• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Decizia din India care aruncă în aer prețul orezului. Urmează scumpirea grâului

  agrointeligenta.ro -

  Guvernul Indiei a impus joi o interdicție a exporturilor de orez spart și a crescut tarifele la export pentru orezul non-basmati. Măsura a fost luată pentru a asigura aprovizionarea internă, în contextul în care India reprezintă mai mult de 40% din livrările mondiale de orez. China este unul dintre cei mai mari importatori.

  Ca urmare a deciziei din India, prețul orezului în țările exportatoare a crescut brusc, iar analiștii se așteaptă să crească și prețurile grâului. Ceilalți mari exportatori de orez sunt Thailanda, Vietnam, Pakistan și Myanmar, se arată într-o analiză semnată de dr. Olaf Zinke pentru publicația germană Agrarheute.

  „Vor exista presiuni semnificative asupra securității alimentare în multe țări. Fundamentalele globale ar putea avea o creștere mai mare în complexul de cereale”, a declarat Phin Ziebell, economist agricol la National Australia Bank, pentru ziarul indian Hindu Times.

  Prețurile grâului au continuat să crească vineri, la fel ca și prețurile orezului din Chicago.

  „Aceasta este o mișcare inflaționistă pentru prețurile alimentelor. Acest lucru ar putea declanșa o creștere a prețurilor pentru grâu și porumb”, a declarat Ole Houe, directorul serviciului de consiliere IKON din Australia.

  India a exportat aproximativ 21,2 milioane de tone de orez în 2021/22, inclusiv 3,94 milioane de tone de orez basmati. Orezul este produs în așa-numitul sezon kharif, când semănatul începe cu debutul musonului de sud-vest în iunie și recolta începe în octombrie.

  Alți exportatori cresc prețurile

  India reprezintă mai mult de 40% din transporturile mondiale de orez și concurează pe piața mondială cu Thailanda, Vietnam, Pakistan și Myanmar. „Prețurile din Myanmar au crescut cu 50 de dolari pe tonă, iar furnizorii din Thailanda și Vietnam și-au crescut prețurile”, a spus un comerciant din Singapore.

  Thailanda și Vietnamul au convenit să coopereze în ceea ce privește creșterea prețurilor, o mișcare care vizează creșterea efectului lor de pârghie pe piața globală și creșterea veniturilor fermierilor. 5% spart de orez în Myanmar a fost cotat gratuit la bord la aproximativ 390-395 USD pe tonă înainte de decizia Indiei privind restricțiile la export. În India, prețurile pentru 5% spart de orez au fost cotate la aproximativ 348 USD pe tonă.

  Decizia va afecta, de asemenea , fluxurile comerciale , deoarece prețurile orezului alb spart din India au fost recent cu aproximativ 60-70 de dolari pe tonă mai mici decât cel pentru cantitățile din Thailanda, a spus Chookiat Ophaswongse, președintele de onoare al Asociației Exportatorilor de Orez din Thailanda, pentru Reuters. „Vor fi mai multe comenzi pentru orez thailandez și vietnamez”, a precizat acesta.

  „Trebuie să așteptăm și să vedem cât durează această politică din India, dacă va dura mai mult, va crește cererea pentru exporturile de orez thailandez. Cei mai mari importatori de orez din lume, China și Filipine, vor fi afectați imediat de prețurile mai mari la orez. China, unul dintre cei mai mari importatori de spart de orez indian pentru hrana animalelor, este de așteptat să treacă la porumb , au spus comercianții.


  Te-ar mai putea interesa

  Document pe surse: Programul Rabla pentru tractoare – condiții și documente necesare Ploi torențiale și vijelii, în aproape toată țara. Lista județelor sub alertă ANM Ploi, vânt puternic și grindină – alertă meteo emisă de ANM pentru 13 județe

  Ultimele știri

  Semănătoarea strip-till Czajkowski și dezmiriștitorul Kelly Tillage păstrează apa în sol Dezastrul lăsat în urmă de vijeliile cu grindină cât un ou și rafale de peste 100 de km/h! Alexandru Potor, fost secretar de stat MADR, este noul primar al municipiului Slobozia: “Deschidere totală către fermieri!”