Producătorii de îngrășăminte își prognozează profituri record pe fondul prețurilor uriașe la fertilizanți!
Mircea Olteanu -În timp ce industria îngrășămintelor realizează profituri considerabile, costurile cu îngrășămintele consumă o mare parte din veniturile fermierilor. Producătorii au avut de câștigat și de pe urma faptului că Rusia și Belarusul au fost eliminate ca furnizori pe piețele occidentale în urma invaziei Ucrainei, informează portalul Agrarheute.
Industria îngrășămintelor raportează profituri record la nivel mondial. Prețurile ridicate aduc mulți bani producătorilor, chiar dacă și costurile de producție sunt foarte mari. Prețurile ridicate la gaze şi energie au fost şi motivul reducerii temporare a producției de către unii mari producători de îngrășăminte cu azot. Însă, prețurile gazelor au scăzut semnificativ în ultima perioadă.
Grupurile europene Yara și K+S au raportat profituri uriașe încă din luna aprilie, acum a venit și rândul marilor producători din America de Nord, precum Nutrien Ltd, Mosaic Co și CF Industries, să anunțe profituri excepționale, în pofida unor costuri de producție semnificativ mai mari. Însă, în mod evident, prețurile uriașe la îngrășăminte au compensat costurile în creștere.
Din cauza excluderii Rusiei și Belarusului, piața îngrășămintelor, care era deja dominată de câteva companii mari, a devenit și mai restrânsă. Așadar, spirala prețurilor ar putea ajunge mult mai în sus din cauza deficitului suplimentar care a apărut în urma războiului.
Sezonul profiturilor tocmai a început în SUA, iar analiștii americani spun că giganții din industria îngrășămintelor înregistrează cele mai mari profituri trimestriale din ultimii ani, după ce criza din Ucraina a cauzat lipsuri pentru aproape toate categoriile importante de îngrășăminte.
Industria îngrășămintelor, învingătoare a crizei în SUA și Europa
Majoritatea analiștilor presupun că principalii producători nord-americani de îngrășăminte, cum ar fi Nutrien Ltd, Mosaic Co și CF Industries vor profita masiv de pe urma sancțiunilor împotriva Rusiei și Belarusului, al doilea și al treilea producător mondial de potasiu. Excluderea Rusiei, unul dintre cei mai mari furnizori de azot, fosfat, uree și amoniac are un impact masiv și oferă altor producători posibilitatea de suplini acest gol – la prețuri mai ridicate.
Prețurile îngrășămintelor la nivel mondial sunt la un nivel nemaivăzut de la criza financiară din 2008. În Europa, prețurile sunt adesea chiar mai mari. Acest lucru a fost confirmat și de evoluția câștigurilor producătorilor europeni de îngrășăminte.
În aprilie, gigantul norvegian de îngrășăminte Yara International a raportat câștiguri mai mari decât estima, în ciuda prețurilor ridicate la gaz și a închiderii fabricilor. În raportul său trimestrial, reprezentanții grupului Yara afirmă: „Venitul net a fost de 947 de milioane de dolari în primul trimestru, față de 14 milioane de dolari cu un an în urmă, reflectând în principal prețurile la vânzare mai ridicate (la îngrășăminte), care au compensat costurile mai mari ale gazelor naturale”.
La mijlocul lunii aprilie, germanii de la K+S Aktiengesellschaft și-au îmbunătățit prognoza de profit pentru exercițiul financiar 2022, estimând o valoare cuprinsă între 2,3 și 2,6 miliarde de euro, comparativ cu estimarea anterioară de 1,6 până la 1,9 miliarde de euro, și cu un profit pe anul precedent de 969 milioane de euro.
„Creșterea perspectivelor se datorează în principal creșterilor ulterioare ale prețurilor medii pe segmentul de clienți din agricultură (prețurile la îngrășăminte). Acestea vor supracompensa în mod semnificativ creșterile așteptate ale costurilor, în special pentru energie, logistică și materiale”, se afirmă în raportul publicat de K+S.