• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii care trebuie să dea înapoi subvențiile APIA – lista pe județe

    Roxana Dobre -

    Lista fermierilor care trebuie să dea înapoi parțial sau integral subvențiile încasate pe hectar sau cap de animal. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a făcut publică o listă cu procese verbale încheiate de funcționarii care au efectuate controalele în teren și care au aplicat acolo unde au fost descoperite neconformități penalizări din plățile pentru campania 2022.

    APIA Central a publicat pe site-ul propriu mai multe copii după procese verbale prin care fermierii din mai multe județe trebuie să dea banii încasați pentru subvenții înapoi, deciziile fiind emise în urma controalelor efectuate în teren, unde au fost descoperite neconformități.

    ”Prin prezenta, în temeiul art. 10, alin.5 şi alin.6 din H.G nr.875/2011 – Normele Metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea și sancţionarea neregulilor apărute în obținerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naționale aferente acestora, vă comunicăm că Centrul judeţean APIA Mureş a emis Procesul verbal de constatare, pe numele fermierului.  Actul administrativ poate fi consultat la sediul Centrului Județean al Agenției de Plaţi şi Intervenție pentru Agricultura Centrul Judeţean Mureş. Prezentul act administrativ se consideră comunicat de la data publicării pe site”, este doar unul dintre anunțurile publicate pe site-ul APIA.

    Lista fermierilor care trebuie să înapoieze banii din subvenții este publică pe site-ul APIA iar județele ”fruntașe” sunt: Arad, Satu-Mare, Tulcea, Dolj, Iași, Mureș, Bihor, Suceava, Mehedinți, Vaslui, Cluj.

    Dacă doriți să verificați lista creanțelor de la APIA trebuie să intrați aici: https://apia.org.ro/comunicare-titluri-creante

    Cine sunt fermierii care dau banii înapoi la APIA 

    Conform informațiilor APIA transmise pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO, Dacă se constată că un beneficiar nu îndeplineşte criteriile de eligibilitate sau nu respectă angajamentele sau alte obligaţii legate de condiţiile pentru acordarea ajutorului sau sprijinului prevăzute de legislaţia agricolă sectorială, plata aferentă ajutorului nu se efectuează sau acesta se retrage în întregime sau parţial.

    În cazul efectuării unei plăţi necuvenite, beneficiarul rambursează suma respectivă împreună cu dobânda aferentă acesteia, dacă este cazul. Dobânzile se calculează pentru perioada cuprinsă între termenul limită de plată pentru beneficiar, termen care este indicat în ordinul de recuperare şi care nu poate depăşi 60 de zile, şi data rambursării sau a deducerii.

    Rata dobânzii aplicabile se calculează în conformitate cu dreptul naţional, dar nu poate fi mai mică decât rata dobânzii aplicabile prevăzută de dispoziţiile naţionale pentru recuperarea sumelor necuvenite. Obligaţia de rambursare nu se aplică dacă plata a fost efectuată ca urmare a unei erori a autorităţii competente sau a unei alte autorităţi şi dacă eroarea nu ar fi putut fi depistată în mod rezonabil de beneficiar.

    Totuşi, în cazul în care eroarea este legată de date faptice pertinente pentru calculul plăţii în cauză, primul paragraf se aplică numai dacă decizia de recuperare nu a fost comunicată în termen de 12 luni de la efectuarea plăţii.

    În cazul în care se stabileşte că beneficiarul a furnizat dovezi false pentru a primi sprijinul sau nu a furnizat informaţiile necesare din motive de neglijenţă, sprijinul se refuză sau se retrage în întregime. Totodată, beneficiarul este exclus de la aceeaşi măsură sau de la acelaşi tip de operaţiune pentru anul calendaristic în care se face constatarea şi pentru anul calendaristic următor”.

    Neregula sau neglijența privind respectarea criteriilor de eligibilitate, a angajamentelor și a altor obligaţii aferente ajutoarelor naționale tranzitorii, schemelor de plăți directe și măsurilor de sprijin, se constată în timpul următoarelor acțiuni:
    a) actualizarea sistemului de identificare a parcelelor agricole;
    b) controale administrative şi la fața locului privind respectarea criteriilor de eligibilitate, a angajamentelor și a altor obligaţii;
    c) verificări efectuate de către organele de control sau instituţiile de audit în urma cărora se constată lipsa documentelor justificative;
    d) analize şi verificări efectuate de către APIA pe baza sesizărilor primite;
    e) verificări efectuate de organele de control, anchetă sau de audit, de autorităţile naţionale sau europene;
    f) hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile;
    g) verificări efectuate de APIA, prin autosesizare.


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale