• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Polonezii de la Anwil vor relua producția de îngrășăminte cu azot

  Mircea Olteanu -

  Compania poloneză Anwil, o filială deținută integral de grupul PKN Orlen, a decis să reia producția de îngrășăminte azotate, în pofida prețurilor ridicate ale gazului natural.

  ”În ciuda condițiilor dificile de pe piața gazelor, ANWIL reia producția de îngrășăminte și, prin urmare, co2 brut. Facem totul pentru a ne asigura că aceste produse, utilizate în industria medicală și pentru producția de alimente, să fie disponibile pe piața poloneză”, a afirmat Daniel Obajtek, președintele grupului PKN Orlen, într-un mesaj postat luni pe rețeaua de microblogging Twitter.

  ”Creșterea fără precedent a prețurilor la gaze a lovit industria îngrășămintelor nu doar în Polonia, ci în întreaga Europa. Anwil, a fost una dintre puținele companii care a menținut continuitatea producției pentru o lungă perioadă de timp pentru a asigura disponibilitatea îngrășămintelor pe piața poloneză. Suspendarea a rezultat numai din motive de afaceri independente de Grupul Orlen”, a subliniat Obajtek.

  Președintele PKN Orlen a explicat și motivele care au determinat grupul să reia producția de îngrășământ.

  ”Cu toate acestea, observăm o cerere uriașă din partea industriei alimentare, dar și din partea industriei medicale, inclusiv din partea transplantologiei, pentru CO2 lichefiat și gheață uscată. Având în vedere necesitatea de a asigura securitatea alimentară în Polonia, am decis să lansăm producția de îngrășăminte, care vor permite, de asemenea, refacerea aprovizionării cu produse semifinite realizate în uzina de producție de la Włocławek. În același timp, vom lua măsuri pentru a ne asigura că restricțiile care rezultă din prețurile ridicate ale gazelor au un impact minim posibil asupra Grupului ORLEN”, a afirmat Obajtek.

  Anwil nu este un distribuitor de dioxid de carbon, care este un produs secundar ce se formează în timpul procesului de producție a îngrășămintelor cu azot. Cu toate acestea, având în vedere securitatea alimentară din țară, compania a purtat discuții cu singurul destinatar al acestui produs.

  ”Scopul companiei este acela de a asigura aprovizionarea cu CO2 brut pentru industriile și sectoarele esențiale pentru viața publică din Polonia, în special cele importante pentru viață, sănătate, siguranță publică și asigurarea disponibilității bunurilor pe piață. Anwil va permite colectarea de CO2 brut în următoarele 48 de ore”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul producătorului de îngrășăminte.

  ”Prețul îngrășămintelor după reluarea producției acestora va reflecta prețul actual al gazelor naturale și condițiile de piață. În același timp, Anwil se așteaptă ca situația de pe piața gazelor naturale să se stabilizeze și să se dezvolte soluții pentru a sprijini industria îngrășămintelor”, se precizează în comunicat.

  Anwil a anunțat marți, 23 august, că a oprit producția de îngrășăminte din cauza prețurilor ridicate la gaze, informează portalul farmer.pl.

  Din cauza scumpirii accelerate a gazului ca urmare a războiului din Ucraina, aproximativ jumătate din producția europeană de amoniac și 33% din cea îngrășăminte azotate au fost închise, estimează firma de consultanță CRU Group.

  Criza gazelor din Europa a lovit și principalul competitor al Anwil în Polonia, Grupa Azoty, care și-a redus producția de amoniac.


  Te-ar mai putea interesa

  Cum va fi vremea de Crăciun 2022 și Revelion 2023 – prognoza meteo de la ANM S-a deschis un talcioc gratuit pentru fermierii care își vând cerealele AFIR a publicat Ghidul consultativ pentru submăsura 19.1 Sprijin pregătitor destinat elaborării Strategiilor de Dezvoltare Locală

  Ultimele știri

  Lucrări de decembrie la pomii fructiferi, legume, vița de vie și flori Seceta și irigațiile. O analiză realizată de cercetătorul Costel Vînătoru Comisia Europeană a adoptat Regulamentul ce propune certificarea eliminărilor de dioxid de carbon