Condiția ca fermierii afectați de secetă să nu piardă subvenția de 500 euro/hectar
Roxana Dobre -Fermierii care nu pot asigura producția minimă pe hectar din cauza secetei în cazul subvenției cuplate de producție pentru porumb siloz și au proces verbal de constatarea pagubelor nu vor fi penalizați la APIA, a anunțat Florin Barbu, ministrul Agriculturii. Acesta a menționat că subvenția ar putea ajunge la 500 euro/ha.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat ieri, joi – 25 iulie că fermierii care au accesat Sprijinul cuplat pentru porumb siloz, intervenţia PD-26 și nu pot face din cauza secetei dovada producției minime obligatorii de 18 tone/ha nu vor fi penalizați și vor încasa subvenția integral. Condiția obligatorie este ca fermierii să aibă un proces verbal de constatare a pagubelor.
Citiți și: Subvenții APIA. Sprijinul cuplat pentru porumb siloz – condiții, plăți la hectar
Florin Barbu: Fermierii primesc subvenția integral dacă au proces verbal de constatare a pagubelor
Ministrul Agriculturii a anunțat fermierii că vor scăpa în acest an de penalizări, în cazul subvenției cuplate pentru porumbul siloz care presupune o producție minimă de 18 tone/ha, dacă au proces verbal de constatare a pagubelor. ”Dacă acele suprafețe se află în procesele verbale și porumbul siloz nu mai îndeplinește criteriul de 18 tone/ha ci unul de 9-10 tone/ha și este afectat de secetă fermierii vor primi subvenția integral”, a spus Florin Barbu la Agro TV.
Subvenția se acordă fermierilor crescători de bovine (indiferent de rasa acestora) iar una dintre condiții este ca beneficiarii să obțină o producție minimă de 18 tone/ha ce trebuie valorificată prin norma de furajare a animalelor din exploatație.
Citiți și: Noua subvenție APIA pentru cultura de porumb siloz: 246 euro/ha. Discuții cu fermierii
Plata pe hectar ar putea ajunge la 500 euro
Ministrul Agriculturii a mai spus că cererile depuse nu depășesc cuantumul maxim estimat pe hectar astfel că subvenția nu va scădea sub valoarea estimată.
”Cererile depuse nu depășesc cuantumul, deci fermierii se vor încadra în acești bani despre care am discutat în ședințele cu sectoarele din vaca de lapte și vaca de carne, se încadrează cererile depuse în acel plafon. Mai mult de atât, vreau să asigur fermierii că, în cazul în care anul acesta voi avea economie pe alte măsuri plăți directe din FEGA – Fondul European de Garantare Agricolă, voi încerca să duc această subvenție până la 500 de euro/hectar”, a mai completat ministrul.
Plata pentru porumbul siloz este o subvenție nou introdusă la APIA începând cu anul de cerere 2024 și care are un cuantum estimat de 230 de euro la hectar.