• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Norul de praf și fum din zonele de conflict din Ucraina a ajuns deasupra României

  Angelica Lefter -

  Un nor încărcat cu particule de praf poluante, care ar proveni și din zonele de conflict ucrainene, a intrat în România și pare a fi sursa mai multor fenomene precum impulsul de fulgere de o intensitate mare observat pe cerul țării noastre.

  În ultimele două zile, un val de ceață nemaiîntâlnit a cuprins zona de nord-est a României. Specialiștii susțin că o parte din norul de aer poluat provine și din zonele de conflict din Ucraina, care citează pagina de Facebook – Meteo Moldova.

  Meteorologii au publicat informații legate de ceața densă care a cuprins mai multe localități din nord-estul țării, dovadă fiind o imagine satelitară care arată exact poziționarea norului.

  ”Imaginea satelitară MODIS Terra din cursul acestei dimineți ne arată că transportul de praf continuă în regiunea noastră. Mai mult, condițiile de circulație atmosferică vor face ca acest fenomen să persiste, cu alternanțe, și în zilele următoare, dar cel mai probabil cu o intensitate diminuată față de cea înregistrată ieri”, a menționat conf. dr. Lucian Sfîcă.

  Conform meteorologilor, aerul din localitățile afectate de acest fenomen neanunțat este poluat și cu fum provenit de la bombardamentele invaziei rusești în Ucraina.

  Impuls mare de fulgere pe fondul norului încărcat cu praf și noxe din Ucraina (sursa foto: Facebook/Claudiu Porfir)

  Cu toate acestea, vestea bună este că transportul de praf în troposfera joasă din regiunile de la nord de Marea Neagră s-a redus semnificativ în timpul nopții.

  ”Pe imaginile satelitare MODIS de ieri se poate vedea în mod distinct transportul de praf la macro-scară, cu două areale distincte, unul din regiunea Moldovei în care praful e transportat într-o masă de aer ușor instabilă, dar și un areal foarte bine conturat în care transportul de praf se desfășura într-o masă de aer stabilă (banda bine conturată ce pornește din nord-vestul Peninsulei Crimeea și se prelungește până în Belarus)”, este menționat în postarea de pe pagina centrului meteo, citând comunicatul specialiștilor.

  Experții ieșeni consideră că norul de praf a conținut și doze mici de rezultante din incendiile asociate războiului din Ucraina, care ajung în țara noastră atunci când vremea favorizează circulația aerului spre țara noastră.

  Imaginea satelitară MODIS Terra din cursul acestei dimineți ne arată că transportul de praf continuă în zona Moldovei (foto: Facebook/Meteo Moldova)

  ”Interesul mare pentru acest fenomen a fost dat evident de desfășurările geopolitice în curs la est de România. Așa cum am spus de ieri, în mod cert, în norul de praf de ieri am avut cu siguranță și doze mici de rezultante din incendiile asociate războiului din Ucraina. Doar că aceste mici suspensii au ajuns și ajung în regiunea țării noastre de la începutul războiului atunci când sunt condiții favorabile de circulație atmosferică, adică circulație atmosferică dinspre est, fără ca să le remarcăm. De altfel, pe imaginile satelitare detaliate se poate vedea cum la est de norul enorm de praf discutat mai sus există transport de fum din surse de incendiu punctuale de la sol”, se arată într-un comunicat.

  Totodată, este menționat că o parte din norul de aer poluat provine și din zonele de conflict din Ucraina, amintind de un incendiu major din zona Donețk, de evenimente similare în zona centralei Zaporojie și un alt incendiu între aceste două puncte.

  ”Unul din punctele acestea este situat chiar în zona centralei nucleare de la Zaporojie, mult discutată în ultimul timp. Un alt incendiu major se manifesta în zona Donețk, iar un altul se găsește la mijlocul distanței dintre cele două. Pe imagine se poate vedea totuși că panașul de fum al acestor incendii se disipă la o distanță de câțiva zeci de km de sursă, fiind orientat de circulația atmosferică, spre vest. Spre deosebire de aceste surse punctuale, transportul de praf este unul cu extindere mult mai mare, ceea ce indică originea lui naturală”, se menționează în comunicatul semnat de conf. dr. Lucian Sfîcă.


  Te-ar mai putea interesa

  Cartofii, buni pentru găini și pui. Când și cum se dau cartofi găinilor Alertă meteo! Ninsori și viscol în 26 de județe, până duminică Șeful APIA – anunț despre banii care intră acum în conturile fermierilor!

  Ultimele știri

  Ungaria introduce un sistem de control al calității pentru cerealele din Ucraina Fermierii care pierd subvenția-bonus la hectar. Lista cu cele 79 de localități excluse la APIA Guvernul a aprobat normele pentru ca Observatorul laptelui să devină funcțional