• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vasile Iosif, AIPROM: Când merg la piață, nu cumpăr decât din Uniunea Europeană dacă nu găsesc din România

    agrointeligenta.ro -

    Eu când mă duc la piață, nu cumpăr decât din Uniunea Europeană dacă nu găsesc din România, a declarat Vasile Iosif, președintele Asociației Industriei de Protecție a Plantelor din România (AIPROM). Într-un interviu acordat în emisiunea AgroStrategia de pe TVR 1, Iosif a precizat că UE are o reglementare strictă a produselor permise a fi utilizate în agricultură pentru protecția plantelor.

    ”Eu când mă duc la piață, nu cumpăr decât din Uniunea Europeană dacă nu găsesc din România. Eu cumpăr românește (…). Turcia folosește în jur de 900 de substanțe active, de pesticide. Uniunea Europeană mai folosește – vorbim de produse sintetice – cam 290 și România are vreo 192. Deci, în procesul nostru de selecție – ca să vă mai dau un indicator – dacă, de exemplu, Uniunea Europeană consumă circa 12% din cantitatea de 2,7 milioane de tone de pesticide la nivel global, Uniunea Europeană consumă undeva la 323.000 de tone. Uniunea Europeană cheltuie 21% din valoare. Deci putem să înțelegem că Uniunea Europeană este un bloc comunitar mai exclusivist”, a explicat Vasile Iosif de ce alimentele din România sau produse în UE sunt mai sigure.

    La nivelul AIPROM funcționează un task Force pentru a stopa și preveni piața produselor contrafăcute care ajung în agricultura românească.

    ”Nu trebuie să uităm că avem o graniță destul de deschisă cu Republica Moldova, destul de permeabilă cu Serbia și cu Ucraina, și din păcate, există tendința și tentația de a plăti mai puțini bani și de a cumpăra fără factură niște produse care de fapt, nu sunt produse. Nici noi nu știm prea bine ce este în interior, dar pe această cale salut Poliția Română că își face treaba. Chiar și astăzi la birou am primit mai multe produse contrafăcute. Deci noi la ora actuală suntem focusați pe câteva lucruri foarte importante. În primul rând partea de reglementare, de legislație. Și aici, împreună cu asociațiile de fermieri, avem întâlniri ocazionale sau destul de frecvente unde ne punem de acord, pentru că problema nu este că industria este afectată, că va scădea consumul de pesticide cu 50%. Eu vă spun că va crește consumul de pesticide, pentru că produsele biologice trebuie să le aplici mai des. Sunt la fel de scumpe, poate chiar și mai scumpe de multe ori, iar cei care vor utiliza produsele biologice vor trebui să fie mult mai bine documentați și mult mai atenți”, a explicat Vasile Iosif în cadrul emisiunii AgroStrategia de pe TVR 1, o coproducție TVR și Agrointeligența.

    Combaterea biologică nu este un concept nou

    ”La ora actuală, în Farm to Fork, în această strategie De la Fermă la Consumator, se vorbește mult despre combatere integrată, de managementul combaterii integrate. Managementul combaterii integrate – eu l-am învățat la facultate, deci trebuie să știți că este un concept vechi de prin anii 70 – chiar am avut un cercetător excepțional, Tudorel Baicu – Dumnezeu să-l odihnească! Ca și student am citit cărțile lui vizavi de combatere integrată. Așaadar, combaterea biologică, aceste virusuri, bacterii, microorganisme, ele sunt cunoscute de prin anii 60 și 70. Din păcate, nu au prins, pentru că este foarte complicat să utilizezi produse biologice, dar ce vreau să spun este că această combatere integrată va trebui să fie, dacă vreți, cartea de căpătâi, pentru că aici intră metode preventive – de exemplu rotația culturii. Numai făcând o singură rotație a culturii pot să salvezi foarte multe tratamente. (…) De asemenea, avem un grup de lucru specializat care se ocupă de partea aceasta de educație și de recuperare și de conversie a acestor ambalaje goale în valoare adăugată. Și avem firme cu care lucrăm. Aici industria noastră investește circa 1 milion de dolari în fiecare an din fonduri proprii, numai pentru a colecta aceste ambalaje, numai pentru România. Vrem să extindem acest concept și în Republica Moldova”, a vorbit președintele AIPROM despre programele organizației.

    O nouă legislație pentru utilizarea produselor de protecție a plantelor

    ”La ora actuală lucrăm la un nou proiect de lege de pentru protecția plantelor (…). Sper să reușim ca după 5 ani de discuții să finalizăm acest proiect de lege, pentru că este absolut vital. Avem un proiect de lege, o lege de fapt, în funcțiune din 1994 – deci vă puteți imagina cât de multe lucruri s-au schimbat de atunci – și ne-am dori ca împreună cu ei (cu oficialii statului – n.r.) să implementăm o legislație care să ajute atât micul, cât și marele fermier. Și aici cred că autoritățile noastre ar trebui să se uite puțin cu mai multă atenție în acest program pentru agricultură (Planul Național Strategic – n.r.) și trebuie să vedem ce fonduri găsim pentru a implementa sistemul de combatere integrată. Este extrem de important ca fermierii să înceapă să conștientizeze că pesticidele trebuie să fie folosite doar în ultimă instanță. Din câte cunoaștem noi, sunt destul de mulți bani în acest PNS, în Politica Agricolă Comună și cred că autoritățile noastre ar trebui să se uite puțin, cu mai multă atenție spre partea de prognoză și avertizare. Mi-aduc aminte când eram tânăr – prin 1992 , 1993, 1994, 1995 – aveam un sistem de prognoză și avertizare spectaculos. Nu exista nici un dăunător, nici o boală care să nu fie monitorizată și să nu știe inspectoratul din zona respectivă sau să nu știe laboratorul central de carantină fito-sanitară că avem o problemă”, a mai spus Vasile Iosif.

    AgroStrategia. Invitat: Vasile Iosif, Președinte AIPROM (23.08.2022)


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”