• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cercetătorii din Brașov demontează mitul ”cartofilor toxici”: Tuberculii acumulează în foarte mică măsură nitrați. Cresc mai mari în anii cu multe ploi

    agrointeligenta.ro -

    După ce în mass-media au apărut alarmante despre cartofii românești, autoritățile au decis să clarifice lucrurile. Cei mai abilitați specialiști din țară, cercetătorii Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof și Sfeclă de zahăr de la Brașov au anunțat că informațiile vehiculate sunt false și că dimensiunea mai mare a tuberculilor nu are nici o legătură cu toxicitatea acestora, ci este doar semn că a plouat mult, iar cartofii au acumulat apă.

    ”O cultură normală de cartof va produce la recoltare tuberculi de diferite dimensiuni, în proporții variabile în funcție de soiul cultivat și de tehnologia aplicată. În condițiile anului 2014, datorită nivelului ridicat de precipitații, tuberculii de cartof pot să crească la dimensiuni mai mari, chiar la nivelul normal de fertilizare recomandat de tehnologiile de cultivare”, a declarat dr. ing. Victor Donescu, directorului științific al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof și Sfeclă de zahăr de la Brașov.

    Cu alte cuvinte, specialistul explică faptul că tuberculii mari și foarte mari vor avea un conținut mai ridicat de apă, deci un conținut mai redus de substanța uscată, cu efect asupra calităților culinare și tehnologice specifice soiului cultivat.

    Totodată, dimensiunea tuberculilor de cartofi nu a fost niciodată un motiv de îngrijorare. În fișele tehnice publicate pe Bursa Română de Mărfuri – Ringul Legumelor și Fructelor, se specifică dimensiunea minimă a tuberculilor de cartof în funcție de calitate (extra, cal. I şi cal. II), fără a se specifica dimensiunea maximă admisă.

    În standardul de reglementare UE privind conținutul de nitrați în legume cartoful este clasificat în grupa cu conținut foarte redus de nitrați (

    La rândul său, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale exclude orice pericol pentru sănătatea consumatorilor întrucât doar anul acesta, instituțiile statului au efectuat 6.559 controale în piețele agroalimentare din România iar acțiunea este în derulare. Alte 400 de inspecții au avut loc în timpul perioadei de vegetație și la recoltare și 497 în spațiile de depozitare/ comercializare.

    Legumele, trecute prin cep puțin patru filtre de control

    În România, cartoful este supus unui număr minim de patru controale tehnice-tematice, efectuate de următoarele instituții: Autoritatea Natională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Direcția de inspecții și Control din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Compartimentele de inspecții din unitățile fitosanitare, Administrația piețelor.

    ”Inspectorii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din posturile de inspecție la frontieră efectuează controlul documentar și/sau de identitate și permit importul în România numai pentru transporturile cu produse de origine nonanimală pentru care sunt respectate cerințele prevăzute în normele privind siguranța alimentelor în vigoare.
    În cadrul programului anual de monitorizare au fost prelevate probe de cartofi din țări terțe precum și din state membre UE (Franța,Belgia,Polonia etc) și analizate în cadrul laboratoarelor de specialitate și care s-au dovedit a fi conforme, nefiind declanșată nici o alertă pentru acest produs, acțiunea fiind în derulare”, arată MADR.

    ”Verificarea produselor de origine vegetală din producția autohtonă (inclusiv cartof), din punct de vedere al limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide se face de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin Autoritatea Naționala Fitosanitară în cadrul planului anual de monitorizare. Conform acestuia, inspectorii fitosanitari din cadrul unităților fitosanitare au prelevat 25 probe de cartofi, care au fost analizate și care, în urma analizelor de laborator, s-au dovedit a fi conforme în ceea ce privește limitele maxime admise de reziduuri de pesticide”,  mai informează MADR într-un comunicat de presă.

    Control și la cartofii din import

    În cazul tuberculilor de cartof, produși pe teritoriul Poloniei și destinați altor State Membre ale Uniunii Europene (inclusiv României) organismul național fitosanitar din Polonia anunță, în prealabil, Autoritatea Natională Fitosanitară din România cu privire la transportul care urmează sa sosească (destinatar, cantitate, lot, mijloc de transport), care autoritate, la rândul ei, informează unitatea fitosanitară de pe raza județului unde se află destinatarul, în vederea realizării inspecției fitosanitare.

    Un alt control este cel realizat de administratorul pieței care trebuie să organizeze acțiuni de control pe întreaga durată a activități din piețe, cu privire la existența și valabilitatea certificatului de producător și la concordanța dintre conținutul acestuia și produsele care se comercializează.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului