Olanda plătește crescătorilor de vaci 25 de miliarde de euro pentru a renunța la animale
Mircea Olteanu -Guvernul Olandei are un fond de 25 de miliarde de euro pentru a-i convinge pe fermieri să reducă numărul de animale sau să renunțe cu totul la agricultură.
Potrivit estimărilor, aproximativ 11.200 de crescători de animale ar trebui să-și închidă fermele, iar 17.600 să reducă numărul de animale din ferme. Din cauza acestor planuri guvernamentale, începând din luna iunie, fermierii din întreaga țară au ieșit pe șosele pentru a protesta.
Manifestațiile, considerate cele mai ample din istoria țării, au fost punctate de ciocniri între protestatari și forțele de ordine. La un moment dat, oamenii legii au apelat chiar și armamentul din dotare, fiind trase focuri de armă în direcția unui tractor care se îndrepta spre polițiști, însă, din fericire, nu s-au înregistrat victime.
Pentru a diminua impactul agriculturii industriale asupra mediului, autoritățile din Olanda au decis să ia o serie de măsuri. Potrivit blogului Green Me, citat de publicația Telegraf.rs, acest lucru se va realiza prin sacrificarea excesului de animale, adică 30% din numărul total de animale.
Olanda, cu o suprafață de 41.000 kilometri pătrați, dintre care o cincime este sub apă, este țara europeană cu cel mai mare număr de animale per suprafață. În fermele din Olanda cresc patru milioane de bovine, 13 milioane de porci, 104 milioane de păsări, astfel că țara occidentală este cea mai mare exportatoare de carne din Europa. Pentru a reduce emisiile de azot – în unele zone fiind necesară scăderea poluării cu până la 70% – va trebui să fie diminuat numărul animalelor.
Fermele intensive, cu un număr mare de animale, sunt cele mai afectate de schimbările climatice. Pe de o parte, această generează un profit uriaș și produc alimente pentru milioane de oameni, însă au și un impact enorm asupra mediului și au probleme în ceea ce privește bunăstarea animalelor și respectarea standardelor de igienă.
În fermele olandeze există un număr mare de animale, iar reducerea numărului acestora, pentru a diminua impactul agriculturii intensive asupra mediului, va însemna sacrificarea a 30 de milioane de animale până în 2030.