• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Verificări ale inspectorilor DSVSA într-un caz făcut public de Agrointeligența!

    Angelica Lefter -

    Reacție rapidă a Direcției Sanitare-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba în cazul fermierului din comuna Unirea, ale cărui culturi au fost distruse de animalele necrotaliate ale unui oier din zonă.

    Cazul a fost făcut public de Agrointeligența – AGROINTEL.RO, care a semnalat situația complicată în care se află fermierul Florin Popa, într-un articol care prezenta daunele făcute în cultura sa de porumb de porcii necrotaliați ai unui localnic.

    În urma publicării articolului ”Lupta unui fermier pentru dreptate. Animalele unui localnic îi distrug culturile, iar decizia instanței întârzie să apară!”, o echipă din cadrul Serviciului Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală s-a deplasat la fața locului pentru a efectua o anchetă și pentru a lua măsurile care se impun în acest caz, după cum se arată într-un comunicat transmis de DSVSA Alba către Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Astfel, mai multe nereguli au fost descoperite în cadrul fermei, iar proprietarul animalelor lăsate libere a fost sancționat cu o amendă de 1.500 de lei.

    ”Referitor la articolul cu titlul: ”Lupta unui fermier pentru dreptate. Animalele unui localnic îi distrug culturile, iar decizia instanței întârzie să apară!”, publicat în data de 17.08.2022, în publicația Agro Inteligența, vă comunicăm următoarele:

    Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Alba a luat act de reclamațiile transmise în termenul prevăzut de notele de serviciu ale Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, iar o echipă din cadrul Serviciului Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală s-a deplasat la fața locului pentru începerea anchetei și pentru a lua primele măsuri ce se impun, în conformitate cu atribuțiile prevăzute în Regulamentul de Organizare și Funcționare și în actele normative care reglementează activitatea instituției.

    În linii mari, în exploatația reclamată s-a constatat deținerea a 10 suine neidentificate, fără respectarea, în cazul a 7 dintre ele, a termenelor de identificare prevăzute de către Ordinul 40/2010 (3 purcei erau sub vârsta de crotaliere). Un număr de 7 porci erau ținuți într-un adăpost, construit din lemn, prevăzut cu țarc, iar 3 purcei erau lăsați liberi. Pentru deficiențele întâlnite, în conformitate cu HG 984/2005, proprietarul exploatației a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.500 de lei.

    S-a constituit un plan de măsuri pentru remedierea deficiențelor, s-au dispus recomandări pentru neconformități și termene de remediere.

    Proprietarul animalelor, în cel mai scurt timp posibil, va dispune mutarea suinelor de la stână, înapoi la adresa de domiciliu”, a transmis DSVSA Alba.

    Totodată reprezentanții DSVSA Alba au menționat în informare că cetățenii au obligativitatea de identificare a porcilor și înregistrarea în Baza Națională de Date. Totodată, creșterea suinelor trebuie realizată doar în spații închise pentru a evita astfel răspândirea pestei porcine africane.

    ”Sesizările transmise fac obiectul de activitate al DSVSA Alba întrucât, conform reclamantului, vizează, în primul rând, porci domestici fără crotalii și, în al doilea rând, porci ținuți în condiții necorespunzătoare. DSVSA Alba transmite cetățenilor că au obligativitatea identificării porcilor și înregistrării în Baza Națională de Date, iar creșterea lor trebuie să se realizeze doar spații închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci din alte exploatații, cu porci mistreți sau cu proprietari care dețin porci domestici, pentru a evita răspândirea pestei porcine africane. În acest sens, transmitem crescătorilor de animale să apeleze la medicii veterinari concesionari din fiecare circumscripție sau să solicite îndrumare de la inspectorii DSVSA Alba. În cazul de față, răspunsul la petiții s-a transmis în termenul prevăzut de legislație. Îi asigurăm pe fermieri și pe crescătorii de animale de întreaga noastră implicare pentru sănătatea și bunăstarea animalelor, respectiv siguranța alimentelor”, se mai arată în comunicatul transmis de DSVSA Alba.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an