Prețul grâului este mai mic acum decât la recoltare. Fermier: A fost 1,7 lei, acum a scăzut la 1,45 de lei
agrointeligenta.ro -Prețul grâului a devenit o problemă majoră pentru capitalizarea fermierilor români. Nivelul de preț a fost mai ridicat în perioada de recoltare, scăzând însă în ultimele luni, deși mulți fermieri au decis să nu mai vândă.
Piața grâului românesc este dată peste cap de importurile ieftine din Ucraina. România este inundată de grânele din afară, așa că o tonă de cereale a ajuns să aibă, la trei luni distanță de la seceriș, un preț mai mic decât la momentul recoltării. Anomalia se aplică inclusiv pentru grâul de foarte bună calitate, așa cum este cel pe care l-a recoltat în acest an fermierul Dimitrie Muscă, directorul general al Combinatului Agroindustrial Curtici, din județul Arad.
”Eu am vândut circa 5.000 de tone de grâu cu 1.700 de lei pe tonă după care s-a sistat pentru că a început cavalcada importurilor de cereale din Ucraina. Înțelegem războiul, înțelegem situația de acolo, dar nu trebuie în detrimentul fermierilor români. Consider că s-a făcut o greșeală enorm de mare. Ne-a lovit crunt! Cine ne-a lovit? Conducerea noastră și guvernarea noastră atunci când s-au dus acolo împreună cu toți cei ce reprezentau și-au dat drumul să vină și vin și în continuare, fără niciun apel, fără nici un Dumnezeu pe pământul acesta – a lovit. Este cruntă lovitura. Deci am vândut cu 1.700 de lei tona de grâu. Acum, tona de grâu este la 1.450 de lei. În condițiile în care sigur, am avut calitate. La ora actuală mai am rapița în stoc, 6.500 de tone, orzul îl folosesc în hrana animalelor și bineînțeles că deja am trecut la cumpărarea de cereale pentru a rezolva problemele zootehniei pe care le am”, a declarat Dimitrie Muscă în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1.
De la 1 august, de când Rusia și Ucraina au ajuns la un acord privind un coridor pentru exportul cerealelor, o cantitate de 3,9 milioane de tone de grâne au fost exportate din țara vecină. „De la plecarea primei nave cu alimente ucrainene, au fost deja exportate 3,9 milioane de tone de produse agricole. În total, 169 de nave au părăsit porturile ucrainene cu alimente, care au fost trimise în țările din Asia, Europa și Africa”, a precizat Ministerul Infrastructurii din Ucraina de pe pagina de Facebook.
Pe piața de cereale de la Paris, o tonă de grâu MATIF se tranzacționează astăzi, luni, 19 septembrie, la un preț de circa 328 euro pe tonă (contract cu livrare în luna decembrie), în timp ce prețul porumbului MATIF este de 324,50 de euro pe tonă pentru contractele cu livrare în luna noiembrie.