• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Subvenții APIA 2022. Ministerul Agriculturii a publicat cuantumurile SCZ bovine și ovine/caprine

  Roxana Dobre -

  Subvențiile APIA care vor fi plătite pentru zootehnie, pe cap de animal, au fost publicate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) în dezbatere publică. Sumele pentru fermieri, care vor intra în premieră și la plata avansului, trebuie să fie aprobate și de Guvern iar ulterior publicate în Monitorul Oficial, pentru a intra în vigoare.

  Conform unui proiect de hotărâre de Guvern, publicat în dezbatere publică pe pagina MADR, crescătorii de animale au alocat pentru campania de subvenții 2022 un plafon de 185.483.841 euro, bani care se împart pentru cele cinci specii eligibile la plata Sprijinului Cuplat Zootehnic (SCZ): bivoliţe de lapte; taurine din rase de carne; vaci de lapte; ovine/caprine și viermi de mătase.

  Cuantumurile se achită de către APIA – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agriculturii.

  Cum se împart subvențiile pentru fermieri

  Conform documentului citat, plafonul de 185.483.841 euro, care se acordă crescătorilor de animale pentru anul de cerere 2022, pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic, este repartizat astfel:

  a) 1.680.000 euro, pentru specia bovine, categoria bivoliţe de lapte;
  b) 13.125.000 euro, pentru specia bovine, categoria taurine din rase de carne;
  c) 99.324.810 euro, pentru specia bovine, categoria vaci de lapte;
  d) 71.300.000 euro, pentru speciile ovine/caprine;
  e) 54.000 euro, pentru specia viermi de mătase.

  Cuantumul pe cap de animal – stabilit de APIA

  MADR mai precizeacă că APIA va stabili suantumul sprijinului per unitate pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic, prin raportarea plafoanelor prevăzute mai sus la efectivul de animale eligibile, respectiv la kilogramele de gogoşi crude de mătase eligibile.

  Crescătorii de animale vor primi 70 la sută din cuantumul pe cap de animal

  Potrivit MADR, Începând cu data de 16 octombrie, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură poate acorda plăţi în avans în cadrul schemelor de plăţi directe , cu încadrarea în procentul de maximum 70%, prevăzut la art. 1 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/1352 al Comisiei din 3 august 2022 de derogare, pentru anul 2022, de la articolul 75 alineatul (1) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului, în ceea ce privește nivelul avansurilor pentru plățile directe și pentru măsurile de dezvoltare rurală legate de suprafață și de animale.

  Mai mult. începând cu data de 2 decembrie 2022, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură va efectua plăţile corespunzătoare diferenţei între plafonul alocat fiecărei plăţi  şi sumele calculate şi acordate începând cu data de 16 octombrie 2022 ca plăţi în avans.

  Plăţile pentru subvenții vor fi stabilite în euro dar se fac în lei, utilizând cel mai recent curs stabilit de Banca Centrală Europeană anterior datei de 1 octombrie 2022 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C.

  Ce sume au primit fermierii în 2021

  Cuantumurile pe cap de animal pe care APIA le-a stabilit în 2021 și pe care fermierii le-au primit la plata finală în conturi, sunt următoarele:


  Te-ar mai putea interesa

  Familia căreia i-au murit oile de la un tratament și-a refăcut turma cu ajutorul animalelor donate! Oierii sar în ajutorul familiei care și-a pierdut oile în urma unui tratament făcut în fermă China a inventat o pastă cu care suprafețele de deșert devin terenuri arabile A ajuns primul transport cu oi donate pentru oierul căruia i-au murit animalele de la un tratament Bobocii de orhidee se ofilesc și cad – cauze, remedii

  Ultimele știri

  Fermierii fotbaliști așteaptă următoarea ediție a Campionatului Național de Fotbal Fertillia Un fermier și-a găsit câinele aproape mort, lovit de hoțul care a intrat în curte și a furat o oaie FGCR a împlinit 30 ani de activitate cu peste 127.000 de garanții acordate Daniel Buda: Cerealele, oleaginoasele, uleiul și mierea din Ucraina – pe lista restricțiilor la import Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, convocat la Senat de USR la ”Ora Guvernului”