• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Noul raport USDA dă peste cap planurile fermierilor români! Creșteri la producțiile din Ucraina și Rusia

    agrointeligenta.ro -

    Raportul Departamentului de Agricultură al SUA – USDA pe luna septembrie vine cu estimări actualizate privind producțiile de cereale realizate de principalele țări producătoare și de interes pentru piața de grâu și de porumb din România.

    Cele mai noi estimări ale specialiștilor americani au toate șansele să impacteze negativ bursele la nivel mondial. Datele coletate în raportul USDA publicat pe 12 septembrie indică importante creșteri de recoltă la grâu și porumb în Ucraina și Rusia.

    Producția de grâu din Ucraina, estimare în creștere la 20,5 milioane de tone

    Producția de grâu din Ucraina pentru anul de comercializare 2022/23 este estimată la 20,5 milioane de tone metrice, în creștere
    cu 5% față de luna trecută, dar în scădere cu 38% față de anul trecut. Estimările USDA pentru Ucraina iau în calcul producția estimată din Crimeea și regiunile ucrainene aflate în prezent sub control rusesc din cauza războiului. Randamentul este estimat la 3,90 tone la hectar, în creștere cu 5% față de luna trecută, dar în scădere cu 12% față de recordul de anul trecut. Suprafața recoltată este estimată la 5,25 milioane de hectare (mha), neschimbată față de luna trecută, dar în scădere cu 29% față de anul trecut.

    În Ucraina, 97% din producția totală de grâu este grâu de toamnă la care recolta este finalizată. Pe baza datelor operaționale de la Ministerul Agriculturii din Ucraina, până la sfârșitul anului august, 4,62 mha erau deja recoltate. Aceste date, totuși, nu includ raportările din regiunile Crimeea, Donețk, Lugansk, Zaporizka și Herson. USDA, totuși, include aceste zone.

    Agitație maximă pe piața cerealelor după noile estimări privind recoltele SUA la porumb și soia

    USDA: Creștere de 5% și pentru porumbul din Ucraina

    Producția de porumb din Ucraina pentru anul de comercializare 2022/23 este estimată la 31,5 milioane de tone metrice, în creștere cu 5% față de luna trecută, dar în scădere cu 25% față de anul trecut. Randamentul este estimat la 7,00 tone pe hectar, în creștere cu 5% față de luna trecută, dar în scădere cu 9% față de anul trecut. Zona recoltată este estimată la 4,5 milioane de hectare, neschimbată față de luna trecută, dar în scădere cu 18% față de anul trecut.

    Randamentul crește de la lună la lună din cauza precipitațiilor căzute și a zilelor cu stres termic scăzut în luna august în regiunile de cultură a porumbului din vest. De asemenea, specialiștii USDA arată că există noi condiții bune de cultură și în regiunile limitrofe Ucrainei –  Moldova și România.

    Estimările producției de porumb pentru Ucraina includ producția estimată din Crimeea și regiunile ucrainene în prezent sub control rusesc.

    Grâu din Rusia: Randament record

    Producția de grâu din Rusia pentru anul de comercializare 2022/23 este estimată la 91,0 milioane de tone metrice (mmt), în creștere cu 3% față de luna trecută și cu 21% față de anul trecut. Estimarea include 68,0 mmt de grâu de toamnă și 23,0 mmt de grâu de primăvară. Estimările USDA privind producția de culturi pentru Rusia nu iau în calcul producția estimată pentru Crimeea care este inclusă în Ucraina. Se estimează randamentul total de grâu la un record de 3,17 tone pe hectar, în creștere cu 3% față de luna trecută și cu 17% față de anul trecut.

    Suprafața totală recoltată cu grâu este estimată la 28,7 milioane de hectare, neschimbată față de luna trecută, dar în creștere cu 4% față de anul trecut.

    Producția de porumb din UE, mai mică

    Producția de porumb din Uniunea Europeană (UE) (MY) 2022/23 este estimată la 58,8 milioane de tone metrice (mmt), în scădere cu 1,2 mmt (2%) față de luna trecută, cu 12,2 mmt (17%) sub recolta de anul trecut și cu 11% sub media pe 5 ani. Suprafața este estimată la 9,0 milioane de hectare (mha), neschimbată față de luna trecută, dar cu 0,2 mha sau 3% în scădere față de anul trecut. Randamentul este estimat la 6,53 tone la hectar (t/ha), în scădere cu 2% față de luna trecută, cu 15% față de anul trecut și cu 14% față de media ultimilor 5 ani.

    Recoltarea porumbului este în desfășurare în mare parte din Europa și rapoartele confirmă randamentele slabe. Căldura extremă și seceta istorică în multe dintre regiunile cultivatoare de porumb au creat probleme fermierilor. Precipitațiile au fost minime, temperaturile ridicate au uscat plantele și au împiedicat luarea în bob, în timp ce apa de irigat a fost și continuă să fie limitată. Căldura înfiorătoare și seceta paralizantă au fost constante, afectând polenizarea și umplerea boabelor în iulie și începutul lunii august. Mai mult, temperaturile ridicate au accelerat și maturarea plantelor și, în unele cazuri, recoltarea s-a început cu o lună înaintea datei normale la care se intra cu combina în lanuri.

    Analiza USDA vorbește și de discrepanțe mari la producțiile obținute la porumb în România. Recoltele variază de la o tonă până la 8 tone la hectar, cu multe zone în care în luna august porumbul era deja uscat.

    În UE, cea mai mare scădere a producției de porumb are loc în Franța (cel mai mare producător de porumb din UE), cu o reducere de 0,4 mmt. S-au făcut reduceri semnificative și în România (300 mmt), Germania (225 mmt), și atât în ​​Ungaria, cât și în Polonia – ambele cu estimări ”tăiate” cu o,1 mmt. Combinate, aceste reduceri situează UE cu 1,2 mmt în scădere în septembrie, după ce în august scăderea a fost mult mai mare, de 8,0 mmt.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd