• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Comisarul Wojciechowski: 97% dintre fermele poloneze vor avea subvenţii peste media UE

    agrointeligenta.ro -

    Dacă vom folosi bine fondurile UE care sunt acum alocate agriculturii, securitatea alimentară va fi asigurată pentru generațiile următoare, a declarat comisarul UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski în cadrul unui interviu acordat pentru Radio Olsztyn și preluat de Farmer.pl.

    Wojciechowski a fost întrebat dacă UE riscă o criză alimentară în viitor? Oficialul a arătat că nu suntem în pericol ca pe termen scurt să apară o criză de alimente, cu referire la situația pentru anul viitor și chiar următorii ani.

    ”Totuși, dacă o vom păstra o perioadă mai lungă (securitatea alimentară – n.r.), depinde foarte mult de deciziile pe care le luăm acum. Fermierii trebuie sprijiniți”, a declarat comisarul european.

    Wojciechowski a remarcat că întărirea sectorului agricol servește la asigurarea securității alimentare, care este la fel de fundamentală ca apărarea sau securitatea energetică.

    ”Și de aceea este atât de mare nevoie de sprijinul fermierilor, pentru ca aceștia să își poată câștiga existența din fermele lor, ca să poată dezvolta aceste ferme. Despre aceste lucruri este Politica Agricolă Comună. Planul Strategic Național, adoptat recent (în Polonia – n.r.) , servește acestui scop. Prin agricultură, securitatea alimentară va fi asigurată și pentru generațiile următoare”, a apreciat Janusz Wojciechowski .

    Comisarul UE a subliniat că Polonia se află în grupul primelor șapte țări cărora Comisia Europeană le-a aprobat Planul strategic pentru politica agricolă comună pentru 2023-2027. Finanțarea pe care o vor primi fermierii polonezi este de peste 25 de miliarde de euro, inclusiv 17 miliardede euro pentru plăți directe. Wojciechowski a remarcat că în acest plan, printre altele, fermele de animale vor beneficia foarte mult.

    Wojciechowski a reamintit că crescătorii vor putea folosi, de exemplu, fonduri pentru bunăstarea animalelor. Astfel, conform PNS-ului polonez, dacă implementează practici precum pășunatul de vară, pășunatul liber, așternutul sau creșterea spațiului în adăposturi, crescătorii pot primi un sprijin ce ajunge chiar și la 1,5 mii de zloți (317 euro) pe cap de bovină.

    Wojciechowski a fost întrebat și dacă, în urma aprobării Planului Strategic Național, plățile directe din Polonia vor fi mai mari decât media UE?

    ”Vom calcula toate acestea atunci când toate planurile strategice ale statelor membre vor fi adoptate, pentru că încă nu este clar cât se va aloca pentru plăți directe în fiecare țară. Știm cât va aloca Polonia și să vă asigur astăzi că 97 la sută dintre ferme, toate fermele cu o suprafață de cel mult 30 ha, vor primi plăți directe chiar mai mari decât media UE ”, a răspuns comisarul.

    În același timp, el a menționat că banii care vor intra în conturile unui fermier vor depinde, printre altele, de asupra câte elemente de bunăstare introduce în mod voluntar în fermele lor. El a mai subliniat că un alt element important este cel al mediului, adică răsplătirea fermierilor care adoptă bune practici, precum aplicarea gunoiului de grajd, semănatul în miriște sau diversificarea culturilor.

    „Și acestea vor face, de asemenea, obiectul plăților suplimentare, astfel încât fermierii care îmbrățișează bunăstarea animalelor și aceste practici agricole verzi vor vedea o îmbunătățire imensă a finanțării lor. În momentul de față, cred că marea majoritate – am spus despre acei 97 la sută – vor avea plăți mai mari decât media UE”, a întărit comisarul UE pentru agricultură.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou