare între miezul altor soiuri de nuca și soiul Rubin (sursa foto: nucialtoiti.md)

    Îngrijirea soiului de nuc cu miez roșu

    Pentru a înființa o plantație de nuci din soiul Rubin nu este nevoie de lucrări speciale ale solului și nici de practici agricole deosebite, a mai spus Oleg Tîrsînă.

    ”Pregătirea terenului este aceeași pentru înființarea oricărei plantați de nuc. Până la urmă vorbim despre o specie pomicolă pentru care pregătirea și condițiile de control sunt aproape identice cu ale altor soiuri, sunt soiuri în cadrul aceleași specii pomicole. Nu există condiții aparte. Este o lucrare de scarificare cât mai profundă a terenului, urmată de o arătură normală la 25-30 de centimetri, afânarea solului, discuire, tăvălugire, pichetare, săpatul gropilor și plantarea pomilor imediat cum materialul săditor este disponibil, ar fi jumătatea lunii noiembrie sau în primăvară”, a explicat Oleg Tîrsînă, director tehnic al Pepinierei Voinești.

    Nucul din soiul Rubin, pom dezvoltat în flora spontană a României (sursa foto: nucialtoiti.md)

    Omologarea soiului de nuc Rubin urmează să fie făcută și în Republica Moldova

    Specialistul a mai adăugat că deja materialul săditor în Pepiniera Voinești este produs, iar soiul a fost multiplicat mai mult pentru amatori sau parcele experimentale. Materialul săditor a fost deja vândut în țări ale Uniunii Europene, iar omologarea acestuia urmează să fie făcută în Republica Moldova și Ucraina.

    ”Materialul a fost livrat în diferite colțuri ale Europei. Începând de anul acesta avem și un volum mai mare de producție. Deja vom satisface anumite cereri de material săditor pentru înființarea livezilor, comercializare, acesta este scopul final al omologării. Materialul săditor noi îl producem în Republica Moldova. Interesul a fost mult mai sporit pentru Rubin în România, de aceea am și demarat acolo. Patru Agro a văzut că există o cerere pentru genul acesta de soiuri. Pentru Republica Moldova am mai așteptat puțin, dar am demarat procedurile și pentru omologarea în Republica Moldova. Nu excludem ca acest lucru să se întâmple și în Ucraina”, a conchis Oleg Tîrsînă, director tehnic al Pepinierei Voinești.

    Cei interesați de soiul de nuc Rubin pot afla mai multe detalii de pe pagina de Facebook ”Pepiniera Voinești” sau accesând pagina de internet nucialtoiti.md.


    Te-ar mai putea interesa

    Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri Ajutor de 42.000 de euro/fermă. Banii, direct în conturile fermierilor ca sumă forfetară Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!