• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Germania a dat derogare pentru rotația culturilor de grâu

    Angelica Lefter -

    Germania a adoptat o derogare pentru rotația culturilor de grâu, dar și pentru cultivarea tuturor suprafețelor agricole disponibile, inclusiv a celor care ar fi trebuit să rămâne necultivate în baza regulamentelor Politicii Agricole Comune.

    Impactul războiului din Ucraina pe piața de cereale determină statele Uniunii Europene să relaxeze anumite cerințe de mediu în cadrul Politicii Agricole Comune, pentru a face față situației economice. În Germania vor fi cultivate în continuare terenurile care trebuiau scoase din circuitul agricol, iar pentru anul 2023 rotația culturilor nu va mai fi obligatorie la grâu.

    Astfel, pentru a contracara criza alimentară globală, reprezentanții agriculturii din landurile germane au aprobat o propunere a ministrului federal Cem Özdemir de a continua să cultive terenuri care ar fi trebuit scoase din circuitul agricol, potrivit euractiv.ro.

    Marți, pe 16 august, a fost luată decizia ca fermierii să poată continua să cultive cereale, floarea soarelui sau anumite leguminoase timp de un an pe terenuri pe care altfel ar fi fost obligați să le scoată din producție în temeiul politicii agricole comune (PAC) a UE. Reforma PAC va intra în vigoare în statele membre UE începând din ianuarie 2023.

    Spre deosebire de poziția inițială a lui Özdemir, Germania implementează astfel parțial derogarea propusă de Comisia UE la sfârșitul lunii iulie, care permite statelor membre să relaxeze anumite cerințe de mediu în cadrul PAC, din cauza impactului războiului din Ucraina pe piața mondială de cereale.

    Aceasta include așa-numitul standard 8 de bune condiții agricole și de mediu (GAEC), care, începând cu 2023, impune fermierilor să lase necultivată o anumită suprafață din terenul agricol – 4% în Germania – ca pârghie pentru a îmbunătăți biodiversitatea.

    Inițial, Cem Özdemir a fost critic cu privire la relaxarea propusă de Comisie, în scopul creșterii producției interne de cereale pentru a reduce importul din Ucraina, acuzând în același timp executivul UE că evită responsabilitatea față de criza alimentară globală.
    Cu toate acestea, mulți miniștri regionali, inclusiv actualul președinte al Conferinței Miniștrilor Agriculturii, ministrul agriculturii din Saxonia-Anhalt, Sven Schulze, de la Partidul Creștin-Democrați (CDU), au cerut să pună în aplicare pe deplin relaxarea permisă de executivul UE.

    La cea mai recentă întâlnire de la sfârșitul lunii iulie, guvernele federal și ale landurilor nu reușiseră să ajungă la un acord în această privință.

    Acord întârziat, bazat pe o soluție de compromis

    Cem Özdemir a înaintat pe 6 august o soluție de compromis cu care a convins, în mare parte, regiunile: în timp ce terenurile deja scoase din circuitul agricol vor putea rămâne astfel în continuare, fermierii sunt scutiți de obligația de a scoate alte terenuri din producție.
    ”Ceea ce vă prezint este un compromis care doare oricum l-am lua”, a explicat Özdemir anunțul propunerii sale. În același timp, ”nu a existat consens între guvernul federal și landuri” pentru implementarea completă a recomandărilor Comisiei ”unu la unu”,  a spus, la rândul său, Schulze într-o declarație de marți cu privire la decizia miniștrilor.

    Politicianul creștin-democrat a salutat decizia unanimă a miniștrilor federal și regionali, despre care a spus că este ”așteptată de mult”. În acest fel, a spus el, Germania aduce ”o contribuție importantă la securitatea alimentară globală” și dă ”un semn de solidaritate în vremuri de resurse limitate”.

    Asociația Fermierilor Germani a numit, de asemenea, propunerea lui Özdemir ”întârziată” și a cerut aprobarea rapidă în cele 16 state federale, deoarece fermierii au început deja planificarea cultivării pentru anul următor.

    Criticile au venit curând și din din partea asociațiilor de mediu. ONG-ul conservaționist NABU a descris decizia lui Özdemir„ ”o dovadă a incapacității pentru politica agricolă germană”. Este ”complet de neînțeles” motivul pentru care terenurile neîngrijite cu ”potențial scăzut de producție ar trebui să intre în circuitul cultivării cerealelor”, a explicat președintele organizației, Jörg-Andreas Krüger.

    Rotația culturilor nu mai este obligatorie pentru grâu, în 2023

    Statele federale germane au convenit și asupra propunerii mai puțin contestate de suspendare pentru un an a cerinței de rotație a culturilor, cu scopul de a crește producția internă de grâu.

    Conform noilor reguli PAC, fermierii europeni nu pot cultiva aceeași recoltă doi ani la rând dacă doresc să aibă acces la fondurile disponibile în condițiile stabilite în noua arhitectură verde a programului de subvenții agricole al UE.

    Dacă un câmp a fost semănat cu grâu de toamnă într-un an, ar trebui să fie cultivate porumb, rapiță sau culturi similare în anul următor. Suspendarea regulii pentru 2023 este acum stabilită pentru a permite fermierilor să planteze din nou recolta foarte solicitată anul viitor, chiar și pe câmpurile care au fost deja folosite pentru grâu anul acesta.

    Cemir Özdemir a cerut, în luna mai, Comisiei Europene să permită statelor membre UE să suspende regulile de rotație a culturilor și, în consecință, a inclus acest lucru în propunerea sa de implementare în Germania.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025 – comunicat: Peste 90% fermieri autorizați la plata finală. Banii în conturi! Soluția eficientă pentru combaterea bolilor la cereale și rapiță Premierul Ciolacu: La Ministerul Agriculturii vor rămâne trei secretari de stat