• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețurile gazelor cresc în continuare: Cea mai scumpă iarnă din toate timpurile

    Mircea Olteanu -

    Pe piața spot, prețurile gazelor naturale au ajuns la noi niveluri record. Un megawatt oră costa luni în jur de 285 de euro – adică cu 41 de euro sau cu 17% mai mult decât vineri. Și nu există niciun semn că această explozie a prețurilor s-a încheiat.

    Aproximativ jumătate din gospodăriile din Germania se încălzesc cu gaz, care joacă, de asemenea, un rol extrem de important în industrie.

    ”Această iarnă va fi cu siguranță cea mai scumpă din toate timpurile”, afirmă Thorsten Storck de la site-ul de analize economice Verivox. ”Prețurile la gaze s-au triplat deja de la an la an. Odată cu noua taxă, gazul va deveni și mai scump”, a adăugat el.

    ”Ca urmare, multe gospodării vor avea probleme financiare masive”, afirmă Thorsten Storck. Cu toate acestea, chiar și fără suprataxa pe gazul natural, consumatorii și economia vor continua să se confrunte cu ascensiunea prețurilor la gaze. Pentru lunile august, septembrie și octombrie, furnizorii germani de gaze au anunțat 166 de creșteri de prețuri, în medie cu 47,7 la sută, ceea ce corespunde unor costuri suplimentare medii de aproximativ 914 euro pe an, arată o analiză Verifox.

    Suprataxa pe gaz nici măcar nu este luată în considerare în acest calcul. Firmele de utilități își informează clienții că vor avea astfel prețurile mari de achiziție. De exemplu, prețurile de import pentru gazele naturale, care sunt măsurate de Oficiul Federal pentru Economie și Controlul Exporturilor, au crescut cu 200 la sută pe parcursul anului. Pe piețele spot, unde gazele sunt tranzacționate pe termen scurt, prețurile gazelor naturale au crescut de peste șapte ori în ultimele douăsprezece luni.

    La Natural Gas EU Dutch TTF, cea mai importantă piață de tranzacționare în Europa, gazul era cotat luni dimineață la 286,05 euro pe megawatt oră – cu aproape 41 de euro sau cu 17% mai mult decât vineri.

    Explozia prețurilor continuă – TVA-ul va fi redus

    Prețul mediu brut pentru un kilowatt oră de gaz a fost de 6,56 eurocenți/kWh în 2021, potrivit datelor publicate de Verifox. În prima jumătate a anului 2022, prețul mediu al gazelor pentru gospodării era deja de 14 eurocenți/kWh. ”Având în vedere evoluția actuală, costurile cu încălzirea ating un nivel pe care multe gospodării îl consideră dificil de suportat”, susține Thorsten Storck.

    Noua suprataxă va catapulta prețurile gazelor la aproape 21 de eurocenți pe kilowatt oră; și ar putea crește și mult mai mult, deoarece prețurile angro ale gazelor sunt peste acest nivel. Potrivit calculelor analiștilor de la Verifox, costurile anuale cu gazul pentru gospodăria standard (20.000 kWh) se vor ridica la o medie de 3.568 de euro în august 2022. Odată cu introducerea suprataxei la gaze, costurile vor crește cu 576 de euro (brut), până la 4.144 de euro – ceea ce corespunde unei sarcini suplimentare de 16 la sută, a calculat Verivox.

    Guvernul federal german vrea să perceapă o cotă TVA mai mică la gazele naturale pentru o perioadă limitată de timp. Cancelarul Olaf Scholz a anunțat joia trecută că TVA-ul pentru gaz va fi redus de 19 la Această măsură ar compensa povara generată de introducerea noii suprataxe pe gaz.

    Și mai multe taxe începând din toamnă

    Pe lângă taxa pe gaz pentru salvarea importatorilor, consumatorii se pot confrunta și cu alte taxe suplimentare. De la 1 octombrie, furnizorii de gaze vor trebui să plătească 0,57 eurocenți pentru așa-numita energie de control pentru fiecare kilowatt oră de gaz natural consumat de gospodării, potrivit companiei Trading Hub Europe (THE). Pentru companii, taxa se ridică la 0,39 cenți pe kilowatt oră.

    Dacă și în ce măsură aceste taxe suplimentare vor fi transferate de la furnizorii de gaze la consumatorii finali este o întrebare deocamdată fără răspuns.

    Acestea s-ar adăuga suprataxei pe gaz de 2,419 eurocenți pe kilowatt oră. Pe lângă taxa de achiziție, în toamnă se va adăuga o taxă de înmagazinare a gazelor. Aceasta este destinată să înlocuiască costurile suportate pentru stocarea suplimentară a gazelor naturale pentru a asigura securitatea aprovizionării pe timp de iarnă.

    Cu toate acestea, Ministerul Economiei de la Berlin nu crede că această taxă va ajunge la o „dimensiune relevantă”, explică analiștii de la Verivox. Însă, potrivit economiștilor, suprataxa pe gaze va duce la o creștere a ratei inflației. De exemplu, Institutul de Macroeconomie și Cercetări Economice al Fundației Hans Böckler, afiliată la sindicate, consideră că este posibilă o rată a inflației de aproximativ zece procente în trimestrul IV, informează portalul agrarheute.com.


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!