• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plăți avans APIA 2022. Lista subvențiilor pe hectar și cap de animal, achitate din 16 octombrie

    Roxana Dobre -

    Lista schemelor care intră la plata avansului pentru subvenții, din campania 2022. Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat în cadrul emisiunii Agrostrategia (TVR 1) care este lista completă a schemelor de plată care vor intra la campania de avans, din 16 otombrie.

    ”Pentru plata de bază, achitată din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) se vor acorda bani pentru toate schemele, adică: SAPS, Plata Redistributivă, Tânăr Fermier și la zootehnie Sprijinul Cuplat. Deci tot ce înseamnă FEGA sunt liberi să spunem așa, să intre la plata avansului. Iar mai departe și pentru măsurile de Agro-mediu și climă, ecologic, de asemenea vor intra. Cei care sunt pe FEGA vor primi 70 la sută din cuantumul stabilit pentru 2022 iar restul 85 la sută. Suntem cu pregătirile în linie dreaptă, am văzut că și sistemul le-a prelucrat bine. Colegii din teritoriu, pe lângă faptul că lucrează la cererile pe care le primim în această perioadă, în paralel efectuează controalele administrative acolo unde este cazul fermierii sunt chemați la clarificări”, a anunțat Adrian Pintea în cadrul emisiunii Agrostrategia care se difuzează de luni până joi, de la ora 10:00, pe TVR 1.

    Astfel, fermierii vor fi autorizați în procent de 70 la sută, din 16 octombrie pentru următoarele scheme pe hectar:

    – Schema de plată unică pe suprafață (SAPS),
    – Plata redistributivă,
    – Plată pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu (plata pentru înverzire),
    – Tineri Fermieri.

    ZOOTEHNIE: 

    – Sprijin cuplat în sectorul zootehnic – Taurine de carne,
    – Sprijin cuplat în sectorul zootehnic – Vaci de lapte;
    – Sprijin cuplat în sectorul zootehnic – Bivolițe de lapte;
    – Sprijin cuplat în sectorul zootehnic – Viermi de mătase;
    – Sprijin cuplat în sectorul zootehnic – Ovine;
    – Sprijin cuplat în sectorul zootehnic – Caprine.

    Măsurile de mediu şi climă, procent de 85 la sută din cuantumuri: 

    – Măsura 10 – Agromediu și climă,
    – Măsura 11 – Agricultură ecologică,
    – Măsura 13 – Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale).

    Primele sume – în conturi din 18 octombrie

    Directorul general al APIA a mai anunțat în cadrul emisiunii Agrostrategia (TVR 1) că primele sume vor ajunge efectiv în conturi la data de 18 octombrie.

    ”Din data de 16 octombrie vor demara aceste plăți (în avans n.r). Iar efectiv undeva din data de 18 octombrie o să înceapă primii fermieri să îi vadă și în conturi acești bani. Banii sunt asigurați de către Guvernul României, prin Ministerul Agriculturii, prin bugetul ministerului, banii deja îi avem alocați. Ca și în ceilalți ani o să și fac o solicitare la minister, să avem banii în cont, astfel încât să rupem cumva acest flux, pe care fermierii îl știu, că s-a autorizat astăzi și plata o primești peste câteva zile. Și atunci, noi dacă avem banii în cont, tot ce s-a autorizat astăzi, mâine se duce la Trezorerie și se fac plățile către băncile comerciale, acolo unde fermierii își au deschise conturile bancare”, a mai spus Adrian Pintea.

    Conform acestuia, APIA  și-a propus în achite în avans peste un miliard de euro, bani ce vor ajunge în conturile fermierilor eligibili.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    Cine încasează subvenția APIA pe pășunea comunală. Acte necesare ADAMA – alertă la culturile de cereale păioase: boli detectate de stațiile meteo, tratament urgent Hibridul de porumb Jumbo 48 de la Rodbun, potrivit pentru siloz și boabe