• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA 2022: Cuantumuri mai mari la hectar

    Roxana Dobre -

    Subvențiile din 2022 sunt mai mari în comparație cu sumele de care fermierii au beneficiat pentru anul de cerere 2021, conform unui document prin care Ministerul Agriculturii anunță cuantumurile ce vor fi achitate pe suprafață fermierilor prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – APIA.

    Ministerul Agriculturii a anunțat care sunt cuantumurile pe suprafață, care vor intra la plata avansului, ce urmează să înceapă din 16 octombrie. Agrointeligența-AGROINTEL.RO a făcut o comparație a sumelor alocate pe hectar în 2022, cu cele din 2021.

    Plata unică pe suprafață: subvenția pe suprafață este mai mare în 2022

    Plata unică pe suprafață a fost stabilită la cuantumul de 96,2796 euro/ha în campania 2022. Subvenția pe hectar este mai mare comparativ cu anul 2021 când cuantumul a fost de 95,4751 euro/ha. Suma pe care fermierii o primesc în plus nu atinge 1 euro ci diferența de la un an la altul este de circa 0,80 de eurocenți.

    SAPS presupune acordarea unei plăţi unice pe hectarul eligibil declarat de fermier, decuplată total de producţie și nu are o limită maximă pentru care fermierii pot cere subvenția.

    Plata redistributivă: creștere nesemnificativă pe hectar în 2022

    În cazul plății redistributive se menține subvenția pentru primul interval 1-5 ha, inclusiv la cuantumul de 5 euro/ha, suma rămânând neschimbată comparativ cu 2021.

    Pentru al doilea interval, peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv, fermierii primesc 48,7184 euro/ha o subvenție puțin mai mare comparativ cu 2021 când beneficiarii de subvenții au primit 48,1457 euro/ha.

    Plata redistributivă reprezintă o plată anuală destinată fermierilor care au dreptul la plata unică şi se acordă gradual pentru primele 30 de ha ale exploataţiei agricole, indiferent de suprafaţa acesteia.

    Plata pe Înverzire – în creștere în 2022

    Plata pentru înverzire înregistrează de asemenea o creștere mică pentru anul 2022. Astfel, fermierii primesc pentru campania 2022 o subvenție stabilită la 58,5308 euro/ha mai mare comparativ cu anul 2021 când agricultorii au încasat 57,8931 euro/ha. Și în acest caz creșterea este una mică, sub 1 euro, mai exact de circa 0,63 de eurocenți.

    Fermierii care au dreptul la plata unică pe suprafaţă aplică în mod obligatoriu pe toate hectarele lor eligibile următoarele practici agricole benefice pentru climă şi mediu:
    a) diversificarea culturilor;
    b) menţinerea pajiştilor permanente existente;
    c) prezenţa unei zone de interes ecologic pe suprafaţa agricolă

    Fermierii tineri primesc o subvenție mai mare cu 8 euro, comparativ cu 2021

    Fermierii tineri, până în 40 de ani, vor primi 48,1398 euro/ha în campania 2022, o creștere de circa 8 euro comparativ cu anul 2021 când tinerii au încasat 40,4514 euro/ha.

    Important de precizat însă că MADR menționează în proiectul privind stabilirea pentru anul 2022 a cuantumului per hectar al plăţii unice pe suprafaţă, al plăţii redistributive şi a intervalelor de suprafaţă pentru care se acordă aceasta, al plăţii pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu și al plăţii pentru tinerii fermieri că subvenția se calculează în funcție de cuantumul per hectar al schemei de plată unică pe suprafaţă și poate fi majorată.

    Schema pentru tinerii fermieri presupune acordarea unei plăţi anuale tinerilor fermieri care au dreptul la plata unică pe suprafaţă şi care:
    a) se stabilesc pentru prima dată într-o exploataţie agricolă ca şi conducători-şefi ai exploataţiei sau care s-au stabilit deja în unul din cei cinci ani anteriori primei depuneri a unei cereri în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă. Plata pentru tinerii fermieri se acordă fiecărui fermier pentru o perioadă de maximum cinci ani. În cazul în care un fermier solicită sprijin pentru această schemă trebuie sa facă dovada că este administratorul exploataţiei (indiferent de forma de organizare : PF, PFA, II, IF, PJ)
    b) au cel mult vârsta de 40 de ani în anul depunerii cererii unice de plată şi nu împlinesc 41 de ani până la 31 decembrie 2017. Fermierii care au depus cereri de plată într-un an anterior anului 2017, trebuie să nu fi împlinit vârsta de 41 de ani în cursul anului curent de cerere.

    Cuantumurile au nevoie de aprobarea Guvernului și de publicarea în Monitorul Oficial

    Sumele anunțate de MADR fac obiectul unui proiect de hotărâre de Guvern și au nevoie de aprobarea Executivului și publicarea în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

    Plăţile se fac în lei, utilizând cel mai recent curs de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană anterior datei de 1 octombrie 2022 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C.

    Începând cu data de 16 octombrie 2022, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură poate acorda plăţi în avans în cadrul schemelor de plăţi directe, cu încadrarea în procentul de maximum 70%, prevăzut la art. 1 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/1352 al Comisiei din 3 august 2022 de derogare, pentru anul 2022, de la articolul 75 alineatul (1) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului, în ceea ce privește nivelul avansurilor pentru plățile directe și pentru măsurile de dezvoltare rurală legate de suprafață și de animale.

    În acest an la plata avansului vor intra și crescătorii de taurine, cu Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) dar și cei de ovine/caprine.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor