• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Termenul la care crescătorii de bovine află dacă intră la plata avansului pe cap de animal

    Angelica Lefter -

    Termenul la care crescătorii de bovine din România află dacă intră la plata avansului pe cap de animal. Fermierii vor afla în această săptămână dacă perioada de retenție a animalelor se va reduce, de la 6 luni la 3 luni astfel încât și crescătorii să poată intra la plata avansului care va începe la 16 octombrie. Anunțul a fost făcut de ministrul Agriculturii, Petre Daea, după ședința de Guvern.

    Șeful de la Agricultură s-a arătat optimist că solicitarea sa va avea un răspuns pozitiv, mai ales că motivele sunt legate de lipsa hranei pentru animale din cauza secetei.

    ”E foarte important și aștept răspunsul, sper să fie pozitiv: reducerea perioadei de retenție la zootehnie. Sigur că o să mă întrebați ce este asta? Sigur că vă voi explica spunând așa: în momentul în care depui subvenția, cererea unică la APIA și ceri o subvenție anume care este dreptul comunitar și este dreptul pe care fermierul care lucrează și e un fermier activ, trebuie să ții animalele, acestea sunt procedurile europene, din momentul în care ai încheiat depunerea cererii și asta înseamnă 15 mai, ești obligat taurinele să le păstrezi în efectiv 6 luni…și în același loc. Ori în situația aceasta, când vegetație nu ai, stabulația liberă te îndeamnă să pleci cu animalele după furaje, este un nonsens. Cum să poți să păstrezi animalul acolo unde este în faza, sau a fost în faza în care depui cererea știind că te vei întâlni cu un an normal de vegetație. În momentul în care pleacă din zona respectivă, el este lipsit de dreptul de a primi subvenția respectivă. Și în al doilea rând ai posibilitatea să scoți din efectivul de animale, deci dacă ai 6 luni de zile, din 15 mai până în 15 noiembrie, tu trebuie să stai cu animalele toate în spațiul respectiv, toate în efectivul…să nu le scoți decât pe cele care în mod accidental, din cauza unor boli sau din cauza unor accidente, cu documente ies din efectiv”, a declarat ministrul de resort, la finalul ședinței de Guvern de miercuri, 10 august.

    Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea

    Crescătorii de vaci vor afla în această săptămână dacă vor intra la avans

    Petre Daea a menționat, de asemenea, că așteaptă un răspuns pozitiv de la Uniunea Europeană, motiv pentru care actul normativ prin care se instituie schimbarea pentru crescători este deja pregătit. Noutatea ar fi că încheindu-se perioada de retenție mai devreme, crescătorii de animale pot lua avans la sprijinul cuplat zootehnic care este plătit prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) începând cu data de 16 octombrie.

    ”Am solicitat și săptămâna aceasta voi avea răspunsul. Sunt pregătit cu actul normativ pentru că în momentul în care orice solicitare pe care am făcut-o și o voi face la Uniunea Europeană, ea trebuie să fie foarte bine fundamentată, iar răspunsul nu va întârzia să apară în condițiile în care există fundament cu explicațiile cuvenite și în același timp cu interesul pe care îl manifești față de țară și în interesul Uniunii Europene, spunând că să reducem această perioadă de retenție la 3 luni. Acesta este un avantaj formidabil pentru fermieri, este avantajul faptului că poți să te deplasezi, asta înseamnă din 15 august, de poimâine, poți să te deplasezi acolo unde, iată, natura ne dă posibilitatea să reînvie covorul vegetal în așa fel încât să constituie o hrană pentru animale. Ne dă posibilitatea să scoatem reformele pentru că sunt animale care intră într-un proces de reformă și nu poate să-l mai mențină în producție și de aceea îl scoate de la furajare, practic elimină cheltuielile neproductive și un lucru extrem de important este acela că vom crea pentru prima dată în România să ia și zootehnia avans de la 16 octombrie, pentru că încheind această perioadă de retenție mai înainte, poți să intri în anul bugetar al Uniunii Europene, care începe din 16 octombrie”, a conchis ministrul Agriculturii Petre Daea.

    Reamintim că ministrul Agriculturii, Petre Daea a trimis la data de 28 iulie, o scrisoare către comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski, prin care solicită o derogare privind perioada de retenție a animalelor în ferme, condiție obligatorie pentru acordarea sprijinului cuplat. Până la această dată, Comisia Europeană nu a venit cu un răspuns așteptat deopotrivă de ministrul Daea, dar și de fermierii care vor să renunțe la o parte dintre animale, din cauza lipsei hranei cauzată de seceta pedologică din acest an.

    Crescătorii de animale au intrat în anii trecuți la plata avansului cu schemele pentru vegetal dar erau blocați cu subvențiile pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ), plăți care începeau după data de 2 decembrie când demara plata regulară.


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd