• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Legea certificatelor de depozit a intrat în vigoare: Fermierii pot garanta creditele la bănci cu cerealele din silozuri

    agrointeligenta.ro -

    Fermierii aflați în plină campanie de recoltare au toate motivele să se bucure: noua lege a certificatelor de depozit a fost promulgată de președintele Traian Băsescu și a fost publicată joia trecută în Monitorul Oficial. Legea permite fermierilor să acceseze credite bancare garantând cu producția de cereale depozitată în silozuri.

    Depozitarea semințelor se va face în baza unui contract între depozitar (cel care deține spațiul de depozitare și are licență de depozit) și deponent, adică fermierul care își depozitează producția. În schimbul semințelor depozitate, agricultorului i se va elibera certificatul depozit, document cu număr și serie proprie care va conține atât datele complete despre locul în care a fost depozitată recolta, precum și perioada depozitării, tipul grânelor și cantitatea predată. Potrivit noii legi, certificatul de depozit este valabil până la data restituirii mărfii către fermier, dar nu mai mult de 12 luni de la data emiterii sale. Pentru depozitarea peste acest termen, se va emite un nou certificat.

    Tarifele, afișate la depozit

    Operatorii economici care au în proprietate spații de depozitare pot solicita în scris MADR eliberarea licenței de depozit, nemaifiind nevoie să se achite vreo taxă. Analizarea cererilor va fi făcută de către o comisie formată din 15 membri: 4 ai ministerului și 11 desemnați de organizațiile profesionale.

    Licențele au valabilitate nelimitată, iar cele obținute în baza vechii legislații pot fi prelungite dacă proprietarii solicită acest lucru și respectă normele noii legislații.

    Spațiile de depozitare vor fi ”verificate lunar sau de câte ori este nevoie”, autoritățile monitorizând atent condițiile în care sunt păstrate semințele pentru care s-au eliberat certificatele de depozit.

    Tarifele practicate pentru depozitare trebuie afișate la fiecare depozit licențiat, iar plata se poate face atât în bani cât și în natură, la prețul mediu de piață al produsului, la momentul efectuării plății, se aarată în lege. Toate cantitățile depozitate vor fi acoperite de polițe de asigurare.

    Fond de compensare a certificatelor de depozit

    Pentru prima dată, a fost instituit Fondul de compensare a certificatelor de depozit, fond din care vor face parte depozitarii şi care va fi la dispoziţia deţinătorilor legali ai acestor certificate. Noul sistem a fost creat pentru a asigura un mecanism de compensare a deţinătorilor de certificate de depozit în situaţia indisponibilităţii stocurilor de seminţe de consum pentru care au fost emise aceste certificate, plăţile urmând a fi făcute în limita unui plafon stabilit anual. Resursele de finanţare ale fondului vor fi foarte variate, de la contribuţia iniţială şi anuală a membrilor, dobânzi, împrumuturi sau venituri din recuperarea creanţelor. Mai mult, pe site-ul Fondului vor fi postate informaţii privind incapacităţile de plată ale depozitarilor şi toate informaţiile necesare producătorilor agricole care vor să îşi asigure producţia.

    În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a Legii certificatelor de depozit, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale trebuie să supună aprobării Guvernului normelele metodologice după care noul act normativ va funcționa.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Când se plantează roșiile în grădină – calendar

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd