• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermier discriminat de politicile băncilor din România

    Roxana Dobre -

    Fermier discriminat de politicile bancare din România. Mai exact de politicile pe care băncile le fac în raport cu clienții lor și care nu sunt mereu publice, mai ales când este vorba despre implementarea unor programe menite să crediteze producătorii agricoli aflați în impas.

    O facilitate gândită să îi ajute pe fermierii afectați de seceta cruntă din acest an mai mult le bagă bețe în roate producătorilor agricoli. Creditul ”De trei ori subvenția”, prin care beneficiarii de subvenții puteau cere banii în avans pe următorii 3 ani, prin credit bancar, s-a dovedit neatractiv pentru unele unități bancare care au luat decizia de a nu semna convenții cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

    În cele ce urmează vom prezenta efectul pe care decizia unor bănci îl are asupra fermierului român care a avut neinspirația de a fi clientul acestor entități. Luăm cazul unui agricultor din județul Ialomița, un fermierul a cărui exploatațue a fost lovită de secetă în acest an iar pe cele 150 de hectare pe care le administrează prin întreprinderea sa familială, nu a recoltat suficient astfel încât să supraviețuiască anului agricol 2021-2022. De profit nici nu poate fi vorba! O gură de oxigen a venit însă când ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat că fermierii pot cere subvenția în avans de la bănci pentru următorii 3 ani, prin credite garantate de stat. Realitatea de la ghișeul bancar însă l-a lăsat pe fermier fără speranțe prea mari.

    Creditul ”De 3 ori subvenția” nu este de interes pentru bănci

    Unitatea bancară unde fermierul din județul Ialomița are contul deschis nu a semnat o convenție pentru Programul ”De 3 ori subvenția”, cu APIA. Astfel, pentru fermierii care vor să acceseze acest tip de credit nu există speranțe că pot obține subvenția în avans pentru următorii 3 ani.

    ”La respectiva bancă, eu am contul APIA pentru subvenții. Creditul APIA pe anul în curs l-am luat dar, cum anul a fost extrem de dificil, m-ar fi ajutat enorm să accesez a doua variantă de credit, lansată în vară, adică ”De trei ori subvenția”. Și la noi, ca și în alte ferme, seceta a lăsat mari pagube iar această plată în avans era ca o gură de oxigen. Eu am proces-verbal de calamitate, din vânzarea recoltei nu pot să țin ferma pe linia de supraviețuire. De aceea, repet, creditul gândit de Ministrul Agriculturii pentru fermieri m-ar fi readus pe linia de plutire. Dar, surprinzător, am aflat de la banca unde dețin creditul că ei nu au acest produs, deși derulează deja creditul anual pentru avans și cel pentru zootehnie (bunăstare n.r), chiar de mai mulți ani. Iar întrebarea mea simplă este, noi cei care avem cont la o astfel de bancă, ce putem face? Și nu este doar strict problema mea. Am vorbit cu mai mulți fermieri care se confruntă cu această problemă și practic suntem blocați: nici nu pot muta contul la altă bancă, dar nici nu pot cere diferența de la un an la 3 ani pentru avans. Chiar i-am întrebat creditul simplu de ce mi l-au dat. Mi-au răspuns că pentru fidelizare. Păi ce fidelizare, că la anul s-au putea să nu mai am ferma în condițiile acestea”, a povestit fermierul.

    Singura variantă a fermierilor: cămătarii

    Soluția la care fermierul ar putea să apeleze este una extrem de dificilă: ca să mute contul are nevoie să achite creditul luat deja sau să găsească altă bancă înscrisă în Program, dispusă să preia împrumutul și să îi dea completarea de subvenție. Situația fermierului este îngreunată și de faptul că APIA nu îi mai poate elibera altă adeverință după ce acesta a solicitat deja creditul pe un an.

    Agricultorul nostru a căutat înțelegere și la șefii băncii, venind chiar la sediul central din București, unde a primit promisiuni că vor analiza cererea lui. Sentimentul fermierul este însă că o așa schimbare nu vine peste noapte iar unele promisiuni sunt făcute de cele mai multe ori mai mult de complezență.

    ”Noi, fermierii acestor bănci care nu au convenție cu APIA, ne simțim discriminați. Acum, eu vin și dau faliment pentru că nu pot să îmi plătesc inputurile? Le-am arătat procesul-verbal de calamitate, să vadă ce a însemnat acest an pentru noi. Dacă acest produs este garantat de stat prin Fondul de Garantare, nu înțeleg de ce nu îl acceptă. Mi-au spus că au alte produse. Da, dar alte credite înseamnă care puse ca garanție, înseamnă utilaje puse ca gaj etc. Adică alte produse vă aduc beneficii și creditul ”De 3 ori subvenția” nu vă aduce? Și am plecat și de la sucursala mare la fel de nelămurit deși desigur că am primit răspunsuri politicoase, că vor analiza, că vor vedea”, a mai povestit cu mare supărare fermierul.

    Pericol major de faliment pentru fermierii care nu pot lua credite

    În lipsa banilor pentru ferma din județul Ialomița există un pericol major de faliment. Fermierul se întreabă, deși spune clar că Programul ”De 3 ori subvenția” este unul binevenit pentru agricultori, chiar și cu costurile și riscurile aferente, de ce Ministerul Agriculturii nu a făcut un lobby mai puternic pentru fermieri în discuțiile cu băncile, și de ce instituțiile de credit ”aleg” doar ce este profitabil pentru ei ”de pe tava” de programe derulate cu statul.

    ”Creditul pentru ferma mea însemna supraviețuire și dacă nu îi iau risc incapacitate de plată la leasinguri și inputuri, neplata arendei și desigur alte probleme care duc până la urmă la faliment. Eu aș vrea să fac un apel ca băncile să se gândească și la noi. Pentru că de atâția ani am rămas fideli, am încasat subvenția prin conturile lor, toate operațiunile pe care le facem, din nou sunt prin ei. Iar când avem și noi nevoie, ce se întâmplă?”, a mai spus fermierul.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an Una dintre cele mai cunoscute fabrici de lapte din România este scoasă la vânzare! Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte