• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vaci mai puține, dar mai performante. Șeful ANZ: Sunt condiții pentru a merge mai departe cu ameliorarea

    Roxana Dobre -

    România are mai puține bovine, dar efectivele de animale sunt de o calitate genetică bună, performante, a dezvăluit directorul general al Agenției Națională pentru Zootehnie ”Prof.dr. G.K. Constantinescu” (ANZ), Florinel Bîrcă. Acesta a afirmat în cadrul emisiunii Agrostrategia de la TVR 1 că în prezent România are 1.959.000 de bovine și bivolițe înregistrare în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE).

    ”În sectorul bovin avem un număr mai mic de animale – eu zilele trecute am extras din RNE și erau undeva la 1.959.000 de capete în România –  toate bovinele, inclusiv bivolii și toate bovinele care nu sunt înregistrate. În registrele noastre (Registrele Genealogice ale raselor n.r) sunt mult mai puține, bineînțeles, numai că spre deosebire de ovine, tehnologia nouă în reproducție a pătruns mult mai bine pe partea bovinelor. Adică aici avem însămânțările artificiale care au ajuns în România undeva la 70%. E un procent destul de bun și știu, exploatații, asociații care intenționează să introducă transferul de embrioni. (…) Înseamnă un progres genetic formidabil și într-un timp foarte scurt față de perioada cât ar trebui să aștepți prin însămânțările artificiale. Adică aduc performanță genetică imediat cu produsul următor. Pot să folosesc un animal la reproducție mult mai intens decât în însămânțările artificiale. Testele genetice la masculii pentru reproducție, verificându-se prin testele genetice, știu că masculul respectiv e deținătorul unui grup de gene care îmi indică mie prin asociere, că va avea valoare de aderare foarte mare fără să mai aștept verificarea acelui tăuraș, adică testarea lui pe surori sau pe descendenți”, a adus lămuriri Florinel Bîrcă în cadrul emisiunii care s-a difuzat miercuri, 24 august.

    România are două centre de testare a taurilor 

    Referindu-se în continuare la performanța animalelor de rasă din specia bovină, Florine Bîrcă a menționat că România face progrese în privința ameliorării, în țara noastră fiind asigurate condițiile pentru a merge mai departe cu creșterea producțiilor la vaci.

    ”Creșterea producțiilor în România pe specia bovină se poate face pe creșterea numărului și asta ține de fermieri și de condițiile pe care le are fermierul în a crește numărul de animale și statul intervine, dar nu este apanajul Agenției Naționale pentru Zootehnie. Intervine foarte mult în sectorul ăsta de dezvoltare, mai ales pentru tineri, pentru proiecte noi și odată prin creșterea performanțelor la animale. Ăsta este în apanaj nostru, al Agenției Naționale, alături de partenerii noștri  că așa îi numesc pe fermieri. Și asta se poate face prin tehnologii de producție, cum am spus, performante și noi. Vreau să vă spun că în România avem și noi două centre de testare a taurilor, așa cum am văzut în vizita oficială pe care am făcut-o în Ungaria, la Budapesta. Deci în România sunt condiții pentru a merge mai departe în programele de ameliorare. Fiecare Registru Genealogic și-a asumat, odată cu autorizarea, anumite obiective de creștere și noi le urmărim. Cert este că un animal ca să aibă o producție ridicată în România – să evaluăm producție la sfârșitul anului, ar trebui să beneficieze, după cum știm noi în zootehnie de rasă. Anul acesta este un an așa cum ați spus și dumneavoastră, un an greu. Adică dacă un fermier se plânge că nu are furaje de ajuns pentru animal, este cert că acela nu va avea producția scontată și producția genetică a animalului, adică performanța productivă”, a punctat șeful ANZ.

    Acesta a completat că România se poate mândri cu ferme mari de bovine, și mai ales cu animale performante. ”Sunt ferme în România și vă spun că sunt ferme mari în România, pe partea de est, aici, care au producții foarte mari și cu animale animale performante. Animale pe performante la bovine sunt și mamele de taur – de aceea avem tauri la testare în centrele de testare”, a mai spus Florinel Bîrcă în cadrul emisiunii de pe TVR 1.

    AgroStrategia. Invitat: Florinel Bîrcă, Director General ANZ (24.08.2022)


    Te-ar mai putea interesa

    Metru ster de lemne – ce este și cum se calculează Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Bursa cerealelor la final de an. Prețuri pentru tona de grâu și de porumb

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor