• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Blocaj pe piața cerealelor. Fermierii așteaptă prețuri mai bune și sunt dispuși să țină recolta până în februarie

    Roxana Dobre -

    Piața grâului din România a ajuns la un adevărat blocaj după ce campania de recoltat s-a încheiat oficial, iar o mare parte dintre fermieri refuză să vândă producția, așteptând creșterea prețurilor. Chiar și fermierii mici și medii caută soluții pentru a stoca recolta măcar pentru câteva luni, timp în care umăresc evoluția ofertelor din partea celor care fac achiziții de cereale.

    Fermierii cu experiență au ”prins” din anii trecuți care este soluția salvatoare pentru a-și scoate investițiile pe hectar dar și un profit care să îi ajute să facă investițiile pentru noul an agricol. De aceea o bună parte dintre producătorii agricoli refuză să vândă vara grâul, la un preț mic, și aleg să depoziteze producțiile în spațiile de stocare proprii sau cele unde pot depozita contra cost. Sunt însă și producători care nu au încotro și sunt nevoiți să vândă direct din câmp la prețul pe care îl oferă piața.

    Chiar și cu costurile de depozitare la spații de stocare închiriate, fermierii preferă să aștepte momentul prielnic în care să vândă producția de grâu, uneori și la preț dublu decât cel care este oferit în plină campanie. Agrointeligența-AGROINTEL.RO a vorbit cu mai mulți fermieri din zone diferite ale țării pentru a afla care este ”pulsul” bursei românești a grâului, adică cum vând, la ce preț și unde aleg să dea fermierii grâul.

    Fermierul Dorinel Sas lucrează o suprafață de 200 de hectare de teren agricol în zona Sânnicolau Mare, județul Timiș

    Femierul Dorin Sas nu a vândut niciun kilogram de grâu din recolta 2022

    În vestul țării, fermierul Dorinel Sas lucrează o suprafață de 200 de hectare de teren agricol în zona Sânnicolau Mare, județul Timiș. Strict pentru cultura de grâu a lucrat în campania actuală 75 de hectare iar producția cu care a tras linie este de 4.500 kilograme/hectar.

    Fermierul a dezvăluit că ales să nu vândă în această vară nici măcar un kilogram de grâu și a depozitat întreaga cantitate într-un spațiu închiriat.

    ”Am ales să depozitez grâul recoltat în acest an. Avem un depozit închiriat și nu am vândut deloc în acest an din grâul recoltat. Prețul oferit în plin sezon vara, ne motivează să găsim alte soluții astfel încât să nu vindem direct din câmp. La recoltare traderii și în general alții care cumpără, caută să achiziționeze la un preț cât mai mic. Inclusiv morile, încearcă să se aprovizioneze în timpul verii când este un preț de speculă, de dumping să spunem. Vă dau un exemplu: rapița este 3.250 de lei tona, și anul trecut tot atât era tona. Și am vândut cu circa 3.400 într-o lună sau două (după campanie n.r).  Dar costurile privind investițiile pe hectar s-au dublat în multe cazuri comparativ cu anul trecut așa că nu ne convine să vindem la prețul actual. Deci eu unul sunt tot mai motivat să depozitez”, a explicat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO, fermierul timișean.

    Acesta a completat că în cazul său, chiar și cu cheltuiala privind depozitarea prețul la care va vinde grâul peste 2-3 luni este incomparabil mai bun decât cel pe care îl oferă traderii sau morarii acum în plin sezon. ”Sunt costuri și cu depozitarea – și dacă ai depozitul tău tot sunt cheltuieli – dar investiția o amortizezi pentru că vinzi cu preț mai bun, chiar dacă vorbim de 10 bani, 20 de bani, 50 de bani în plus pe kilogram. Mie mi s-a întâmplat să vând și la preț dublu față de campanie. Deci cei care nu au un depozit au o neputință să îi spunem, fie că este fermier mic sau mare”, a precizat Dorinel Sas.

    Conform producătorului agricol, traderii și alți cumpărători l-au ofertat întreaga vară dar fermierul nu a vândut din producție: ”Întotdeauna ne sună în timpul verii, nu doar acum în 2022. Ne spun prețurile, cât oferă ei la momentul respectiv, și atât. Ne dau mesaj pe telefon, cumpărăm grâu la preț de…, orz la preț de…, porumb la preț de…,etc. La câteva zile când își schimbă prețurile revin și îmi spun noua ofertă, și tot așa”.

    Dorinel Sas a dezvăluit însă și care este condiția de bază pe care o iau în calcul fermierii care aleg să nu vândă grâul în plină vară: să aibă rezerve de bani pe care se pot baza să amortizeze costurile până când aleg momentul oportun să scoată grâul la vânzare. ”Îți convine că vinzi la recoltare pentru că ai banii jos, atunci. Dar îți convine doar că nu ai alți bani, nu că ai ieși cumva în avantaj. Este cumva un compromis”, mai este de părere fermierul.

    Fermierul Daniel Manea administrează o exploatație de 270 ha

    Fermierul Daniel Manea nu vinde ”niciun pai de grâu” până în luna februarie

    Tot în vestul țării, în localitatea Nădab, județul Arad, fermierul Daniel Manea a ales să nu vândă ”niciun pai de grâu” până la acest moment. Lucrează 270 de hectare din care 90 le-a avut însămânțate cu grâu. Producția cu care a încheiat campania de recoltat este de 5.400 de kilograme/hectar.

