• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA: Noi sume pentru plăți APIA până la finalul anului

    Roxana Dobre -

    Alocare financiară nouă pentru plățile APIA către fermieri! Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) vrea să asigure fondurile necesare pentru plata unei subvenții importante, până la sfârșitul anului.

    MADR a lansat luni, 22 august, în dezbatere publică o Hotărâre pentru modificarea alin. (12) și (9) ale art. 10 din Hotărârea Guvernului nr. 1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.

    Concret, banii vor asigura plățile pentru Trimestrul II din 2022, intervalul aprilie-iunie, dar și restul trimestrelor care urmează să între eșalonat la plată.

    ”În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. Articol unic – La articolul 10 din Hotărârea Guvernului nr. 1.174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 965 din 30 decembrie 2014, cu modificările şi completările ulterioare, alineatele (12) şi (9) se modifică şi vor avea următorul cuprins: ,, (12) Pentru anul 2022, valoarea totală a schemei de ajutor de stat este de 817.000.00o lei care se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Suma alocată pentru plata ajutorului de stat în anul 2022 este de 817.000.00o lei și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2022”, se arată în proiectul MADR care are nevoie de aprobarea Guvernului și publicarea în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

    O parte din banii pentru subvenția la motorină au fost alocați la rectificarea bugetară din această lună, după cum a anunțat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, la finalul ședinței de Guvern din 18 august. ”La Ministerul Agriculturii avem un plus de 716 de milioane de lei per sold, din care 235 de milioane de lei pentru acordarea subvenției pentru motorina utilizată în agricultură, aferentă anului 2022, și 307 milioane de lei pentru dezvoltarea infrastructurii de irigații, dar și 200 de milioane de lei pentru garantarea creditelor contractate de producătorii agricoli”, a specificat acesta.

    Fermierii așteaptă plățile pentru subvenția APIA la motorina pe Trimestrul II

    În prezent fermierii așteaptă banii pentru Trimestrul II după ce cererea pentru solicitarea sprijinului a avut termen 31 iulie. Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare ca diferenţa dintre rata accizei standard şi rata accizei reduse și are o valoare unitară de 1,630 lei/litru, în conformitate cu HG  nr. 146/2022.

    Sectoarele care beneficiază de ajutorul de stat sunt: vegetal, zootehnic (inclusiv apicultură n.r) și îmbunătățiri funciare. Suma alocată anual se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2022. Aceasta poate fi suplimentată dacă plafonul nu acoperă toate trimestrele din anul 2022.

    Din 1 octombrie fermierii pot depune la APIA cererile pentru solicitarea banilor cheltuiți în Trimestrul III, adică perioada iulie-septembrie.

    Reamintim că plățile pentru Trimestrul II din 2022 s-au făcut ințial parțial fermierii primind în conturi sumele ”trunchiate”. După ce Agrointeligența-AGROINTEL.RO a tras un semnal de alarmă, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat că va repara nedreptatea făcută agricultorilor. Un act normativ a fost introdus urgent pe ordinea de zi a Guvernului pentru a suplimenta fondurile pentru ajutorul la motorină, plătit numai parțial către fermieri.

    Despre acest subiect pe larg aici: Plată urgentă APIA în conturile fermierilor. 337 de milioane lei – aprobate astăzi!


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM

    Ultimele știri

    Acordul UE-Mercosur a fost semnat! COPA-COGECA: ”Ne opunem acestui acord învechit și problematic” NHR îi liniștește pe fermieri: Combinele Deutz-Fahr, în stoc. Nu sunt și nu vor fi probleme cu piesele de schimb! Orz de primăvară: fermierii pot alege două soiuri care au dat rezultate în fermele din România