• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dispută pe vânzarea fabricii de îngrășăminte Borealis din Austria

    agrointeligenta.ro -

    Vânzarea fabricii de îngrășăminte Borealis din Linz, Austria a stârnit un val de discuții și chiar o problemă constituțională. Un aviz juridic consideră vânzarea Borealis către grupul ceh Agrofert ca fiind neconstituțională.

    Vânzarea planificată a diviziei de îngrășăminte Borealis către grupul ceh Agrofert și rolul Österreichische Beteiligungs AG (ÖBAG) este „foarte problematic din punct de vedere constituțional”. Aceasta este concluzia la care a ajuns un aviz juridic al expertului constituțional Heinz Mayer. În opinia expertului, ÖBAG și organismele sale sunt obligate din punct de vedere legal să ia în considerare protejarea locației afacerii. Legea ÖIAG din 2000 prevede că trebuie se se „țină cont de locația afacerilor și de cercetare și de protejarea și crearea de locuri de muncă” și „să se asigure și să mențină influența la care are dreptul în exploatațiile existente”.

    (Österreichische Beteiligungs AG este un holding austriac de stat care poate fi caracterizat ca un fond suveran de avere. Administrează investițiile Republicii Austria în companii parțial sau integral naționalizate).

    Acordul de vânzare ar fi în contradicție cu acest lucru, deoarece singurul producător important de îngrășăminte din Austria și, de asemenea, influența asupra dezvoltării ulterioare a companiei se vor pierde. Aceasta înseamnă că Austria nu poate preveni o posibilă dependență de alte țări, iar acordul poate pune în pericol semnificativ producția internă, arată o analiză Agrarheute.com.

    Expertul Heinz Mayer vede, de asemenea, o contradicție diametrală cu Legea constituțională federală privind durabilitatea, bunăstarea animalelor, protecția globală a mediului, asigurarea aprovizionării cu apă și alimente și cercetare. Prin această prevedere, Austria se angajează „să asigure aprovizionarea cu alimente de înaltă calitate de origine animală și vegetală, tot din producție internă”. Potrivit lui Mayer, ÖBAG se află aici, deoarece este deținută de guvernul federal și este în mod deosebit legat de dispoziție și trebuie să protejeze interesele austriece în acest obiectiv.

    Fostul președinte al Băncii Naționale a Austriei, Claus Raidl, a fost deosebit de îngrijorat de efectele asupra Austriei ca locație de afaceri. El pune interesul public înaintea considerentelor de afaceri: „În acest caz concret, este, de asemenea, justificat din punct de vedere antreprenorial să punem interesul public înaintea maximizării profitului individual.” În sfârșit, în viziunea lui Raidl, nevânzarea diviziei nu va afecta Borealis.

    Acest lucru îl plasează pe Raidl în acord cu Uniunea Fermierilor din Austria Inferioară. Din punctul său de vedere, afacerea Borealis a fost inițiată fără necesitate economică și poate duce la răsturnări majore pe piața de îngrășăminte și, prin urmare, și pe cea alimentară.

    Prin urmare, președintele Uniunii Fermierilor, Stefan Pernkopf, le cere responsabililor de la ÖBAG să anuleze această afacere dezastruoasă.

    „Producția de îngrășăminte trebuie să rămână roșu-alb-roșu!” cere Pernkopf. Președintele Camerei Austriei Josef Moosbrugger vede atitudinea sa negativă față de acordul Borealis confirmată de raport. El solicită autorității UE de concurență să examineze îndeaproape acordul Borealis.

    Președintele Uniunii Fermierilor, Georg Strasser, consideră că este nevoie de ceasul de a face Austria mai puțin dependentă de inputurile agricole importate. În vremuri ca acestea, este nevoie de lanțuri valorice robuste și rezistente la crize. Întrucât producătorii germani de îngrășăminte produc mult mai scump decât concurenții lor străini, Strasser se teme că producția de îngrășăminte va fi relocată în țări cu costuri energetice mai mici.

    Potrivit NÖ Bauernbund, fuziunea dintre Borealis și Agrofert va oferi entității rezultate o cotă de 70 până la 80 % sau chiar mai mult pe piața austriacă a azotatului de amoniu. Aceasta ar reprezenta în mod clar o poziție dominantă, potrivit grupului de advocacy.

    Ceilalți mari furnizori din piață – cei care ocupă acum locul al doilea, al treilea și al patrulea ca mărime sunt fie cu sediul în Rusia, fie controlați de companii rusești, fie cu sediul în Ucraina, și anume Eurochem, Ostchem și Uralchem.

    Drept urmare, al doilea, al treilea și al patrulea producători ca mărime sunt în prezent supuși sancțiunilor politice sau chiar sunt afectați direct de operațiunile militare din Ucraina. Acest lucru împiedică accesul acestora la clienții din statele membre UE. Dar situația este tensionată și în țările UE. De exemplu, în SKW (instalația de azot) Piesteritz, care aparține grupului ceh Agrofert, producția de îngrășăminte și aditivul AdBlue, care este important pentru trafic, a fost oprită acolo în august. Multe fabrici de bere, fabrici de lapte și abatoare se tem, de asemenea, de eșecuri de livrare atunci când cumpără CO₂. Produsul secundar al producției de îngrășăminte este important pentru perioada de valabilitate a alimentelor. Numai după negocieri intense din partea politicienilor germani ar trebui repornită uzina.


    Te-ar mai putea interesa

    Diana Șoșoacă cere controale UE și încetarea măsurilor privind combaterea pestei oilor: „Vă bateți joc de fermieri!” Plăți APIA 2024. Cursul la care se calculează subvențiile pe hectar și animale Anunțul RAR pentru toți fermierii care au nevoie de ITP

    Ultimele știri

    Anunț MADR pentru fermierii care așteaptă prima tranșă din subvențiile APIA! Fermierii americani nu și-au abandonat animalele în fața uraganului Milton: ”Doamne, apără sufletele lor nevinovate” Reformă bugetară în UE. Bugetul agricol, propus să fie eliminat