Prețul gazelor s-a triplat începând din iunie. O nouă creștere dramatică a prețurilor – în toamnă
Mircea Olteanu -Gazprom a anunțat recent creșteri de prețuri de până la 60% până în toamnă, ceea ce ar înseamnă că toate măsurile anterioare au fost inutile. Miercuri dimineață, prețul gazului pe piața spot europeană (Natural Gas EU Dutch TTF) era cotat la puțin sub 230 de euro pe MWh – așadar prețurile gazelor s-au triplat de la începutul lunii iunie.
Mai mult, momentan nu se întrevede un sfârșit al trendului actual de creștere a prețurilor, deoarece compania rusă de stat Gazprom a anunțat prețuri mai mari pentru toamna acestui an. Prețurile de pe piața spot – de care sunt legate și prețurile angro ale gazelor din Europa – nu sunt, prin urmare, departe de nivelul record înregistrat în luna martie. La sfârșitul lunii iulie, Gazprom a redus deja cantitatea de gaz transportată prin gazoductul Nord Stream, care acum livrează doar 33 de milioane de metri cubi pe zi, adică aproximativ 20% din capacitatea sa.
În prezent, pe lângă oferta limitată, există, de asemenea, o cerere tot mai mare de gaze pentru producția de energie electrică în condițiile în care Europa se confruntă cu un val canicular. Seceta record amenință, de asemenea, să oprească aprovizionarea cu energie de-a lungul Rinului.
Gazprom majorează prețurile la gaze cu încă 60%
Gazprom, compania de stat care deține monopolul asupra exporturilor de gaze rusești prin gazoducte, a anunțat marți că prețurile gazelor ar putea crește cu încă 60% față de valorile actuale. Compania a indicat că prețurile ar putea depăși 4.000 de dolari pe mia de metri cubi în iarnă, comparativ cu 2.500 de dolari în prezent.
Înainte de criză, Germania a obținut o mare parte din gazele sale din Rusia prin gazoductul Nord Stream 1, unde Gazprom deține pachetul majoritar de acțiuni. Prin acest gazoduct s-au livrat 55 de miliarde de metri cubi (mc) pe an către Germania și alte țări, dar acum funcționează la doar 20% din capacitate. Moscova susține că de vină pentru această situație este întârzierea reparațiilor din cauza sancțiunilor și a lipsei echipamentelor.
Prin urmare, Germania încearcă să găsească surse alternative de gaze înainte de iarnă, în cazul în care Rusia continuă să reducă cantitățile livrate sau să le oprească cu totul. Prin urmare, guvernul german a avertizat că ar putea fi necesară raționalizarea consumului de gaze. Din acest motiv, două terminale de gaz natural lichefiat (GNL) urmează să fie construite în porturile germane Brunsbüttel și Wilhelmshaven, care sunt programate să înceapă să funcționeze în această iarnă.
Potrivit analiștilor, Germania poate achiziționa anual până la 12,5 miliarde de metri cubi de GNL prin cele două terminale. Această cantitate ar însemna acoperirea a aproximativ 13% din consumul german de gaze în 2021.
Prețul gazelor pentru consumatori au crescut de la 6,5 eurocenți la 21 de eurocenți
Prețurile gazelor pentru consumatori sunt deja la un nivel ridicat din punct de vedere istoric. Însă, acest lucru înseamnă și venituri suplimentare pentru stat. Anul acesta, gospodăriile germane vor plăti cu peste 3,6 miliarde de euro mai mult TVA la gaze decât în 2021. Dacă pentru gaz ar fi aplicată o cotă de impozitare mai mică, de 7%, gospodăriile ar putea fi scutite de 4,4 miliarde de euro, potrivit calculelor realizate de portalul Verivox.
În Germania, ca de altfel și în alte țări europene, prețurile ridicate la energie alimentează inflația. Potrivit economiștilor, în cazul în care creșterea prețurilor gazelor va continua, rata inflației germane ar putea ajunge chiar la valori de două cifre în toamnă. Anul trecut, gospodăriile germane au plătit în medie un preț brut de 6,56 eurocenți/kWh pentru gaz. În prima jumătate a anului 2022, prețul mediu al gazelor pentru gospodării era deja de 14 eurcenți pe kilowatt oră, potrivit Verivox – și sunt așteptate și alte creșteri.
Începând din data de 1 octombrie 2022, în Germania va fi introdusă și o nouă suprataxă pentru gaz. Prețurile de achiziție în creștere plătite de furnizorii de gaze sunt transferate către toți consumatorii de gaze prin intermediul taxei. Dacă se adaugă și taxa pe valoarea adăugată, statul primește încă 1,4 miliarde de euro de la gospodării, la o suprataxă (netă) de 2,419 eurocenți/kWh.
”Noua taxă va propulsa apoi prețurile gazelor la aproape 21 de eurocenți pe kilowatt oră. Acestea ar putea crește și mult mai mult, deoarece prețurile angro ale gazelor sunt în prezent chiar peste acest nivel. Încă nu se vede sfârșitul creșterilor de preț. Iarna aceasta va fi cu siguranță cea mai scumpă de până acum”, spune Thorsten Storck de la Verifox.