Problema din agricultura României care se vede din avion
agrointeligenta.ro -O problemă majoră a agriculturii românești l-a marcat pe Joaquin Gonzales încă din primul moment în care a ajuns deasupra țării noastre, călătorind din Spania la București cu avionul. Reprezentantul Daymsa în România și Republica Moldova a povestit în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1 despre primele sale impresii pe pământ românesc, în 2004.
Joaquin Gonzales a venit pentru prima dată în România în 2004 cu un proiect ce urma să fie implementat cu ajutorul fondurilor europene.
”Primul lucru ce m-a impresionat a fost din avion să văd cât de fărâmițat era terenul. Asta m-a surprins. Acum știu de ce și înțeleg, dar atunci nu am înțeles despre ce era vorba. Și țin minte, am fost la Ploiești prima dată – de la Băneasa am ajuns la Ploiești. De la Ploiești am venit la București. În drum am venit și am văzut un un câmp de porumb unde erau cel puțin 40 de oameni cu sapa și lângă terenul acesta era un tractor cu multe sute de cai putere”, își amintește Joaquin Gonzales despre prima sa venire în România.
Chiar dacă proiectul cu fonduri europene nu s-a concretizat, Gonzales a rămas în România și astăzi este unul dintre promotorii biostimulatorilor în agricultura românească. Brandul pe care îl reprezintă produce biostimulatori în Spania, țară în care Joaquin Gonzales merge în fiecare în luna februarie, cu prilejul unui târg de agricultură pe care îl popularizează și în România – Fima Agricola Zaragoza.
”Eu în fiecare lună februarie de când sunt în România plec cu un grup de fermieri români. Mergem la un târg în Zaragoza care se face în februarie – este cel mai mare târg de agricultură în anii pari și cel mai mare târg de zootehnie în anii impari”, a declarat Joaquin Gonzales în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1.
Spaniolul a povestit și că deplasarea anuală cu fermierii include și o altă componentă de informare: vizita la una dintre cele mai mari cooperative agricole. ”În drum oprim mereu la o firmă care e de suflet. Este o cooperativă agricolă în care eu am numărul de asociat 42.886. Este o cooperativă adevărată condusă cu mână de fier, să spunem așa, de un domn care a înființat-o – trebuie să fie deja pe la 90 de ani. A fost un doctor veterinar care a adunat într-o zonă cerealieră din Catalonia 7 fermieri producători de cereale. Văzând că nu puteau să supraviețuiască doar din producția de cerealele, au început cu o fermă de găină ouătoare. Erau 7 membri în cooperativă: patru zile lucra fiecare la el acasă în fermă, două zile lucrau în fermă la cooperativă și o zi pe săptămână, se ducea câte unul pe rând la Barcelona cu ouă pentru a le vinde”, a povestit Gonzales despre începuturile respectivei cooperative din Spania.
Joaquin Gonzales a precizat că spaniolii au un simț al asocierii mult mai pronunțat datorită faptului că ei nu și-au pierdut dreptul la proprietate în timpul dictaturii lui Francisco Franco.
”În România într-o țară fost comunistă – eu vin din Spania, o țară fost capitalistă, dar eu văd – sistemul pe care l-a avut Spania a fost o dictatură de dreapta, în România văd că a fost o dictatură de stângă, dar realmente dacă analizăm cu diferențe clare, cu anumite diferențe clare, dar alte subiecte sunt foarte asemănătoare. Cum a făcut unul, cum a făcut altul, cum a mers unul, că a mers altul. Marele avantaj al nostru este că s-a respectat întotdeauna proprietatea privată. Cum văd eu lucrurile acolo de când a murit Franco – proprietarul de fabrică a rămas același. Dacă era pro-regimul lui Franco s-a dus la îmormântare, dacă era împotrivă, a deschis o șampanie, dar oricum a rămas proprietar”, a precizat Joaquin Gonzales în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție TVR și Agrointeligența.
Spaniolul a subliniat că în ultimii ani a remarcat o schimbare în mentalitatea fermierilor români care au devenit mai deschis asocierii. Totuși, mai sunt mulți pași de făcut până o cooperativă din România va ajunge la performanța celei din Zaragoza, care funcționează încă din 1957.
”Sunt peste 60.000 de familii. În cadrul cooperativei există bancă, există companie de asigurare, există FNC, există zootehnie, există abator, există sala de tranșare și există sute de magazine propii de desfacere. Adică de la sămânța pusă în pământ până la desfacere la consumator final, 90% din producție se desface prin cooperativă”, a explicat Joaquin Gonzales.
AgroStrategia. Invitat: Joaquin Gonzales, Reprezentant Daymsa (20.09.2022)