Dan Motreanu, europarlamentar: Comisia Europeană lucrează la o bază de bune practici agroecologice în beneficiul fermierilor
Angelica Lefter -Comisia Europeană construiește o bază de cunoștințe și de bune practici pentru a stabili în ce condiții agroecologia poate să maximizeze beneficiile de mediu, sociale și economice pentru fermieri și comunitățile rurale. La nivelul Uniunii Europene a fost constituit în acest sens un grup de lucru strategic pentru pregătirea unui parteneriat care să stimuleze adoptarea agroecologiei de către fermieri, a menționat europarlamentarul român, Dan Motreanu.
Într-un text publicat pe pagina sa oficială de Facebook, Dan Motreanu explică de ce este necesară această atenție asupra agroecologiei, o ramură care poate contribui la bunăstarea micilor fermieri, la creșterea securității alimentare și la reziliența la schimbările climatice prin utilizarea regenerativă a resurselor naturale.
”Contribuie și tu la dezvoltarea cercetării privind agroecologia! Agroecologia contribuie la creșterea veniturilor micilor fermieri, a securității alimentare și rezilienței la schimbările climatice prin utilizarea regenerativă a resurselor naturale. În prezent, Comisia Europeană construiește o bază de cunoștințe și de bune practici pentru a stabili în ce condiții poate agroecologia să maximizeze beneficiile de mediu, sociale și economice pentru fermieri și comunitățile rurale”, a menționat Dan Motreanu.
Oficialul european a mai adăugat că SCAR – Comitetul permanent pentru cercetare agricolă a lansat un nou grup de lucru care are menirea să determine adoptarea agroecologiei de către fermieri.
”În acest sens, Comitetul permanent pentru cercetare agricolă, sub acronimul SCAR (Standing Committee on Agricultural Research), a lansat un nou grup de lucru strategic SCAR-AE pentru pregătirea parteneriatului european candidat la finanțarea din programul Orizont Europa ”Accelerarea tranziției sistemelor agricole: laboratoare vii agroecologie și infrastructuri de cercetare” (SRIA).
Scopul parteneriatului este ca, până în 2030, ecosistemul UE de cercetare și inovare din jurul agroecologiei să fie mai bine conectat și să stimuleze adoptarea agroecologiei de către fermieri. Vom îmbunătăți astfel performanța de mediu, economică și socială a agriculturii”, a punctat europarlamentarul român.
Totodată, Dan Motreanu a arătat care sunt contribuțiile specialiștilor pe o perioadă de 5 luni de activitate, dar a menționat și faptul că există în acest moment în consultare deschisă a Strategic Research and Innovation Agenda (SRIA), mai exact un chestionar la care cei interesați pot răspunde pentru fixarea definitivă a priorităților propuse, a relevanței și al impactului așteptat. Termenul limită la care se poate completa chestionarul este 30 septembrie 2022.
”Prima versiune a contribuțiilor specialiștilor și părților interesate obținute în perioada ianuarie-iunie 2022 a fost deja finalizată și publicată, putând fi consultată aici: https://fz-juelich.sciebo.de/s/YYHcibl9XhuVT0L.
Acum SRIA este deschisă pentru o consultare mai amplă pentru fixarea definitivă a priorităților propuse, a relevanței și al impactului așteptat.
Termenul limită de depunere a contribuției pe pagina https://services2.ptj.de/limesurvey25/index.php/541567… este 30 septembrie 2022”, a arătat europarlamentarul Dan Motreanu.