Burse şi preţuri

Văcar francez din România revoltat de preţul mic luat de la un lăptar francez din România: “Să-mi plouă-n casă, dar nu mai investesc la voi”

După şase ani petrecuţi în România, un fermier francez este de-a dreptul revoltat de cum merg lucrurile pe filiera laptelui. Cel mai tare îl doare preţul mic la lapte pe care îl primeşte chiar de la un procesator francez. Nici vorbă de negociere!

O întâlnire între crescătorii de vaci şi procesatori nu are cum să nu iasă cu “scântei”, chiar dacă e organizată de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză în România. Şi nici nu mai miră pe nimeni dacă un francez se arată cel mai revoltat de relaţiile care există între fermieri şi procesatori.

“Nu văd o mare legătură între fermieri şi procesatori în România. În Franţa, un fermier nu poate fi lăsat pe drum, cum se întâmplă aici. Eu nu am negociat niciodată preţul la lapte de când sunt aici. Pur şi simplu sunt obligat să accept preţul oferit de procesator”, spune Benoit Devie, un francez care şi-a făcut o fermă de vaci la Gălbinaşi, în judeţul Buzău. O investiţie destul de mare numai dacă ne gândim că a ajuns la un efectiv de circa 360 de vaci de lapte în prezent.

O dovadă că se poate şi altfel este Franţa, unde preţul la lapte se modifică în fiecare lună, susţine Devie, nemulţumit de modul în care merg lucrurile în România. Acum, de exemplu, nici nu prea ştie ce-o să facă în viitor, dacă o să rămână la Buzău sau o să se întoarcă acasă.

“Eu nici nu ştiu dacă voi mai fi aici peste şase ani. Nu mai văd viitorul. Accept să pierd bani, dar nici aşa. Stau cu acoperişul spart, nu mai investesc nimic în România”, spune fermierul într-o română surprinzător de coerentă.

Cât despre amortizarea investiţiei, nici măcar nu poate să se gândească că aceasta s-ar putea face într-un anumit număr de ani.

“Dacă lucrurile merg aşa, să nu vă mire dacă în 20 de ani laptele din România o să fie din import”, spune francezul, care încă mai speră că fermierii locali vor ajunge într-o zi să obţină preţuri “corecte” la lapte.

Potrivit unui raport Eurostat din luna mai, România are cele mai mici preţuri la lapte materie prima din Europa. Doar lituanienii stau mai prost ca noi.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


26 comentarii

 1. In loc sa va asociati cu el, il criticati – voi sau ai vostri de ce colinda lumea? bucurati-va ca aveti ceva de invatat de la el. Nu fiti urâti, mici si invidiosi.

 2. Deja Romania este invadat de “lapte“din alte tari si cel care are postarea nr.10 are perfecta dreptate.Pilos este un “lapte“din cehia care este prezentat a fi lapte de vaca dar este defapt untura de porc care este adus prin tot felul de inginerii chimice la un produs finit care doar pare a fi lapte de vaca.

  1. pe Pilos-ul meu scrie ca e facut de Albalact. asta e-n cehia? nu te pune nimeni sa iei UHT. da, vreau lapte romanesc — dar nu de pe marginea trotuarului din soare. iau si eu de la tara cand am ocazia. din Veteranilor de la piata, niciodata — dupa ce am vazut cum strangea un “taran” PET-urile din gunoi.

 3. adica francezul in loc sa fie scarbit de ignoranta conationalilor sai fata de o tara din europa de est, el iti ia talpasita si pleaca acasa.. :))

  eu cred ca “demn de mila” este putin spus…

 4. Marius si Goie, multam de companie.
  Eu am fost de buna credinta si am sperat ca procesatorul francez, altul decat Danone nu cred ca avem in Romania, cumpara lapte si nu foloseste chimia. Nu te contrazic, nimic nu ma surprinde.

 5. Cumpar din ianuarie 2012 , lapte proaspat , numai de linfa Hypermarketul Kaufland Sebastian , la intrarea in magazin , in stinga , langa carucioare , este un APARAT AUTOMAT CU FISE … de unde iei lapte cu 3 Ron/Litru si daca nu ai sticla , mai dai 0,50 Bani ( 5000 Lei vechi ) pe o sticla de plastic de 1 L . Poti sa vii cu sticla de acasa , sa nu mai dai banii pe sticla …
  E cel mai bun lapte , nu se strica asa repede ca cel din comert , nu am avut probleme cu stomacul.
  Are gustul adevarat , cum am baut de la tara , direct cind il recoltau taranii dimineata de la vaca .

