• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Adevărul șocant din spatele anchetării vinurilor ”din pastile”: Îngrășămintele chimice sunt ingrediente de bază ale celor mai ieftine băuturi alcoolice

    agrointeligenta.ro -

    Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților a anunțat săptămâna aceasta că va solicita Parlamentului să înființeze o comisie specială care să ancheteze piața băuturilor fermentate liniștit, a BFL-urilor cum sunt ele ”alintate” de cei din industrie. În afară de faptul că aceste imitații de vin beneficiază de accize de zece ori mai mici decât sunt obligați să plătească producătorii de vin, se pare că acestea ar putea conține o serie de ingrediente care pun sănătatea (chiar viața!) consumatorilor în pericol.

    BFL-urile sunt cele mai ieftine băuturi alcoolice de pe rafturi și sunt preferatele românilor cu venituri mici, dar sete mare. Așa se face că industria lor a explodat în ultimii ani, iar interesele din piață sunt uriașe. Atât de uriașe că au reușit să convingă Guvernul să reducă acciza de la 100 de euro/hectolitru, cât are vinul – spre exemplu, la doar 10 euro/hectolitru. Mai mult, deși legislația cere ca BFL-urile să fie atent controlate, producătorii de vinuri din Vrancea s-au plâns recent deputaților că se știu prea puține ingrediente care stau la baza lor și oricâte plângeri au înaintat autorităților, nu știu ca vreuna să se fi soluționat în vreun fel.

    De față la discuțiile dintre membrii Comisiei pentru agricultură și producătorii de vinuri au fost și reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, printre care și inspectorul Constantin Filat din cadrul Inspecției de Stat. Acesta le-a spus fermierilor vrânceni și parlamentarilor că instituția pe care o reprezintă a efectuat analize în toate cazurile sesizate, înaintând autorităților competente  – adică justiției, un număr de 54 de dosare.

    Pentru a atrage atenția asupra gravității situației, Filat a dezvăluit că testele de laborator au indicat faptul că BFL-urile sunt, în cea mai mare parte, obținute din orice produs care are zahăr, drojdie și un bonificator. Acesta ultim ingredient este, majoritar, NPK, îngrășământ agricol folosit la scară largă în ferme.

    Informația a șocat întreaga audiență, confirmând cele mai negre temeri privind vinurile ”din pastilă”, băuturi care nu sunt în nici un fel reglementate la noi, în afara accizării.

    ”În urma discuțiilor avute la Jariștea cu producătorii de vinuri din Vrancea și nu numai, au existat discuții conform cărora aceste băuturi pot fi foarte periculoase pentru sănătatea consumatorilor. Mai mult, aceste licori lasă impresia falsă că ar fi vinuri românești, purtând pe etichetă imagini cu butoaie tradiționale, struguri și alte elemente care să convingă consumatorii. Producătorii de vinuri se plâng de o concurență neloială din partea acestor produse suspecte, în consecință Comisia pentru agricultură va solicita Biroului Permanent al Camerei Deputaților înființarea unei comisii de anchetă privind piața BFL-urilor din România”, a declarat deputatul PNL Nini Săpunaru, președintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaților.

    La rândul său, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură, deputatul Liviu Harbuz s-a declarat ”un dușman al BFL-urilor”, anunțând că demersurile pentru înființarea comisiei de anchetă vor avea prioritate în viitoarea sesiune legislativă, când parlamentarii PSD se vor asigura ca legislația băuturilor fermentate liniștit să fie îndreptată cu norme clare și sancțiuni drastice pentru cei care pun pe piață băuturi ce pun consumatorii în pericol.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Mesaje de Crăciun 2024: Cele mai frumoase urări și felicitări de Sărbători

    Ultimele știri

    Lovitură pentru fermieri! Guvernul taie toate facilitățile pentru angajații din agricultură! Taxa pe stâlp, reintrodusă! Fermierii – impozit de 1,5% pentru solarii, sistemele de irigat și silozuri Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință