Traderii internaționali au reluat achizițiile de cereale în porturile ucrainene
Mircea Olteanu -Expedierea cu succes a navelor din porturile ucrainene de la Marea Neagră a stimulat optimismul traderilor, astfel că, pentru prima dată de la începutul războiului, companiile internaționale de comerț au reluat achizițiile de cereale direct din porturile țării vecine.
Prețurile grâului alimentar în porturile Odesa, Yuzhny, Chornomorsk sunt de 7000-7500 grivne/tona, sau 190-205 de dolari/tona, adică similar nivelului prețurilor în porturile de la Dunăre, dar sunt mai avantajoase pentru fermieri având în vedere costurile de transport mai reduse.
Cotațiile grâului la bursele mondiale au scăzut în prima zi a săptămânii cu 4-5%, dar apoi au revenit pe creștere ca urmare a prognozelor ce indică o recoltă în Ucraina mai redusă decât se estima inițial.
Asociația Ucraineană a Cerealelor și-a actualizat prognoza pentru recolta de cereale și semințe oleaginoase din acest an, reducând-o la 64,5 milioane de tone, cu 5 milioane de tone mai puțin decât se estima anterior.
În același timp, prognoza privind exporturile de cereale pentru 2022/23 a fost menținută la nivelul de 32,8 milioane de tone, cu condiția ca ruta de export maritim să continue să funcționeze.
Potrivit estimărilor asociației, Ucraina poate recolta anul acesta 19 milioane de tone de grâu, astfel că, luând în considerare stocurile din vechea recoltă, care se ridică la 10 milioane de tone, exporturile ucrainene de grâu vor ajunge la aproximativ 10 milioane de tone.
”În general, exporturile de cereale și semințe oleaginoase în sezonul 2022/2023 pot ajunge la aceste niveluri dacă activitatea porturilor ucrainene de la Marea Neagră va continua”, a subliniat asociația.
Prin cele trei porturi maritime deblocate în urma acordului mediat de ONU, Ucraina va putea exporta lunar aproximativ 5 milioane de tone de cereale, potrivit autorităților. Dar ar trebui să ne așteptăm la o cantitate mai realistă de 3,5-4,5 milioane de tone în fiecare lună, susține analistul pieței de cereale UkrAgroConsult, Maryna Marynych.
Importatorii sunt în prezent interesați în special de grâul european, deoarece prețurile pentru cerealele din Rusia rămân ridicate. În pofida scăderii prețurilor grâului pe piața internă rusă, pe fondul unei recolte record, prețurile la export nu scad. Însă, pentru a stimula vânzările, traderii ruși vor oferi reduceri la grâu, cum este cazul petrolului, care se tranzacționează cu un discount de 30% din cauza sancțiunilor, au explicat experți citați de portalul graintrade.com.ua.