Simpozionul noutăților la floarea-soarelui și sorg – organizat de ing. Dumitru Manole vineri, 26 august, la Amzacea
Angelica Lefter -Dr. ing. Dumitru Manole, președintele Asociației pentru Cultura Florii Soarelui din România, organizează simpozionul cu tema ”Noutăți privind adaptarea tehnologiilor la cultura florii-soarelui și a sorgului pentru boabe în contextul schimbărilor climatice”. Evenimentul are loc vineri, 26 august, începând cu ora 10:00, la câmpul de cercetare dezvoltare al S.C. Sport Agra S.R.L. din comuna Amzacea, județul Constanța. Mai exact, pe șoseaua Constanța – Negru Vodă – DN38, la kilometrul 40.
Evenimentul are ca parteneri unele dintre cele mai renumite companii de agribusiness din țară: Adama, Corteva Agriscience, First Grain, Lidea, RAGT.
Loturi de testare la floarea-soarelui și 4 de sorg
Președintele Asociației pentru Cultura Florii Soarelui din România, dr. ing. Dumitru Manole a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că anul acesta au fost realizate mai multe loturi de testare pentru 19 hibrizi de floarea-soarelui și 4 de sorg pentru boabe.
”În fiecare an, începând din anul 2000, de când avem în arendă în comuna Amzacea, societatea Sport Agra, procedăm la a testa o serie întreagă de produse. Când am spus produse, mă refer la semințe, pesticide, îngrășăminte. În acest an am realizat o platformă cu hibrizi de floarea-soarelui de la mai multe companii și, de asemenea, o platformă cu 4 hibrizi de sorg pentru boabe de la compania RAGT. Legat de sorg, avem experiențe pe care le realizăm din anul 2014 an de an, pentru că, de fapt, în lipsa irigațiilor și a schimărilor climatice pentru că, de fapt, în această zonă a Constanței și a Dobrogei, precum și în sud-estul României, dat fiind faptul că nu avem irigații, schimbările climatice sunt din ce în ce mai agresive și în această situație avem o alternativă – sorgul pentru boabe”, ne-a declarat dr. ing. Dumitru Manole.
Sorgul pentru boabe, producție de 7.500 de kilograme la hectar, cu 14% umiditate în sol
Ing. Manole a punctat că loturile experimentale au o tradiție în fermă în ceea ce privește sorgul, experiență care a fost expusă chiar la Milano, în cadrul unei conferințe internaționale.
”Experiențele le organizez începând din 2014 și s-au dus și pe un culoar al unei conferințe internaționale, a doua conferință internațională a sorgului pentru boabe, care s-a desfășurat la Milano în 2018 și unde am fost invitat ca speaker. Referitor la tehnologia sorgului pentru boabe, iată ca și în acest an, că noi am recoltat toate parcelele ieri (23 august – n.r.) și am lăsat martori pentru data de 26 august, cu toată agresivitatea factorului climatic, nu a dat o producție mai mică de 7.500 de kilograme, cu 14% umiditate. Ceea ce se întâmplă la sorg, și am afirmat, iar anul acesta o să reiau, nu a existat piață pentru vânzarea sorgului. Cu traderii cu care am discutat acum 8-10 ani, mi-au spus că este nevoie de volume mari de boabe de sorg ca să facă obiectul exportului sau al consumului în România”, spus dr. ing. Dumitru Manole.
La floarea-soarelui s-a schimbat perioada optimă de semănat
Cât despre floarea-soarelui, specialistul a menționat că se fac remarcate unele schimbări la semănare. Cu alte cuvinte, informațiile valabile acum ceva ani nu mai sunt de actualitate și este din ce în ce mai clar că semănatul la floarea-soarelui trebuie făcut mult mai devreme pentru ca planta să dea un randament mai bun.
”Referitor la floarea-soarelui, tot ieri (23 august) am finalizat recoltarea celor 19 hibrizi de floarea-soarelui. Am dat ca titlu ”Noutăți privind adaptarea tehnologiilor la cultura florii-soarelui și a sorgului pentru boabe în contextul schimbărilor climatice”, deci acest titlu al temei are o motivare, anume care? Pe lângă testarea celor 19 hibrizi, noi de 15 ani am schimbat perioada de floarea-soarelui la semănatul acesteia, după înaintașii noștri, profesorii pe care i-am avut eu în anii 1960 în facultate, floarea-soarelui trebuia semănată între 5-10 aprilie, era o perioadă optimă. Aș vrea să părăsim și datele experiențele datelor pe care le-am făcut în ultimii 20 de ani la Amzacea. S-au confirmat în marea producție, anume ce? Am început semănatul florii-soarelui în 10-15 martie și iată că și anul acesta, societatea Sport Agra, pe suprafața de 240 de hectare, pe lângă faptul că a terminat recoltatul mai devreme, care dă posibilitatea realizării lucrărilor de pregătire pentru iarna acestui an, nivelul producții medii este de 3.750 de kg/ha, media pe 240 de hectare, iar în platforma cu cei 19 hibrizi dintre care doi i-am repetat, semănând același hibrid în perioada martie și același hibrid în perioada când au spus înaintașii, sunt diferențe reale de producție. Și aceasta s-a dovedit practic și în bazinul acesta al Amzacei, care cuprinde terenurile care pleacă de la Techirghiol și ajung până la granița cu Bulgaria, Negru Vodă, toți au văzut, au trecut la treabă, au schimbat ceea ce a făcut tehnologia pe care am realizat-o la Sport Agra Amzacea și în tot acest bazin producțiile și anul acesta sunt peste 3.000 de kilograme la hectar” a specificat agronomul.
Peste 130 de participanți la simpozion, printre care și invitați din afara țării
Manifestarea va beneficia de prezența unor personalități din țară și de peste hotare, a menționat dr. ing. Dumitru Manole pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
”Sunt o serie de noutăți pe care le arătăm la fața locului unde am lăsat martori, nu am recoltat integral, să vadă în data de 26 august toți participanții. Așteptăm cu tot cu media, cu companiile multinaționale care ne sunt parteneri, în jur de 130 de persoane, printre care și personalități de peste hotare ale culturii florii-soarelui”, a transmis dr. ing. Dumitru Manole.
Confirmările pentru participarea la eveniment sunt așteptate la numerele de telefon: 0722 698 668 – dr. ing. Dumitru Manole; 0799 987 030 – Laurentiu Ganea sau la următoarele adrese de e-mail: dumitrumanole38@yahoo.ro respectiv firstgrain99@yahoo.com