• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • S-a ales conducerea consorțiului AGROALIMENT: Sorin Minea – președinte. Vicepreședinți: Alex Jurconi pe zootehnie, Aurel Popescu pe vegetal și Dragoș Frumosu pe industrie alimentară

    Vlad Macovei -

    Astăzi, în jurul orelor 14.00, s-a făcut un pas important în consolidarea și unificarea mișcării patronale și profesionale din agricultură și industrie alimentară.

    Este vorba despre consorțiul AGROALIMENT care va reprezenta, pe o singură voce, interesele fermierilor români și a procesatorilor din industria alimentară în negocierile cu structurile europene.

    Potrivit surselor Agrointeligența, în întâlnirea de astăzi, reprezentanții organizațiilor au decis structura de conducere a consorțiului AGROALIMENT. Numele prezentate de mai multă vreme de către publicația noastră s-au confirmat, Sorin Minea, Alex Jurconi și Aurel Popescu fiind personalitățile care se vor ocupa de coordonarea structurii care îi va reprezenta pe fermieri și pe procesatori la Bruxelles.

    Lor li s-a alăturat și Dragoș Frumosu, astfel că formula de conducere aleasă este următoarea:

    Președinte: Sorin Minea

    Vicepreședinte responsabil de zootehnie: Alex Jurconi

    Vicepreședinte responsabil de producția vegetală: Aurel Popescu

    Vicepreședinte responsabil de industria alimentară: Dragoș Frumosu

    Inițial, discuția a fost ca Aurel Popescu să fie președintele consorțiului și Sorin minea Vicepreședinte dar, în cele din urmă a fost preferată formula cu minea vârf de lance datorită notorietății sale și abilităților de comunicare și organizare dovedite.

    Strategia pe termen scurt a noii conduceri este de a atrage cât mai multe organizații în această structură și odată normalizată relația cu omologii europeni să se concentreze și ep activitatea internă. În acest fel, în cel mai scurt timp, se va reuși unificarea mișcării producătorilor agricoli și din industria alimentară la nivel național.

    Vă reamintim că Sorin Minea a fost prezent în prima ediție a emisiunii ”Cultivat în România”. Această producție TV este realizată de Agrointeligența și România TV și este difuzată în fiecare sâmbătă, după jurnalul de știri de la ora 11.00, pe RTV.

    Agrointeligența a prezentat, în premieră și în exclusivitate posibilitatea reglementării ”Marii Uniri” publicând directiva europeană și, ulterior draftul ordinului de ministru pentru înființarea unui consorțiu național agroalimentar care să reprezinte interesele producătorilor români în UE. Comisia Europeană a cerut ca, începând de la 1 iulie, fermierii din fiecare stat UE să aibă o reprezentare clară la Bruxelles, adică în cadrul grupurilor de dialog, țara noastră ar trebui să aibă un delegat clar ce va sta la masa discuțiilor în Politica Agricolă Comună. Directiva CE marchează momentul-cheie pentru ca fermierii români să se reunească într-o organizație-umbrelă, care să le reprezintele interesele la masa mare a Comisiei Europene.

    Care este scopul consorțiului  AGROALIMENT

    ”În vederea creșterii transparenței și a asigurării unui echilibru mai bun între interesele reprezentate, este necesar să se reexamineze dialogul în grupurile consultative care se ocupă de probleme legate de agricultură și să se asigure cadrul unui dialog civil în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, inclusiv în ceea ce privește aspectele internaționale, precum și să se definească atribuțiile și structura acestora”, se arată, foarte clar, într-o directivă a Comisiei Europene publicată la finele anului trecut.

    Directiva UE mai arată că toate informările privind chestiunile agricole naționale ale fiecărei țări vor fi aduse la cunoștința UE tocmai de aceste grupuri noi de dialog, de către reprezentanții desemnați ai consorțiilor. Astfel, printre atribuțiile grupurilor se numără și ” să desfășoare un dialog periodic cu privire la toate aspectele referitoare la politica agricolă comună, inclusiv la dezvoltarea rurală și la punerea sa în aplicare, și în special cu privire la măsurile pe care Comisia este invitată să le ia în acel context, inclusiv referitor la aspectele internaționale în materie de agricultură”. Fără o astfel de supraorganizație, interesele fermierilor români vor rămâne atârnate pe la ușile CE, în spatele cărora, agricultorii din alte țări, reprezentați conform noilor reguli, vor avea toate avantajele.

    Citiți și:

    ***EXCLUSIV! Se pregătește Marea Unire în agricultură: un consorțiu național agroalimentar care să reprezinte interesele producătorilor români în UE

    ***Sorin Minea: ”Președintele Consorțiului Agroaliment va trebui să fie un om cu tact, care să calmeze spiritele”

    ***Surse: Conducerea Consorţiului Agroaliment va fi asigurată de un preşedinte ales pe 2 ani şi trei vicepreşedinţi. Vezi numele vehiculate!


    Te-ar mai putea interesa

    Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!