Scumpirile care au lovit o fermă din România în acest an
Angelica Lefter -Scumpirile care au lovit o fermă din România nu sunt deloc puține. De la prețul carburantului, la cel pentru îngrășăminte sau costul arendei, toate apasă greu pe umerii și așa împovărați ai agricultorilor români.
Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, prim-vicepreședintele Asociației Forța Fermierilor, Daniel Radu, a vorbit despre majorările de preț resimțite în ferma sa din Gruiu, județul Ilfov.
”Dacă ar fi să vorbim etapizat sau pe categorii la fiecare, cum să spun eu, la combustibil de la 5,40 lei la 9 lei litrul de motorină – aproape dublare, deci 40-50% ca să spunem așa. Folosim între 80.000 și 90.000 de litri de motorină, 80.000 și 90.000 de litri de motorină în fiecare an la suprafața fermei noastre (circa 1.300 ha – n.r.). La îngrășăminte, dacă era 2.300 de lei tona de 18:46 cum spunem noi, s-a ajuns la 6.000 de lei, 5-6-7.000 de lei cu TVA și transport. Trebuie să ne gândim că s-a scumpit de 3 ori, 3 ori și ceva, 4 ori, chiar în unele, situații. Scumpiri foarte mari, care au pus presiune pe bugetul fiecărui fermier”, a declarat Daniel Radu.
Mai mult, fermierul ilfovean a arătat că 30% din producție merge în arendă și taxele aferente, de la TVA la impozite pe profit și toate asigurările obligatorii ale salariaților.
”Arenda la noi este la 900 de kilograme net de grâu la hectar, la care se adaugă taxele aferente. Plătim TVA, plătim impozit pe profit, plătim CAS-ul și așa mai departe. Tot noi le plătim. Asta înseamnă că arenda se duce undeva la 1.200 de kilograme brut la ora actuală, ceea ce, ținând cont că am avut o producție de grâu de 4.800 de kilograme în unele tarlale, în unele sole, costurile sunt destule. Adică 30% din producție, să spun așa, merge acolo”, a explicat prim-vicepreședintele AFF.
Prețul grâului, în continuă scădere
Și problemele nu se opresc aici. La toate cele relatate, se adaugă investiția în tehnologia aplicată culturilor, iar la recoltat se constată că prețul grâului, spre exemplu, este în scădere. Cu alte cuvinte, este foarte greu ca fermier să poți chiar acoperi costurile anuale pentru înființarea și susținerea culturilor, a relatat Daniel Radu.
”Un hectar de grâu ne-a costat între 3.500 și 4.500 de lei în funcție și de tehnologia pe care am folosit-o. În momentul de față, prețul grâului este jos și nu ne satisface și cred că nu satisface niciun fermier dintre cei care au stocat, care au depozitat grâul”, a opinat Daniel Radu în cadrul emisiunii Agrostrategia.
Dacă în alte județe culturile au fost aproape total calamitate de secetă, în județul Ilfov uscăciunea nu a fost atât de drastică și a lăsat loc de producții modeste.
”La noi în fermă suntem optimiști. Sperăm undeva să avem la 3.000 de kilograme la hectar (de floarea-soarelui – n.r.) dar până nu vom intra nu putem ști – dar cred că aici ne vom situa. Porumbul, sunt plăcut surprins. În ciuda unui an foarte dificil din punct de vedere al lipsei precipitațiilor, s-ar putea să facem un 5 tone la hectar ținând cont de condițiile astea. Chiar într-o comună alăturată nouă, un fermier care are suprafețe mari de porumb, e calamitat (…) 80-90%. Însă mă gândesc și de ce par bucuros. Pentru că îmi aduc aminte când erau temperaturile alea mari, 37-38 de grade și vedeam cum e porumbul, era sucit și plângea. Plânge porumbul, așa ne exprimăm în limbajul nostru, al fermierilor. Mă gândeam că nu o să facem nici 1.000 de kilograme, dar e o minune! E o minune dumnezeiască. Nu știm cum! Sunt zone unde porumbul încă este verde, nu s-a uscat. Și ne ajută, pentru că asta permite ca apa să fie absorbită și să intre în bob. Bobul să nu fie sistav, ci să fie un bob plin”, a relatatat agricultorul ilfovean.
A semănat rapița pe 1 august
Chiar și în condițiile date, fermierii se pregătesc pentru semănat. Daniel Radu a menționat că rapița a fost deja semănată la început de lună august, iar pentru grâu se fac pregătirile terenului, cu respectarea rotației culturilor.
”La rapița am început de la 1 august. Avem rapiță care a răsărit, e foarte bine dezvoltată, deja am și efectuat tratament cu un erbicid și un insecticid. Ne pregătim, terenul pentru grâu este pregătit. În primul rând vom respecta rotația culturilor. Vom semăna orz, vom semăna grâu, am semănat rapiță și vom păstra suprafață pentru floarea-soarelui și porumb pentru culturile de primăvară”, a spus fermierul Daniel Radu.
Fermierul Daniel Radu crește suprafața cu grâu pentru a respecta rotația culturilor
Anul acesta, fermierul preferă un soi de grâu românesc, însă a mărturisit că încearcă să protejeze solul, astfel că a renunțat la arătură, iar terenul va fi pregătit în minimum-till.
”Vom semăna mai mult grâu pentru că am avut mai multă rapiță anul acesta, 2021-2022 și rotația o facem pe orz și grâu după rapiță dar o să avem mai mult grâu. Am un soi de grâu românesc, Otilia, un soi produs de cercetarea românească. Sunt foarte mulțumit de el – greutatea hectolitrică 82, l-am avut și anul acesta și o să merg tot pe mâna lui. Ce vom schimba la nivel tehnologie? În primul rând am eliminat arătura, mergem pe minim till”, a precizat Daniel Radu, prim-vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor, în cadrul emisiunii AgroStrategia, de la TVR1.
AgroStrategia. Invitat: Daniel Radu, Prim-vicepreședinte AFF (01.09.2022)