• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministerul Finanțelor anunță startul unor noi finanțări pentru fermieri

    Roxana Dobre -

    Fermierii și firmele mici și mijlocii (IMM) au la dispoziție începând de luni o platformă dedicată prin care vor putea accesa noi finanțări, sub formă de credite bancare cu garanții de stat și dobânzi subvenționate. Schemele de ajutor de stat pentru IMM-uri, cu o valoare de 4 miliarde de euro, coordonate de Ministerul Finanțelor, sunt în vigoare după ce vineri au primit aprobarea Comisiei Europene. Programele se derulează prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), Fondul Român de Contragarantare (FRC) și Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR).

    Ministerul Finanțelor a anunțat printr-un comunicat că începând de astăzi – luni, 12 septembrie, antreprenorii sunt invitați să se înscrie pe platforma www.imminvest.ro, pentru a accesa fondurile puse la dispoziție prin intermediul Programului IMM Invest Plus, utilizând oricare din componentele sale: IMM Invest România, AGRO IMM Invest, IMM Prod, Garant Construct, Innovation şi Rural Invest. Ajutoarele de stat vor fi acordate sub forma de garanții pentru împrumuturi și granturi ce vor acoperi comisionul de risc, precum și comisionul de administrare pe toată durata de valabilitate a garanției acordate, iar dobânzile aferente creditelor vor fi subvenționate pe o perioadă de până la 12 luni.

    Plafon de garantare de 17,75 miliarde de lei

    Prin schema de ajutor de stat pusă la dispoziție de către Ministerul Finanțelor și operaționalizată prin FNGCIMM, FRC și FGRC, plafonul de garantare al programului a fost majorat cu peste 10 miliarde de lei, la 17,75 miliarde de lei, iar schema de ajutor de stat sub formă de granturi depășește 1,9 miliarde lei.

    Conform prevederilor Cadrului temporar pentru acordarea ajutoarelor de stat, schema de ajutor de stat poate fi accesată până la data de 31 decembrie 2022 și oferă accesul la finanțări de maxim 10 milioane lei pentru proiectele de investiții/beneficiar și de maximum 5 milioane pentru capital de lucru. Procentul de garantare poate atinge până la 90% din valoarea împrumutului. Durata maximă a finanțărilor va fi de 72 de luni pentru creditele de investiții și de 36 luni pentru creditele/liniile de credit pentru capital de lucru.

    Granturi pentru fermierii care accesează împrumuturi

    Beneficiarii pot  accesa și granturi care pot ajunge până la 500.000 euro/întreprindere/Unitate Administrativ Teritorială (UAT), cu excepția domeniului producției primare de produse agricole, unde beneficiarii pot primi până la 62.000 euro/întreprindere sau de 75.000 euro pentru beneficiarii din domeniul acvaculturii și pescuitului.

    „Aprobarea Comisiei Europene se traduce simplu: încă 4 miliarde de euro pentru economia românească! Lansarea noului program IMM Invest Plus va contribui la dezvoltarea economiei românești, prin atragerea de capital cu cele mai mici costuri de finanțare de pe piață, pentru un număr estimat de beneficiari de aproape 25.000. Această schemă de ajutor de stat va permite păstrarea locurilor de muncă, va asigura viabilitatea și va contribui la dezvoltarea activității IMM-urilor și a întreprinderilor beneficiare cu capitalizare de piață medie. Sprijinim mediul privat și vom continua să facem acest lucru, așa cum ne-am angajat de la bun început, IMM-urile fiind unul dintre principalii piloni ai dezvoltării economice”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

    Componenta AGRO IMM Invest este dedicată întreprinderilor mici și mijlocii şi întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie, inclusiv profesioniștii, din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar.

    Programul Rural Invest este destinat în primul rând fermierilor. Astfel, beneficiarii eligibili în cadrul acestui program de sprijin sunt:

    Așa cum Alina Toma, directorul General al Fondului de Garantare a creditului Rural (FGCR), a estimat săptămâna trecută pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO, Comisia Europeană a aprobat vineri, 9 septembrie, granturile pentru fermierii care accesează credite garantate de stat prin Programul AGRO IMM INVEST. Producătorii vor primi sume majorate sub formă de grant, în cuantum de 62.000 euro/întreprindere față de 35.000 euro cât era prevăzut inițial. În plus, printre sectoarele care vor beneficia de granturi au fost introduse și pescuitul și acvacultura, care pot primi 75.000 euro.

    Directoarea FGCR a anunțat care sunt pașii care urmează să fie făcuți, de la aprobarea schemelor de ajutor de stat de către Comisie, până la implementarea efectivă a programelor. ”Am primit informarea că s-au aprobat de către Comisia Europeană schema de ajutor. Următorii pași sunt să fie elaborate ordinele de implementare a schemei și convențiile de garantare. Ordinul aferent componentei Rural Invest cred că undeva luni (12 septembrie n.r) va apărea în Monitorul Oficial. Luni, cel târziu marți. Ulterior vom semna convențiile cu băncile și este funcțional programul. Contractele de garantare și acordurile de finanțare aferente granturilor trebuie semnate până la 31 decembrie 2022, conform cadrului temporar în vigoare. Dacă între timp Comisia va stabili altceva, adică prelungirea acestuia, și statul român va lua măsurile corespunzătoare”, a precizat Alina Toma pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO, vineri, 9 septembrie.


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd