• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Hectare întregi de porumb – distruse după ce un cioban a lăsat oile să pască în cultură. Paguba: 10.000 de euro!

  Roxana Dobre -

  Investiție de 10.000 de euro, distrusă de oi. Circa 10 hectare de porumb au fost compromise aproape în totalitate după ce un crescător de animale a lăsat cele 500 de ovine pe care le deține să intre pe cultura unui fermier. Agricultorul s-a adresa Instanței în lipsa unei intervenții ferme a Poliției din localitate!

  Aproximativ zece hectare de porumb au fost puse la pământ de oi în Seleuş, județul Arad. Suprafața a fost distrusă de o turmă de oi care aparţine unui cioban din Zărand, după cum susține fermierul păgubit.

  „Am investit vreo 10.000 de euro în cultura de pe cele zece hectare. Patru hectare au fost efectiv mâncate de oi, în timp ce alte şase au fost distruse, călcate în picioare de aceleaşi animale”, a spus Dănuţ Bolcu, agricultorul păgubit, potrivit www.aradon.ro.

  Fermierul avea speranțe de o producție de 5 tone/ha

  Fermierul arădean a precizat că porumbul lui se dezvolta foarte bine, prinzând ploi exact în perioadele în care avea cea mai mare nevoie. Dar cu câte va luni înainte de recoltat, cultura a fost distrusă. „Un inginer care a evaluat culturile distruse a spus că existau perspective de o producţie de minim cinci tone pe hectar”, spune agricultorul.

  Numai că, înainte de recoltare, toată cultura i-a fost distrusă. „Terenul se află la limita teritorială a comunelor Seleuş şi Zărand, pe teritoriul comunei Seleuş. Un fermier din Zărand, care are vreo 500 de oi şi nu are cu ce să le hrănească, şi-a trimis ciobanul cu oile în terenurile noastre, ale celor din Seleuş. Într-o zi, când am venit să văd cum arată cultura, am văzut că mare parte din aceasta era mâncată de animale, iar restul era călcată în picioare. Am stat la pândă şi, într-o noapte, că doar noaptea ajungeau oile în porumbul meu, l-am prins pe cioban cu oile pe terenul meu. Prins în fapt, acesta a spus că patronul lui, fermierul din Zărand, l-a trimis cu oile pe terenul meu. Am chemat Poliţia şi am făcut poze ciobanului, animalelor, dar şi crotaliilor prinse la urechile oilor, pentru ca proprietarul acestora să poată fi identificat. Poliţia a venit, a constatat ce s-a întâmplat, a întocmit şi un proces verbal, după care ne-a spus să ne înţelegem sau să ne adresăm instanţei”, a mai povestit Dănuţ Bolcu.

  Stăpânul animalelor – de negăsit

  A doua zi, agricultorul păgubit s-a întâlnit cu soţia oierului, acesta din urmă neavând curaj să dea ochii cu cel căruia i-a produs o pagubă imensă. „Soţia fermierului a fost de acord să îmi plătească banii pe care i-am cheltuit pentru înfiinţarea culturii. A doua zi, însă, femeia nu a mai venit să ne întâlnim pentru a stabili detaliile”, a mai spus Dănuţ Bolcu.

  Agricultorul s-a adresat Instanței pentru recuperarea banilor

  Ţinând cont de faptul că, săptămâni la rând, agricultorul din Seleuş a încercat, fără succes, să dea de proprietarul oilor pentru a ajunge la o înţelegere, acesta a decis să se adreseze instanţei pentru recuperarea banilor.

  „Nu voiam să se ajungă aici, dar se pare că nu ne putem înţelege omeneşte. Aşa că am angajat un avocat care să deschidă un proces. Sper să reuşesc să îmi primesc măcar banii investiţi în cultura distrusă de oi”, a mai precizat fermierul.


  Te-ar mai putea interesa

  Fermierii care au pierdut prima pe cap de vacă. Calcul ANT bovine după data de referință Viermele prunelor: caracteristici, semne, combatere S-a aprobat subvenția de 2.000 lei/animal/an. Cererile se depun până pe 30 iunie

  Ultimele știri

  Modelul TRANSAVIA „de la Bob la Furculiță și Înapoi” – premiat pentru Inovație în Sustenabilitate Clarificări APIA pentru rotația culturilor pe terenurile care încasează subvenții Ministrul Agriculturii din Ungaria: Bruxelles-ul şi Comisia Europeană îi sprijină pe oligarhii ucraineni