• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Signal/Langis de la UPL – insecticid recomandat fermierilor pentru tratament sămânță la grâu și orz

  agrointeligenta.ro -

  Dragi fermieri,

  Ne aflăm din nou în situația de a ne lupta cu condiții de mediu ostile, secetă prelungită și din nou precipitații torențiale pe areale restrânse precum și lipsa de predictibilitate a evoluției factorilor climatici.

  În actualul context, cultura cea mai importantă la nivel regional dar și la nivel global este grâul. Suntem în perioada premergătoare pregătirii terenului precum și a semințelor ce urmează a fi însămânțate în perioada optimă.

  Având în vedere importanța grâului ca aliment esențial la nivel global, estimăm că în această toamnă, suprafața totală de grâu ce va fi semănată în România, va crește cu cel puțin 10% comparativ cu toamna anului 2021.

  În acest sens, ținând cont de pagubele pe care le observăm cu toții la cultura de porumb provocate de seceta prelungită, echipa UPL România recomandă tuturor fermierilor revizuirea suprafețelor alocate pentru această cultură, mai ales in zonele unde nu există posibilități de irigat sau un istoric bun al prezenței precipitațiilor. Astfel, fermierii pot evita riscul ca eventualele pagube provocate de secetă să depășească posibilitățile reale de plată a cheltuielilor generate de activitatea specifică.

  Revenind la cerealele păioase, una dintre condițiile obligatorii pentru un start corect este ca sămânța utilizată să fie de cea mai bună calitate, certificată și nu în ultimul rând tratată cu fungicid și insecticid pentru a fi protejată împotriva patogenilor și a dăunătorilor din sol.

  UPL România pune la dispoziția fermierilor insecticidele pentru tratamentul semințelor – SIGNAL 300 ES/LANGIS, autorizate pentru culturile de grâu, orz, porumb, floarea-soarelui. Dozele recomandate sunt de 2,5 l/tonă la grâu și orz respectiv 2 l/tonă la floarea-soarelui și porumb.

  Dăunătorul cel mai frecvent întâlnit la sol este viermele sârmă, dar și buha semănăturilor și-a facut apariția. Pentru a reduce cât mai mult numărul de exemplare al viermelui sârmă, este obligatoriu să intervenim încă din toamnă, cu un tratament corect efectuat la sămânța de cereale păioase. Obiectivul urmărit este acela de a introduce în sol o sămânță tratată de grâu sau orz, culturi ce au densități suficient de mari, astfel încât să ofere o zonă de intoxicare cât mai uniformă, având ca rezultat expunerea la insecticidul aplicat pe sămânță al tuturor exemplarelor de vierme sârmă prezente.

  Prin utilizarea insecticidelor SIGNAL/LANGIS la culturile de cereale păioase reducem numărul de dăunători pe metru pătrat sub pragul economic de dăunare (PED), asigurând un start bun pentru culturile prășitoare din anii următori (floarea-soarelui, porumb).

  UPL România oferă alternative sustenabile la soluțiile convenționale interzise deja la nivel european – NEONICOTINOIDE – înlocuind cu succes aceste produse dovedite ca fiind toxice pentru albine, cu insecticidele Signal 300ES / Langis ce au substanța activă cipermetrin, insecticid pentru care Comisia Europeana a prelungit autorizația pentru următorii 7 ani.

  Insecticidul Signal/Langis creează o zonă de intoxicare prin haloul de protecție insecticidă de aproximativ 4-5 cm, astfel încât dacă semănăm la adâncimea corectă de 2,5-4 cm, vom avea un control excelent al tuturor dăunătorilor din sol.

  Fără îndoială, este esențială și alegerea unui produs fungicid pentru tratamentul semințelor, de preferat fiind un produs care să nu conțină aceeași substanță activă utilizată și în tratamentele împotriva bolilor foliare și ale spicului, pentru a evita apariția de rase rezistente care nu vor mai răspunde la tratamentele ulterioare. Substanța activă ipconazol, nu se regăsește în nici un produs fungicid cu aplicare foliară tocmai pentru a evita apariția rezistenței, fiind regăsită în produsele consacrate pentru tratamentul semințelor de cereale păioase: RANCONA 15ME și RANCONA i-MIX, două formulări inovatoare care continuă povestea de succes a celebrului VITAVAX.


  Te-ar mai putea interesa

  Haos cu rezultatele de la teledetecție! Fermierii sunt chemați de urgență la APIA! Două mari ferme agricole au fost scoase la vânzare de lichidatori! Anunț de ultimă oră pentru tinerii care vor să acceseze ajutorul de 70.000 de euro!

  Ultimele știri

  Transmisie LIVE: Agrointeligența SUMMIT 2023 de la MoldAgro Expo! Oierii din toată țara se reunesc duminică, 24 septembrie, la Țurcana – Regina Munților 2023! Ziua Zootehniei la MoldAgro Expo – vineri, 22 septembrie, în coordonarea dr. ing. Gheorghe Vaida