• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum se poate schimba categoria de folosință a unei fânețe

    Roxana Dobre -

    Cum schimbă categoria de folosință a unei fânețe. Ce spune legea și care sunt pașii ce trebuie urmați pentru a transforma un teren destinat pășunatului într-o suprafață pe care se construi sau care să fie scoasă chiar complet din circuitul agricol.

    Condițiile în care se poate schimba modul de utilizare a unei fânețe sunt prevăzute în Legea nr. 186/2017 pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991.

    Proprietarii de fânețe care vor să schimbe destinația terenului agricol în suprafață pentru construcții trebuie să se adreseze în primul rând Direcției Agricole Județene de care aparțin. Instituția le va pune la dispoziție lista condițiilor și a documentelor pe care trebuie să le depună. Solicitarea se poate face și prin e-mail sau curier, dacă solicitantul nu dorește să se deplaseze fizic la sediul Direcției Agricole.

    Citiți și: Scoaterea din circuitul agricol a pajiștilor permanente. Reguli noi

    Fâneață

    Primul pas pe care trebuie să îl facă un fermier care vrea să construiască o fermă de animale pe un teren care este încadrat ca fâneață este să se adreseze fizic, prin email sau curier Direcției Agricole de care aparține.

    Solicitantul trebuie să descrie în adresa de intenție trimisă la DAJ situația în care se află și ulterior acesta primește lista documentelor pe care trebuie să se pregătească și procedura prin care se scoate terenul din circuitul agricol. De precizat că solicitantul trebuie să demonstreze cu documente că are în proprietate terenul respectiv și că deține carte funciară în care se vede categoria de folosință a suprafeței.

    În cazul în care terenul este fâneață extravilan sau intravilan chiar dacă nu are competență Direcția Agricolă pentru intravilan dar fiind categoria de fâneață se face procedura de scoatere din circuit agricol dar numai, ca excepție, pentru creșterea animalelor, cu construcțiile aferente.

    Citiți și: Cum se încheie un contract de arendă. Sfatul avocatului pentru arendașii și proprietarii de terenuri agricole

    Ce este permis să se construiască pe o fâneațp care a fost scoasă din circuitul agricol 

    Pe terenul de fâneață care urmează să fie scos din circuitul agricol este permis să se construiască anexe gospodărești mai ales pentru zootehnie, clădiri fără fundație etc. Toate legate de creșterea animalelor, acesta fiind o excepție introdusă în 1 ianuarie 2007  când restul construcțiilor au fost interzise pe pășuni și scoaterea acestora din circuitul agricol fiind de asemenea interzisă.

    Astfel, conform Legii nr. 186 din 24 iulie 2017 pentru modificarea și completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, publicată în Monitorul Oficial nr. 598 din 25 iulie 2017, una din excepții se referă și la utilități și anexe gospodărești pentru creșterea animalelor.

    ”Pe terenurile agricole de clasa a III-a, a IV-a și a V-a de calitate, având categoria de folosință arabil, vii și livezi pot fi amplasate obiective de investiție care servesc activităților agricole, respectiv: depozite de îngrășăminte minerale sau naturale, construcții de compostare, silozuri pentru furaje, magazii, șoproane, silozuri pentru depozitarea și conservarea semințelor de consum, inclusiv spațiile administrative aferente acestora, platformele și spațiile de depozitare a produselor agricole primare, sere, solare, răsadnițe și ciupercării, adăposturi de animale”, se arată în lege

    Documente obligatorii pentru scoaterea unei fânețe din circuitul agricol

    Important este ca beneficiarul să facă dovada cu documente, adică carte funciară sau extras de carte funciară în care să se precizeze aspectul legat de categoria de folosință a terenului, să fie în proprietate, să fie fără sarcini, adică ipotecă sau ce se mai poate greva.  Și ulterior trebuie să facă și un memoriu justificativ în care să prezinte pentru ce dorește să facă schimbarea adică care este scopul.

    Mai departe este nevoie un aviz eliberat de ANIF care să certifice că pe teren nu există amenajări de irigații și un studiu OSPA care să demonstreze clasa de calitate a terenului pentru că în baza acestei clasificări se percep taxele, adică în funcție de ce clasă de calitate are terenul i se percepe beneficiarului o taxă care se duce la fondul de ameliorare al terenului.

    Unde se adresează fermierii în funcție de suprafața pentru care vor să schimbe categoria de folosință

    Schimbarea categoriei de folosință a terenurilor arabile se aprobă prin decizie de aprobare a schimbării categoriei de folosință, dată de către direcția de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru suprafețele de teren de peste 1 ha; iar pentru suprafețele de teren de până la 1 ha, inclusiv, prin decizie de aprobare a schimbării categoriei de folosință, dată de către direcția pentru agricultură județeană.

    Ce sunt pajiștile permanente? Fie că le spuneți pajiști, pășuni sau fânețe, aceste terenuri sunt consacrate producţiei de iarbă şi de alte plante furajere erbacee cultivate sau spontane care nu au făcut parte din sistemul de rotaţie a culturilor din exploataţie timp de cel puţin cinci ani. Această noţiune poate include şi alte specii, precum arbuştii şi/sau arborii, bune pentru păşunat, cu condiţia ca iarba şi alte plante furajere să rămână predominante.


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale

    Ultimele știri

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Ionel Ciobanu, oier cu un efectiv de 700 de animale, desemnat Fermierul Anului 2024, la Botoșani A venit înghețul! Urmează zile cu ger de până la -9 grade Celsius