• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Constantin Mihalache – singurul fermier care produce sămânță din super-soiurile de grâu Accroc și Borsalino

    Angelica Lefter -

    Două soiuri de grâu adaptate la schimbările climatice, cu rezistență bună în fața bolilor și dăunătorilor, sunt cultivate pentru obținerea de sămânță și pe teritoriul României. Este vorba despre soiurile Accroc și Borsalino, iar singurul fermier care produce sămânța din aceste soiuri RAGT este Constantin Mihalache, din localitatea Vlad Țepeș, județul Călărași.

    Membru al Asociației Forța Fermierilor, Constantin Mihalache cultivă în total 1.750 de hectare de teren cu grâu, porumb, floarea-soarelui, rapiță, orz și mazăre de toamnă. Agricultorul a făcut o prezentare pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO a celor două soiuri inedite de grâu pe care le cultivă pentru sămânță și pentru care are exclusivitate în România din partea RAGT: Accroc și Borsalino.

    Un soi vedetă și un soi cu genetică nouă

    ”Eu am exclusivitatea acestor soiuri în România. Este vorba despre soiul de grâu Accroc, un soi care a mai fost cultivat în România cu câțiva ani în urmă și a fost promovat de fostul Brise, dar din păcate nu a mai fost adus. Este un soi de grâu foarte dorit de fermierii din Dobrogea, unde a dat rezultate foarte bune, mă refer la calitate, grâu de panificație, cât și cantitativ. Am avut cultivate aproape 60 de hectare din acest soi, dintr-un total de 560 de hectare în acest an, iar de sămânță am avut aproximativ 160 de hectare, dintre care 60 cu acest soi, iar 100 tot dintr-un soi al RAGT-ului, Borsalino. Este un soi nou în România pentru că și în Franța a fost înregistrat abia în 2019”, a explicat fermierul Constantin Mihalache.

    Soiul de grâu Accroc: extratimpuriu, cu caracteristici bune de panificație

    Inginerul agronom a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO care sunt caracteristicile celor două soiuri și de ce merită ele cultivate în actualele condiții de mediu și climă și în țara noastră.

    ”Soiul de grâu Accroc este un soi extratimpuriu cu înflorire timpurie, talie scurtă, ceea ce îl face foarte rezistent la dozele corespunzătoare de azot, caracteristici bune de panificație. Rezistent la rugini și tolerant la fuzarioză. În condițiile de arșiță și lipsă de apă am încheiat undeva la 7.500 – 7.800 de kilograme la hectar. El este acoperit și cu o substanță numită bruină, ceea ce îl face rezistent și la dăunători și la boli și la secetă. Ca și tehnologie nu necesită lucrări speciale. La fel ca și la grâul românesc, pregătirea patului germinativ, să fie cât mai bine pregătit. De cultivat, ar fi bine spre sfârșitul epocii optime, el înfrățește foarte bine și recomandăm noi până în 400 de boabe germinabile pe metru pătrat. Bineînțeles tehnologia trebuie să fie una bună spre foarte bună, să se asigure aproximativ 80 – 90 de kilograme substanță activă de fosfor la hectar și 140-150 de kilograme substanță activă de azot în mai multe tranșe la hectar. Și pentru Accroc și pentru Borsalino, este valabil cam același lucru”, a spus fermierul.

    Soiul de grâu Borsalino, potrivit pentru solurile secetoase, unde ploile au întârzieri

    În context, Constantin Mihalache a completat că cele două soiuri sunt extraordinare și corespund foarte bine la condițiile pedoclimatice din țara noastră, iar rezultatele în ambele cazuri sunt foarte bune, motiv pentru care a cultivat încă 100 de hectare cu soiul de grâu Borsalino.

    ”Cu Borsalino am cultivat 100 de hectare. Din punctul meu de vedere, pentru zonele secetoase, unde ploile vor întârzia, cred că este soiul cel mai potrivit a se cultiva pentru că este așa-zis un soi de grâu care nu necesită vernalizare, nu necesită temperaturi scăzute pentru perioada aceea de iarnă, ceea ce face ca acesta să intre într-o categorie numită ”a grâului umblător”. Sunt foarte puține astfel de soiuri la noi în România. Pe acesta eu îl recomand să se cultive în jur de 400 boabe germinabile pe metru pătrat și spre finalul epocii optime, chiar întârzieri, aș zice undeva în jur de 5-10 noiembrie ar fi de dorit ca acest soi să se cultive, undeva la 400 de boabe germinative. De ce? Pentru că are o înfrățire extraordinar de puternică și trece mai bine peste temperaturile scăzute, chiar nu are nevoie de acea perioadă de vernalizare, putând intra în categoria grâului umblător, care poate fi semănat de la sfârșitul lunii noiembrie până în jur de 20 decembrie, fără probleme. El este un grâu aristat, la fel, rezistent, foarte bine la Rugiună și Fuzarium. Aristat înseamnă că spicul are acea aristă, mai are un țesut subțire în continuarea spicului, ca un fel de barbă care în condiții de secetă creează anumită rezistență hrănindu-se din acea terminație, ca să zic așa. Este un soi bun de panificație, un conținut foarte mare de proteine. A fost cultivat în condiții și mai severe decât Accroc, și a produs undeva la 6 tone la hectar”, a caracterizat soiul de grâu Borsalino, fermierul Constantin Mihalache.

