Poliția este departe de a rezolva cazurile culturilor furate: ”Ancheta poate dura de la 6 luni la 6 ani”
Roxana Dobre -Două furturi de culturi direct din câmp în două județe diferite, cu două anchete separate, dar același pas pe loc bătut de polițiștii care par departe de a afla cine a comis cele două fapte. Sigur, acestea nu au legătură între ele, dar pasivitatea autorităților, da!
Două cazuri de furt de floarea-soarelui – unul în Ialomița, celălalt în Giurgiu, au rămas cu autor necunoscut până în prezent chiar dacă timpul scurs de la producerea faptelor ar fi trebuit să producă răspunsuri. Fermierii păgubiți au rămas fără nicio urmă de speranță că își vor recupera paguba și se declară dezamăgiți de modul în care Poliția gestionează cazurile.
”Bâlbâiala” forțelor de ordine i-a lăsat pe fermierii păgubiți fără vreo urmă de speranță că autorii vor fi prinși. Deși există martori și chiar suspiciuni întemeiate privind autorul fiecărui furt, cazurile se mișcă în favoarea hoților și mai puțin a agricultorilor. În plus, nu exită nicio comunicare, fermierii neștiind care este stadiul dosarului, dacă s-au făcut progrese sau nu.
La Ciochina dosarul pare că nu a făcut mari progrese
Furtul masiv dintr-o fermă din comuna Ciochina, județul Ialomița – în care hoții au profitat de o zi de sărbătoare pentru a intra în câmp și recolta cultura de floarea-soarelui – a rămas la circa trei săptămâni de la producere fără descoperirea autorilor. Paguba acoperă 30 de hectare și se ridică la circa 210.000 de lei, potrivit reprezentanților fermei păgubite care și-au pierdut orice urmă de speranță că își vor recupera banii.
Antonio Galvao – șeful de fermă din cadrul societății Agromec Balaciu, cel care a și descoperit furtul, ne-a declarat că deși infracțiunea s-a produs pe 15-16 august, Poliția nu i-a informat că ar fi făcut mari progrese.
”Avocatul nostru ține legătura cu Poliția dar din ce ne-a informat nu se știe cine a fost autorul. Nu am alte informații, vă spun sincer. Nu s-a aflat mai nimic. Noi am rămas cu paguba și știți că nu vorbim de un hectar, ci de 30. Au fost oameni care au spus că au văzut o combină în zonă, sunt mai multe informații, dar așteptăm ca organele de ordine să își facă treaba. Nu este datoria și nici meseria noastră să facem acum anchete, noi ne facem treaba pe agricultură, pe ceea ce ne pricepem. Dar este suspect cum au putut să fie transportate nevăzute circa 30 de tone de marfă. Deci nu este un sac într-o căruță, sunt tiruri”, a spus la rândul său nedumerit Antonio Galvao, pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.
Fermierii chiar au vrut să vină în sprijinul polițiștilor și le-au indicat principalele zone unde există camere de luat vederi, cele care au putut cu siguranță surprinde momentul în care combina sau tirurile încărcate au fi putut tranzita comuna.
”Noi nu putem merge să le cerem oamenilor să ne arate ce au înregistrat dar Poliția da. Știu și eu că în astfel de cazuri ești obligat să pui la dispoziția forțelor de ordine înregistrările. Ni s-a explicat că noi am lipsit mult timp și nu se știe exact când a avut loc furtul. Păi ce treabă are? Noi puteam să nu trecem nicio lună, ei trebuie să descopere, ce treabă au cât am lipsit noi? Vă dați seamă că orice anchetă probabil durează 2-3 luni adică dacă nu descoperă acum cât sunt probe proaspete, nu știu ce șanse mai există. Părerea mea personală este că dacă Poliția vrea mai devreme sau mai târziu cazul poate să fie rezolvat”, a mai specificat șeful de fermă.
În județul Giurgiu, fermierul le-a indicat polițiștilor pe cine suspectează că a efectuat furtul
La nicio săptămână de la primul furt, nu departe de județul Ialomița, în Giurgiu de această dată, alt fermier a semnalat producerea unui furt de floarea-soarelui. Hoțul a reușit să recolteze în grabă 3 hectare iar fermierul a estimat că pierderile depășesc 25.000 de lei. Nici în acest caz Poliția nu a făcut mari progrese dar timpul de la producerea faptelor a fost mai scurt, comparativ cu furtul din Ialomița, mai exact pe 26 august.
