• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul grâului a scăzut la nivelurile de dinainte de război. România, printre principalii exportatori din UE

    Mircea Olteanu -

    Prețurile grâului au scăzut săptămână aceasta la cel mai scăzut nivel din ultimele șapte luni, pierzând aproape 30 de euro pe tonă în ultima săptămână.

    Exporturile ucrainene de cereale au continuat să ia avânt, iar acest lucru pune o presiune masivă asupra prețurilor globale ale grâului, susțin analiștii. Se estimează că exporturile de cereale ale Ucrainei în sezonul 2022/23 au ajuns până acum la 30,4 milioane de tone, comparativ cu o cantitate de 22,6 milioane de tone prognozată în iulie. Prețul grâului pe piața europeană a contractelor futures a scăzut cu aproape 30 de euro – minus 8% pe parcursul săptămânii – la puțin sub 314 euro pe tonă pentru contractul cu livrare în luna septembrie.

    La piața ango din Hamburg, grâul de panificație a fost cotat la 317 euro pe tonă, iar prețul orzului furajer s-a ridicat la doar 290 de euro pe tonă.  În portul Rouen, cel mai important punct comercial al Franței, prețul grâului a ajuns vineri la 314 euro pe tonă, iar cel al orzului la 272 de euro pe tonă.

    Per ansamblu, prețurile cerealelor scad ca urmare a intensificării exporturilor ucrainene de cereale prin porturile de la Marea Neagră – dar și din cauza prognozelor bune privind recoltele din Rusia și India, afirmă analiștii. Miercuri, alte cinci nave au fost încărcate cu cereale în portul Chornomorsk de la Marea Neagră. Aceasta transportă peste 70.000 de tone de grâu, porumb și ulei de floarea-soarelui, fiind cel mai mare convoi organizat în temeiul acordului intermediat de Organizația Națiunilor Unite. Până în prezent, 25 de nave încărcate cu cereale au părăsit porturile ucrainene de la Marea Neagră în baza acestui acord, potrivit organismului de inspecție cu sediul la Istanbul.

    Rusia anunță o recoltă uriașă de grâu, dar cantitatea de porumb la nivel mondial este mai mică

    Prețurile grâului sunt în scădere și ca urmare a recoltelor neașteptat de bune din Rusia și India, în ciuda incertitudinilor legate de exporturile din ambele țări. India, al doilea cel mai mare producător de cereale din lume, și-a majorat estimarea privind producția de grâu, prognozând o recoltă de aproape 107 milioane de tone de grâu în 2022, cu un milion de tone mai mult decât estima anterior, a anunțat Ministerul Agriculturii din India. Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) estimase recent recolta indiană la doar 103 milioane de tone.

    Firma de consultanță Sovecon și-a majorat marți prognoza pentru recolta rusă de grâu în 2022, de la 90,9 milioane la 94,7 milioane de tone. Acesta ar fi un nou record de producție și ar permite exporturi de peste 40 de milioane de tone – față de 33 de milioane de tone exportate în sezonul trecut.

    Pe de altă parte, Consiliul Internațional al Cerealelor și-a redus joi estimările pentru producția globală de porumb în sezonul 2022/23. Acest lucru a fost cauzat de problemele cu recoltele din Uniunea Europeană și Statele Unite. În ansamblu, CIG a revizuit recolta mondială de porumb 2022/23 în scădere cu 10 milioane de tone, până la 1,179 milioane de tone.

    În același timp, CIG și-a majorat previziunile privind producția de grâu în sezonul 2022/23 la 778 de milioane de tone, cu 8 milioane de tone peste estimarea anterioară.

    Germania exportă puțin grâu, Franța foarte mult

    Analiștii de la Strategie Grains și-au redus prognoza privind exporturile europene în actualul sezon la 29 de milioane, cu 1,4 milioane de tone mai puțin. Până acum, însă, exporturile au fost extrem de dinamice, în special cele ale Franței. Între 1 iulie și 14 august, țările europene au exportat aproximativ 3,7 milioane de tone de grâu, adică cu aproape 430.000 de tone mai mult decât anul trecut.

    Cel mai mare exportator european de până acum este Franța, cu exporturi de grâu de peste 1,5 milioane de tone. Pe locul doi se află România, cu exporturi de 852.000 de tone de grâu. Exportatorii polonezi au vândut deja 541.000 de tone de grâu către țări terțe, iar 435.000 de tone din Bulgaria au ajuns pe piața mondială.

    Până în prezent, doar 78.000 de tone de grâu au fost încărcate în porturile de export germane.

    Principalii cumpărători de grâu european au fost Marocul și Algeria – precum și Egiptul, Pakistanul și Nigeria, dar la mare distanță.

    În ceea ce privește exporturile europene de orz furajer, până la 14 august, doar 1,2 milioane de tone au fost expediate către țări extracomunitare, față de 2,1 milioane de tone anul trecut. Franța a exportat 438.000 de tone de orz, urmată de Germania cu 389.000 de tone și România cu 353.000 de tone. Principalii cumpărători ai orzului european în această perioadă au fost Arabia Saudită, China și Iran, relatează portalul agrarheute.com.


    Te-ar mai putea interesa

    Mii de hectare de teren agricol – scoase la licitație în Ucraina. Arenda pornește de la 200 euro/ha OUG despăgubiri de secetă – publicată! Listă culturi eligibile, plată la hectar, termen cerere Anunțul RAR pentru toți fermierii care au nevoie de ITP

    Ultimele știri

    Polonia continuă să domine piața europeană a cărnii de pui Alertă meteo de ploi, descărcări electrice și vânt în 13 județe Turcia ridică parțial interdicția importurilor de grâu