• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Producții agricole la nivelul UE: Grâul – puțin afectat de secetă, oleaginoasele pe plus, dezastru la porumb

    agrointeligenta.ro -

    Situația producțiilor agricole la nivelul Uniunii Europene. Recolta din acest an se anunță cu 4% mai mică decât media ultimilor 5 ani, potrivit unui raport prezentat în cadrul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală de către Michael Scannel, Director General Adjunct al Comisiei Europene.

    Oficialul CE a prezentat un raport al Comisiei privind rezultatele și perspectivele recoltei agricole a UE pentru 2022.

    Michael Scannel, director general adjunct al Comisiei Europene

    Conform europarlamentarului Daniel Buda, care a participat la ședința din Parlamentul European, există la acest moment proiecții de reducere a producțiilor cu 4% față de o medie pe 5 ani. ”Asta ne dezamăgește pentru că asta înseamnă rezultate scăzute. Sunt însă și diferențe foarte importante, de la sector la sector, trebuie făcută o deosebire clară între recoltele de iarnă și vară”, arată Daniel Buda pe site-ul danielbuda.ro.

    Iată cum se prezintă estimările privind anul agricol 2022:

    Cultura de grâu, foarte puțin afectată. ”La grâu, recolta de vară a reușit să nu se resimtă de pe urma acestei secete, ba chiar a crescut puțin recolta, deci așteptările noastre în general sunt că producția va crește cu 0,5% în media de 5 ani„, spune Daniel Buda.

    Eurodeputatul român face o trecere prin estimările raportului UE pentru principalele culturi agricole:

    Secara, scădere importantă. ”Secara a evitat impactul cel mai negativ, dar probabil că vom avea 3.7% scădere în recolta globală”

    Producții mult scăzute la porumb. ”Zonele care ne îngrijorează mai mult, mai ales recoltele de iarnă de exemplu: cea mai mare îngrijorare o manifestăm la porumb unde producția probabil va scădea cu 13.7% în media de 5 ani, ceea ce este îngrijorător și va avea implicații majore în sectorul agroalimentar, nu doar pentru cereale ci și pentru zootehnie”

    Situație complexă la oleaginoase. ”În cazul semințelor oleaginoase situația este amestecată. În general producția va crește, probabil cu 5,4% în media de 5 ani dar sunt diferențe majore în cadrul acestui sector. Avem de exemplu rapița care a fost recoltată înaintea secetei și probabil că va crește producția undeva la 9%. Vorbim apoi de semințe de floarea-soarelui, care vor scădea cu aproximativ 3%. Explicația acestei scăderi nu foarte importante în contextul dat e ca nu ne-am așteptat la o recoltă foarte mare de floarea-soarelui pentru că a crescut foarte mult suprafața cultivată, deci noi vedem acum o reducere substanțială a recoltelor, rezultatelor. Deci au fost mai multe hectare cultivate, dar a scăzut foarte mult recolta„.

    Sectorul zahărului și orezului – scăderi de recoltă

    Producțiile nu vor fi mari nici în alte sectoare importante: zahăr, vin, ulei de măsline, orez, legume. ”E dificil de generalizat, dar pentru zahăr ne așteptăm să vedem o reducere a recoltei. Avem apoi o creștere a producției de vin în Franța, avem scăderi în Spania și Italia, însă oricum echilibrarea va fi o creștere a calității. În Spania ne așteptăm o scădere a producției uleiului de măsline de 30% dar asta trebuie văzut în contextul unor prețuri ridicate. La fructe situația este foarte diferită între statele membre și între sectoare. Orezul, a fost de asemenea expus și în Spania și în Italia la condițiile unei secete foarte extinse”, conform sursei citate.

    Mai puțin porumb, costuri mai mari în zootehnie

    În plus, potrivit raportului, sectorul creșterii de animale se va confrunta cu faptul că reducerea masivă a producției la porumb va afecta prețul la nutrețuri și de asemenea și pajiștile au fost afectate și trebuie să avem mare grijă acum să vedem cum va evolua situația pentru că până la urma fermierii pe această bază vor decide dacă își reduc sau nu șeptelul.

    Prețurile către consumatori s-au majorat

    ”Producția grâului la nivel global va fi anul acesta cam la nivelul anului trecut. În cursul verii am avut această veste îmbucurătoare a deschiderii livrărilor importurilor de la Marea Neagră. Ultimele cifre la prețul pentru consumatori arată o creștere de 30,2% în iulie față de iulie anul trecut. După o decadă de prețuri foarte stabile, acest lucru afectează mai ales populația cu venituri scăzute”, mai arată datele raportului european, preluate de europarlamentarul român Daniel Buda.


    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu

    Ultimele știri

    Prețul ouălor de Paști la poarta fermelor. Ilie Van, UCPR: ”Acum apare pe piaţă şi oferta de la curtea ţărănească” Ploi și vijelii de sărbători. Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște Lege în Parlament: Pensii dublate pentru lucrătorii din agricultură