    Acesta are deja o experiență de 2 ani de când a investit în propria magazie de depozitare și se declară mulțumit de decizia pe care a luat-o în 2020.  Pentru recolta din acest an fermierul și-a definit un plan bine pus la punct în cazul grâului: va vinde producția în luna februarie când crede că prețul va fi cel corect.

    ”Am investit în 2020 într-un depozit și chiar în acest an o să mai fac o magazie. Toată lumea știe că la recoltare nu este prețul corect, fermierii pierd. Nu mi-a convenit să vând direct din câmp. În fiecare an dacă țin grâul pe stoc câștig niște bani frumoși. Și o diferență de 30 de bani, 40 de bani pe kilogram contează. La 1.000 de tone puteți vedea diferența dacă faceți calculul. Eu nu am 1.000 de tone pe stoc, am 500 de tone dar sunt niște bani în plus. Eu cred că grâul se va căuta, chiar și cum se spune că vine grâu din Ucraina. Parcă până acum Ucraina nu vindea tot pe la noi, într-o oarecare măsură. Eu am zis că vând în luna februarie, am pus lacăt pe magazie. Nu vând un pai de grâu. Chiar au venit niște cunoscuți să le dau un sac, doi. Am zis că nu scot nimic până în februarie”, a dezvăluit fermierul pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Ing. Vasile Iacob – TCE 3 Brazi

    La ferma TCE 3 Brazi diferența de preț s-a văzut între luna martie și plină campanie de recoltare

    Și la ferma TCE 3 Brazi, o exploatație-etalon pentru zona Moldovei, în județul Neamț, ”schema” aplicată pentru vânzarea grâului este în mare parte spre depozitare. Inginerul Vasile Iacob a dezvăluit pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că în cadrul exploatației unde se ocupă de partea de vegetal, grâul a ocupat 780 de hectare cultivare, iar producția a fost de 5.750 de kilograme/hectar.

    În privința vânzării, societatea apelează de mai mulți ani la o companie care preia toată producția și o depozitează. Și aici însă prețul din ”extrasezon” a fost incomparabil mai mare decât cel din plină campanie de recoltat. Vorbim de 1,70 de lei pe kilogram în luna martie și 1,52 de lei în campanie.

    ”Noi avem o societate care preia toată producția, la toate culturile pe care le avem și o depozitează. Spre exemplu la o cantitate am făcut un contract cu societatea respectivă și am vândut la prețul care era atunci în luna martie, 1,70 de lei pe kilogram (1.700 lei tona) când am încheiat actele, am dar la un preț final de 1,52 de lei pe kilogram (1.520 de lei tona n.r). Profitul a fost foarte mic, dacă ne raportăm la investițiile făcute pe hectar, dar măcar nu suntem pe pierderi. Asta la grâu. La porumb avem deja pe vreo 3.500 de tone făcut contractul înainte de recoltare”, a explicat ing. Vasile Iacob.

    Valentin Popa, prim-vicepreședintele Asociației Forța Fermierilor

    În ferma lui Valentin Popa grâul a fost vândut direct din câmp

    În sudul țării, Valentin Popa, prim-vicepreședintele Asociației Forța Fermierilor, a fost nevoit să vândă producția direct din câmp pentru a-și acoperi costurile cu inputurile pentru noua campanie agricolă. Pentru acest an a recoltat producția de pe cele 60 de hectare pe care le-a avut cu grâu și a tras linie cu 4.500 de kilograme/ha.

    ”La grâu eu l-am vândut până acum direct din câmp și la mine era o problemă cu depozitarea. De abia acum mi-am făcut o hală și aș vrea să păstrez porumbul pentru că prețul care se oferă în prezent este unul de bătaie de joc la adresa fermierilor, mai ales dacă ne uităm cât am investit pe hectar. La complexe noi am luat undeva cu 5.000 de lei tona iar porumbul este acum 1,40 de lei/kilogram, deci 1.400 tona. Este chiar strigător la cer după cum vedeți comparația. Și ca să avem bani pentru noua campanie, pregătitul terenului, semănatul la grâu care începe la finalul lunii septembrie, trebuie să primim un preț bun. Revenind la grâu, la momentul recoltatului, în luna iulie l-am dat pentru că aveam deja multe datorii de achitat. Eu la 31 iulie am inputuri de achitat, iar dacă nu plătesc mie îmi taie reducerile, care acelea fiind de 40-45 la sută, ar fi o pierdere majoră să le ratez. Am avut la grâu 3 contracte cu 3 firme. La primul am avut un preț mai bunicel dar nu am vrut să fac pe cantitate mai mare că am zis că prețul va crește dar m-am înșelat pentru că din contră, a scăzut. Și am ajuns și am dat și cu 1,45 lei kilogram (1.450 lei tona n.r)”, a declarat fermierul pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Conform Bursei Române de Mărfuri, în săptămâna 4-10 august, prețul mediu al grâului FOB Constanța a fost de 1.899 de lei pe tonă. Pe Bursa de la Paris, grâul MATIF se tranzacționează în acest zile, pentru livrările pe luna septembrie, la circa 330 de euro pe tonă.


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till