O fabrică de îngrășăminte din Bulgaria și-a sistat producția
Mircea Olteanu -Fabrica de îngrășăminte din Dimitrovgrad, Bulgaria, și-a sistat producția și 61 de muncitori au fost deja disponibilizați din cauza costurilor ridicate ale gazelor naturale.
În cazul fabricii, gazul natural nu este necesar doar pentru furnizarea energiei, ci este și o materie primă majoră pentru producția de amoniac.
”Avem nevoie de 12.100 de megawați/oră pe zi, ceea ce la un preț de aproximativ 300 de leva (750 de lei) înseamnă peste 3.600.000 leva, cu TVA, (9 milioane de lei) sau peste 120 de milioane de leva pe lună (300 de milioane de lei)”, a explicat Miroslav Ivanov, directorul executiv al Neochim, compania care deține fabrica din zona orașului Dimitrovgrad.
”Nu putem lucra cu un consum mai mic, nu putem primi cu 15% mai puțin gaz natural, pentru că atunci instalațiile trebuie să se oprească”, a adăugat colegul său, Ștefan Dimitrov.
10% dintre angajați au fost disponibilizați
În prezent, camera de control este goală, iar cei 12 angajați din ea sunt în concediu sau redirecționați către alte activități. În plus, lucrările de reparații au fost începute mai devreme decât plănuia inițial conducerea.
”Planurile noastre erau să continuăm să producem în luna august. Din cauza incertitudinii privind prețurile energiei, am fost nevoiți să disponibilizăm 61 de oameni – aproximativ 10% din totalul personalului de 641 de persoane”, a explicat Dimitrov.
Potrivit conducerii întreprinderii, compensațiile de stat pentru energie electrică ajută la păstrarea locurilor de muncă, dar nu permit și efectuarea de investiții. Soluția, în opinia lor, este încheierea de contracte pe termen lung pentru cel puțin un an sau reînnoirea livrărilor în condițiile existente cu furnizorul rus de gaze naturale Gazprom Export.
O altă alternativă ar putea fi livrările din Algeria sau gazul natural lichefiat. Săptămâna viitoare sunt așteptate decizii concrete din partea statului, când conducerea combinatului va avea o întâlnire cu experții, informează portalul agri.bg.
Prețurile îngrășămintelor au atins niveluri record în ultimele luni ca urmare a invaziei ruse în Ucraina, ajungând să consume o mare parte din veniturile fermierilor. Pe de altă parte, industria îngrășămintelor realizează profituri considerabile. Pe lângă explozia prețurilor, producătorii de îngrășăminte au avut de câștigat și de pe urma faptului că Rusia și Belarusul au fost eliminate ca furnizori de îngrășăminte pe piețele occidentale în urma agresiunii Moscovei.
Războiul a cauzat și o creștere a prețurilor la energie (în special gaze naturale), care sunt o resursă cheie pentru industria producătoare de îngrășăminte.