 6. Sa spuna pe bune cu ce pret pleaca de la producator, ajunge la procesatori si pana la urma magazine, hipermarketuri si sa faca o schema sa fie mai clara cu CAT UMLFA pretul final, ca si legume, fructe intermediarii maresc preturile de mai multe ori.
  Producatorii ajung la faliment datorita intermediarilor fie ei si procesatorii. Ar trebui o limita maxima peste care sa nu se treaca, in aceasta marire artificiala nejustificata a pretului. Un litru de lapte pleaca de la 2-2.5-3lei si ajunge la 5-6-7 lei, cam mult.

  1. Romania e campioana la marirea preturilor pe raft la produse care sunt si de calitate indoielnica si multe importate, de la alte importuri respinse de altii din cauza calitatii.

 7. Este fraier cel care cere sau cel care da?
  Realitatea este ca fermierul roman nu are capital de rezerva si nu poate tine laptele daca nu este multumit de pret si deci il va da pe orice oferta primita. Cand si daca va ajunge sa aiba si o rezerva va avea libertatea de a alege pretul de vanzare.

 8. Nu e Danone. Danone nu cumpara lapte de la crescatorii de vaci, ci doar de la uzinele chimice. Toate produsele Danone de pe piata romaneasca se fac din diverse prafuri, nicidecum din lapte natural.

  1. “Trasatura” cea mai de pret a multor romani, este sa arunce cu noroi, in toate si in orice. In alta ordine de idei, am vrut capitalism, acum avem, toti procesatori aduc lapte mai ieftin din UE aplicand regula de aur: cerere-oferta. De ce este mai ieftin laptele in tarile riverane, unde salariile sunt mai mari si deasemenea furajele mai scumpe. De ce fermierii romani nu exporta produsele, daca procesatorii romani i-si bat joc de ei? Este aceasi distanta in ambele sensuri vizavi de perisabilitatea materiei prime.
   D-le Marius du-te la “Ziua portilor deschise” organizata de procesatori si ai sa vezi din ce se fac produsele lactate. Da, lucrez la Danone si sunt mandru de aceasta companie, care a ridicat nivelul de calitate tuturor procesatorilor din Romania prin competitie. Toate cele bune.

  2. Vorbeşti prostii!! Produsele danone sunt printre cele mai insipide de pe piaţa de gen. La orice categorie există cel puţin 5 produse ale altor producători (indigeni) superioare. Iar smântâna danone este cea mai proastă de pe piaţă. Eu folosesc uneori ca atare, dar de cele mai multe ori pentru amestec cu brânza de vaci sau pentru ciorbiţă. Cu brânza nu se combină, iar în ciorbă nu se topeşte, râmâne grăunţe. O porcărie. În schimb smântâna de la producător (ţăran)se topeşte ca untul şi dă ciorbei un gust divin!!! Danone este un bluf, bun pentru snobi

 9. N-are importanta ca este Danone sau altcineva si chiar daca ar fi, este vina alor ca au intrat ca buldozrul pe piata romaneasca? Piata romaneasca este vraiste pt orice fel de produse si orice ai face, nu nmai in agricultura. Problema pe care o pune omul este de pricipiu si intr-adevar in Franta regulile sunt altele: producatorii si distribuitorii se intalnesc “pe un panou electronic” unde defileaza preturile oferite, iar distribuitorii liciteaza, totul transparent ca la orice bursa. Si Franta are dreptate in felul in care procedeaza deoarece ea este alaturi de Germania cel ma mare producator agricol din UE si beneficiaza din greu din fondurile PAC (Pactul Agricol Comun). Or Romania este departe de asa ceva, exclusivitatea, monopolul sunt conceptele pe care “afaceristii” romani le cunosc – bineinteles in lipsa reglementarilor legale, care precum se vede, in Franta exista cu prisosinta, fara ca UE sa comenteze ceva.

  1. De ce a plecat din Franta, acest fermier francez? Oare a crezut ca, in Romania, este raiul de pe pamant sau estul salbatic, unde poate face tot ceea ce doreste?
   In iubita lui Franta, o tara care beneficiaza, in mod discretionar, de Pactul Agricol Comunitar, fermierii francezi care produc lapte, prefera sa irige campurile proprii, cu laptele produs, pentru a nu depasii cota de productie impusa de catre stat, si a pierde toate primele de productie, pe care tot cetateanul UE, chiar si cetateanul roman, le plateste drept impozite si taxe. Toate acestea, in timp ce, in Africa si in restul lumii sarace, un copil moare de foame sau de sete! In orice caz, “licitatia” sau “panoul electronic” de care amintea cineva mai sus, nu pot fi confundate cu liberalizarea pretului de vanzare a laptelui, in frumoasa si mirabolanta Franta, caci, niciun fermier francez nu doreste sa piarda ajutoarele de la stat sau de la UE, pentru ferma sa. Majoritatea dintre ei, prefera sa produca putin lapte, pentru ca sa nu scada pretul la lapte, totul fiind incurajat de catre statul francez, in detrimentul concurentei nationale si europeene!
   De fermieri, precum acesta, mai bine lipsa!

Scrie un comentariu