    Din experiență, fermierul a observat că acest soi de grâu, Borsalino, semănat în momentul optim și a înfrățit foarte mult, lucru neindicat la acest soi.

    ”Greșeala a fost că l-am semănat în momentul optim, a înfrățit foarte mult, dar acest lucru a făcut ca acești frați să nu fructifice și practic să se hrănească cu umiditatea și îngrășămintele care erau destinate și fără să fie productivi. Noi am semănat cam pe 5 octombrie, dar cred cred că trebuia să ne ducem undeva spre 25 octombrie -5 noiembrie, ca rezultatele să fie mai bune”, a punctat agricultorul călărășean.

    Soiurile Accroc și Borsalino rezistente la condițiile pedoclimatice de pe teritoriul României

    Constantin Mihalache a mai adăugat că aceste soiuri de grâu sunt valorificate ca sămânță, categoria biologică C1, asta însemnând că se mai poate cultiva cel puțin 2 ani, din aceste 2 soiuri.

    ”Noi ne-am asigurat pentru comercial sămânța și avem și de vânzare categoria biologică C1. Consider că în viitorii ani aceste 2 soiuri vor fi unele dintre cele mai cultivate din România pentru că s-au adaptat foarte bine condițiilor pedoclimatice și așa cum am spus, în condițiile extreme ale acestui an, cu precipitații foarte puține, cu arșiță în a doua decadă a lunii martie, când erau în plin înflorit, cu temperaturi crescute de până la 34 de grade Celsius în zona noastră, ambele soiuri au dat rezultate extraordinare, ceea ce nu ne așteptam ” , a completat Constantin Mihalache.

    Fermierul a menționat că a aplicat celor două soiuri de grâu tratamentele specifice, astfel că nu a avut niciun fel de problemă cu bolile și dăunătorii.

    ”Preventiv, am făcut tratamente caracteristice bolilor, dar am fi preferat să avem precipitații și un impact mai crescut al bolilor, însă acestea nu au fost prezente, poate doar la început. Am asigurat tratament pentru făinare, caracteristic acestui tip de boală și nu am avut probleme. Pentru Rugini și Septoria, nu am avut condițiile climatice răspândirii acestor patogeni, iar pentru Fuzarium, cu toate că am făcut tratament și pentru acesta, ne-au lipsit precipitațiile pentru răspândirea acestui patogen. Drept urmare avem un grâu de o calitate foarte bună pe care anul acesta, desigur, îl vom trata și cu insecto-fungicid beneficiind practic de derogarea Ministerului Agriculturii pentru nuprid, neonicotinoide”, a concluzionat agricultorul Constantin Mihalache.

    Perspective sumbre pentru viitoarele culturi agricole, din cauza anului secetos și extrem de greu

    În acest an, fermierul spune că din cauza secetei, perspectivele sunt sumbre și ar putea exista zone unde nu se pot însămânța culturile din toamnă.

    ”Mi-e greu să fac aprecieri, dar din cauza secetei perspectivele sunt sumbre, din păcate. S-ar putea să fie zone unde nu se pot însămânța culturile de toamnă. Din cauza lipsei ploilor și a secetei, nu se va putea face pregătirea solului. Rezerva de câmp de umiditate a solului lipsește cu desăvârșire și cred că și cantități de 300-400 de litri pe metru pătrat nu vor face nimic decât într-adevăr să îmbunătățească această rezervă, dar nu să o acopere în totalitate. Suntem dezamăgiți și frustrați de lipsa precipitațiilor. Am fost afectați până la 50% la culturile de toamnă, rapiță, orz, grâu și aproape de 80% până la 100% la culturile de primăvară, floarea-soarelui și porumb. Neputința noastră este extrem de mare pentru că nu avem, deși ne-am constituit la nivelul localității în OUAI, am depus și am câștigat 3 proiecte care sunt în lucru, suntem legați de mâini pentru că cei de la ANIF nu au făcut nimic pentru a ajunge apă și pe infrastructura mare care le aparține decât în mică măsură. În viitorii 3-4 ani sperăm că vor repara și vor aduce apă pentru că ne place să privim acest aspect cu oarecare optimism. Promisiunile sunt apanajul oamenilor politici, aș recomanda ca domnul ministru Petre Daea să fie mai mult pe la Bruxelles să se zbată pentru fermierii din România, aici are cine să se ocupe de câmpuri. Marea majoritate a fermierilor sunt în faliment, iar asta se va transforma într-o criză alimentară fără precedent în România”, a atras atenția cunoscutul fermier Constantin Mihalache.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!