Petre Daea: ”În niciun caz România nu va exporta întreaga producție de grâu!”
Angelica Lefter -România va exporta doar cantitățile de grâu care depășesc nevoia internă, a dat asigurări Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea. Șeful de la Agricultură a punctat faptul că producția de grâu obținută în acest an de țara noastră depășește nevoile interne, iar exportul va asigura confortul financiar al fermierilor.
”România a fost tot timpul în această condiție, ea exporta grâu știindu-se capacitatea de producție a țării. Și în acest an, România a încheiat recoltatul, a obținut o producție mult peste nevoile interne, motiv pentru care, iată, că se află în această situație, de a exporta, în așa fel încât confortul financiar producătorilor de grâu din țară și fermierilor, care evident trebuie să-și valorifice producția pe care o obțin în așa fel încât să poată să-și reia activitatea în câmp, pentru anul agricol 2022 – 2023”, a declarat ministrul Petre Daea într-o informație la TVR Info.
Grâul merge la export doar după asigurarea consumului intern
Ministrul Agriculturii a mai spus că țara noastră a fost și va rămâne o țară cerealieră, nepunându-se problema să nu fie asigurat necesarul pentru consumul populației.
”România a fost și este și va rămâne o țară cerealieră cu posibilități de export a acestor cantități care prisosesc consumului intern. Sigur că da, România având această posibilitate de a exporta, evident că se va ocupa de asigurarea hranei populației, în niciun caz nu va exporta întreaga producție de grâu și va rămâne în țară necesarul de consum în așa fel încât să avem asigurată populația până la noua recoltă și evident și cu cantitățile care vor fi necesare pentru a ajunge la recolta următoare, vorbind aici de stocurile de legătură pentru noua recoltă”, a reiterat șeful de la Agricultură.
Pe de altă parte, ministrul Daea este conștient de problemele pieței, dar spune că procesarea este o ramură importantă a agriculturii care trebuie susținută. Pentru moment, procesatorilor le este dificil să facă achiziții prețurile fiind mari, iar fermierii sunt reticenți să vândă.
”(…) Da, este o constatare a momentului și așa este, pentru că de fiecare dată sau săptămânal ne întâlnim marțea atât cu producătorii cât și cu procesatorii și cu cei care se ocupă de comerț, stabilind împreună, analizând împreună, evident, care este mișcarea stocurilor de produse în România și în același timp care sunt măsurile pe care le putem lua în așa fel încât să ajutăm procesatorii în așa fel încât să putem pune în mișcare grâul necesar, să îl procesăm și să îl oferim pieței la cererea pe care se lansează la acest produs. Pentru acest lucru, am pus în mișcare un act normativ care este acum în transparență decizională, este în consultare publică care vizează un sprijin pentru procesatori în așa fel încât să stimulăm procesarea, știindu-se că toți dorim și, în primul rând procesatorii socot necesar să aibă un sprijin din partea statului pentru a putea oferi pieței produse prelucrate cu valoare adăugată mai mare”, a declarat Petre Daea.
Ministrul a amintit că deși granturile pentru procesatori se ridică la jumătate de milion de euro, ei vor fi obligați să respecte o serie de condiții și mai ales să facă anumite stocuri.
”(…) Când dai acești bani pentru a prelucra producția și ca să pui pe piață și să iei din bugetul statului acești bani, ei trebuie să-și găsească rostul și atingă obiectivul. Spuneam că obiectivul nostru este de a atrage cât mai multe produse și vorbesc aici de grâu și nu numai, și de floarea-soarelui, de porumb, pentru că actul normativ vizează cele trei produse care sunt pe piață la această dată și aceste cantități trebuie să ajungă în procesare și ele să fie prelucrate pentru a fi oferite pieței. Sper ca în săptămâna care urmează, de mâine încolo (luni – 22 august), în urma analizei pe care o facem împreună cu cei ce v-am spus până acum, să putem vedea care este situația concretă și de fiecare dată să ne pliem la realitatea zilei în așa fel încât deciziile să fie luate în interesul țării și în folosul fiecăruia”, a conchis ministrul Agriculturii, Petre Daea.