Chestionat astăzi de Agrointeligența-AGROINTEL.RO, fermierul păgubit, Mihai Moncea, administratorul fermei Lemon S.R.L a spus că deși le-a indicat Polițiștilor ce suspiciuni are cu privire la autorul furtului, aceștia nu au mers nici până în prezent să îl chestioneze pe acesta. În plus, fermierul se teme că ploile care au fost anunțate de meteorologi vor distruge și ”bruma” de dovezi care au rămas în câmp: urme de cauciucuri, de combină etc.
”Nu s-a întâmplat absolut nimic, să știți. Cu toate că eu le-am transmis un posibil suspect și nici măcar nu s-au dus la el la combină să îi măsoare utilajul, roțile etc. Sunt foarte dezamăgit. Pentru că din ce am mai vorbit în stânga-dreapta sunt șanse foarte mari să am dreptate în ceea ce îl privește pe suspect, dar cei de la Poliție procedează așa cum o fac. La noapte sunt anunțate ploi și dacă aveau nevoie de probe suplimentare este clar că vor fi deteriorate. Am înțeles că au deschis un dosar și l-au înaintat la Parchet, la Giurgiu. Și să așteptăm, asta ne-au spus. Dar vă dați seama că nu sunt o mie de combine într-o localitate, hoțul a fost de aici, a știut exact ce și cum. Eu știu exact cine este, un fost cioban din localitate, are combină. Îl știe lumea că a mai luat și nu este nevoie de prea mare filozofie, e cam cunoscut pe zonă. Probabil Poliția a mâncat brânză și miei mulți ani de la el și aici prefer să mă opresc cu comentariile”, a spus vizibil dezamăgit fermierul.
Acesta a completat că și-a pierdut orice încredere în autoritățile care ar trebui să fi alături de fermieri și să facă dreptate. ”Sincer nu mai am nicio speranță și nicio încredere. Noi plătim taxe și impozite degeaba, oamenii nici nu mai au încredere. Au mai fost anii trecuți niște furturi la fermierii din zonă dar oamenii nici nu au depus plângere. Cred că au crezut din start că oricum nu se va rezolva ceva”, a mai subliniat producătorul agricol.
Ce spune Poliția: ”Ancheta într-un dosar poate dura chiar și 6 ani”
În cazul de la Ciochina ancheta a fost preluată de Inspectoratul de Poliție Ialomița (IPJ Ialomița), care a anunțat pe 19 august că a deschis dosar penal. ”În continuare sunt efectuate cercetări în vederea identificării situației de fapt și persoanelor bănuite, în cauză fiind întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt”, a informat instituția printr-un comunicat.
Astăzi, la circa trei săptămâni de la producerea faptelor, Agrointeligența-AGROINTEL.RO a luat legătura direct cu purtătorul de cuvânt al instituției, Ludmila Marina Dascălu, care ne-a precizat că ancheta poate dura între 6 luni și 6 ani.
”Este ancheta în decurs de desfășurare, sunt date din anchetă, vă dați seama că nu vi le pot pune la dispoziție. S-au făcut activități în dosarul respectiv, iar la finalizarea anchetei cu siguranță vom da un comunicat de presă sau cum vor dispune și procurorii pentru că sub coordonarea lor se desfășoară cercetările. Ancheta poate să dureze de la 6 luni la 6 ani. În principiu, v-am spus, atâta timpul cât Parchetul nu dispune o mediatizare în perioada cercetărilor, nu vă putem ajuta mai mult deocamdată. Dar cercetările nu stau pe loc, au demarat mult mai multe activități în dosarul acela. Noi sperăm ca în scurt timp se va ieși cu precizări pentru că într-adevăr s-a făcut o mediatizare puternică a cazului. Și probabil că și identificarea autorilor, pentru că la asta ne referim, și tragerea lor la răspundere vor fi puse în aplicare. Dar până nu avem date care să fie făcute publice, nu putem da detalii”, a specificat reprezentanta Poliției Ialomița.
În cazul secției de Poliție Băneasa din județul Giurgiu, Agrointeligența-AGROINTEL.RO nu a putut obține un punct de vedere deoarece polițiștii au fost de negăsit la telefon.