• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Seceta bagă combina în lanurile de porumb. Fermierii recoltează mai devreme în acest an

    Roxana Dobre -

    Seceta a schimbat major anul acesta planurile fermierilor în ceea ce privește calendarul pe care îl respectă pentru recoltat. Combinele au intrat mult mai devreme în lanurile de grâu iar acum agricultorii se pregătesc ca de la 15 august să intre și la porumb.

    Producătorii agricoli din sudul țării vor recolta mult mai devreme porumbul în acest an, din cauza secetei majore. Mai norocoși sunt fermierii din vest care așteaptă producții bune în acest an și vor păstra epoca normală de recoltat adică în jurul datei de 1 septembrie.

    Citiți și: Prețul grâului, în creștere pe bursă, nu și la fermieri. Samson Popescu: Așteptăm să vindem măcar cu 90 de bani

    Fermierul Samson Popescu din Cărpiniș, județul Timiș

    În vestul țării producțiile la porumb se anunță bune. Recoltatul va începe la sfârșitul lunii august

    În vestul țării, în localitatea Cărpiniș, județul Timiș, fermierul Samson Popescu va recolta porumbul de pe cele 100 de hectare care ocupă această cultură, spre sfârșitul lunii august. Anul acesta producția la porumb în ferma sa se anunță una bună pentru provocările din acest an.

    ”În zona noastră sunt mari speranțe pentru producțiile de porumb. Eu estimam acum două săptămâni că voi face zece tone la hectar. Acum după perioada de arșiță din ultima perioadă mai scad și estimez undeva la șase-opt tone pe hectar. O producție mai mică comparativ cu 2023 când am avut peste zece tone la hectar. Suntem norocoși pentru că avem un pământ fertil iar aportul freatic este mai bun aici în zonă. Culturile încă rezistă în condițiile din acest an, pentru că au primit ceva apă, dar arșița aceasta a afectat într-adevăr hribrizii timpurii pentru că au avut un an cu avans de vegetație. Dacă până acum în general înflorea porumbul la 1 iulie, anul acesta a înflorit la 15 iunie și deja a legat. Și zic eu că sunt speranțe în condițiile din prezent să avem o producție bună. Noi am avut ploi până la 1 iulie iar de atunci și până în prezent ne-au cam ocolit. La recoltat vom intra mai devreme ca de obicei, pe la jumătatea lui august la floarea-soarelui și spre sfârșitul lunii august la porumb. Iar acum probabil vom semăna în condiții mai bune culturile de toamnă pentru că eliberăm mai repede terenul și vom mai putea face niște rotații care nu au fost posibile până acum”, a spus fermierul Samson Popescu pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Dimitrie Muscă, fermier din vestul țării

    Tot în vestul țării, director general Combinatul Agroindustrial Curtici, Dimitrie Muscă are mari speranțe că porumbul va aduce producții bune în ferma sa. ”Stăm foarte bine până acum, arată foarte bine porumbul. Așteptăm să vedem ce va mai veni dar la cum este în prezent ne așteptăm la producții bune. La recoltat estimez sfârșitul lunii august”, a spus fermierul pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Citiți și: Producție record la grâu în ferma lui Dimitrie Muscă. Plus: ce producții a obținut la orz și rapiță

    Raul Mărunțoiu, fermier din Săcele, județul Constanța

    În Dobrogea fermierul Raul Mărunțoiu va recolta sub 1.000 de kilograme de porumb 

    În localitatea Săcele, județul Constanța, tânărul fermier Raul Mărunțoiu are însămânțate cu porumb 110 de hectare. Producătorul agricol a precizat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că seceta a afectat major porumbul astfel că se așteaptă la o producție de sub 1.000 de kilograme la hectar.

    ”La noi este dezastru, vom intra după jumătatea lunii august mai mult să eliberăm terenul pot spune. Nu mă aștept nici măcar la o tonă pe hectar și este deja al treilea an când avem înregistrăm producții slabe. Cauza a fost că nu a mai plouat din luna aprilie și în iulie am avut două săptămâni consecutive cu 40-41 de grade. Porumbul avea deja știuleții formați, îi ieșise mătasea deci pornise bine aveam chiar și doi știuleți pe plantă dar ultima perioadă l-a afectat major. Acum s-a uscat este galben tot de sus până jos și știuleții nu s-au polenizat, adică au fost formați dar nu au făcut boabe din cauza arșiței, practic  s-a castrat polenul, de pe panicul a căzut polen sterp pe mătase”, a spus fermierul.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuni puternice, dar și caniculă. Județele vizate de noile alerte meteo! România a scos ”artileria grea” în lupta cu seceta. Județele unde ploaia va fi produsă artificial Tuta absoluta la tomate. Prevenire, combatere

    Ultimele știri

    Subvenții APIA pentru apicultori. Cererile se depun până pe 31 iulie Cadastru 2024: Noi scutiri de tarife pentru proprietarii de terenuri Furtunile au făcut prăpăd în mai multe județe: „A bătut piatra. A dărâmat tot”