Comerţ alimentarŞtiri agricole

Jumătate din legume şi fructe se pierd pe drum în Europa, astfel că preţul se dublează

Aproape jumătate din fructele şi legumele produse în Uniunea Europeană sînt “pierdute” ca urmare a greşelilor care conduc la deteriorarea sau alterarea acestora în lanţul de la fermier la galantar.

Deteriorarea şi alterarea care apar în procesare, transport şi manipulare, cauzele cele mai importante ale pierderilor din industria agro-alimentară, sînt factori “ocultaţi” în calcularea preţurilor pe care trebuie să le suporte cumpărătorii.

Cifra de 50% este avansată de un raport al agenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, dat publicităţii anul trecut constituind punctul de pornire a numeroase studii şi evaluări în ultimele 12 luni.

Piederile apar în operaţiunile imediate recoltării – legate de punere în cutii/cofraje/lădiţe/saci şi transport rutier/feroviar/naval/aerian – dar şi în cele cele de dinaintea aşezării în galantar – ambalare şi manipulare în depozitele magazinelor, sub forma deteriorării mecanice sau a alterării.

Aceste pierderi, care sînt suportate de consumator în preţul pe care îl plăteşte la casă, accentuează scumpirile care apar în anii proşti în care recoltele sînt sub aşteptări.

Reducerea acestor pierderi, fie prin introducerea unor tehnologii mai performante fie pur şi simplu prin creşterea atenţiei şi eliminarea neglijenţei ar face ca în galantarele magazinelor europene să ajugă o cantitate mult mai mare de produse care ar face ca preţul plătit la casă să fie unul mult mai mic.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!