• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Carmen Botez, AIPROM: Cuvântul ”competitivitate” a dispărut total din vocabularul Comisiei Europene

    agrointeligenta.ro -

    Cuvântul competitivitate a dispărut total din vocabularul Comisiei Europene pentru că, bănuiesc, își dau seama că prin aplicarea măsurilor cuprinse în strategia Farm to Fork, în Green Deal în general, fermierul european n-o să mai fie foarte competitiv, crede Carmen Botez, director executiv AIPROM – Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România.

    Invitată în cadrul emisiunii ”Agxecutive cu Florin Constantin”, realizată de Agrointeligența și AGXECUTIVE, Carmen Botez a vorbit despre provocările cu care se confruntă industria produselor de protecție a plantelor.

    ”Organizația noastră reprezintă industria de protecție a plantelor din România – undeva aș spune între 85 și 90% pentru că nu toți jucătorii de pe piață sunt membri asociației. Avem însă 17 membri – 9 membri să zicem plini și 8 membri asociați. Avem membri atât multinaționale, cât și companii românești și asta este foarte bine. De câțiva ani industria aceasta într-adevăr s-a confruntat cu multe și mari provocări, dar niciodată nu m-am așteptat să ajungem chiar în acest punct unde să ni se spună că România, o țară care are un consum de substanță activă undeva la 700 de grame la hectar – va trebui să reducă consumul cu 35%, iar la unele produse cu peste 50%. Iată că suntem acolo. Asta aș spune că pentru un moment este cea mai mare provocare pentru că nu este numai provocarea noastră. Este provocarea întregii agriculturi și a fermierilor inclusiv”, a spus Carmen Botez în cadrul emisiunii realizate de Florin Constantin, fondatorul AGXECUTIVE.

    O mare îngrijorare a AIRPOM și a membrilor săi este legată de noul Plan Național Strategic care nu vine cu soluții și acțiuni concrete privind pesticidele și, în această linie, pentru susținerea fermierilor a căror activitate depinde direct de aceste produse.

    ”Și am să spun părerea mea, pentru că nu există constanță. Oamenii de la minister se rulează tot timpul. Dacă ar exista aceiași oameni…Știu alte țări, de exemplu, în Grecia și n-am să mă extind – același om e de 20 de ani în acea instituți, și știe tot, știe să-ți dea oricând un răspuns valid. La noi lucrurile se schimbă de la o zi la alta. În PNS se vorbește despre reducerea utilizării pesticidelor. Cuvântul pesticide – am avut această curiozitate, este menționat de 78 de ori – dar nicăieri nu există o măsură practică. Adică OK, reducem pesticidele, dar degeaba îmi spui că trebuie să educăm fermierii. Da, educăm fermieri și de de ce să nu recunosc, a început acest program derulat prin intermediul Ministerului Agriculturii și AL Autorității Naționale FitoSanitare, dar acesta este un program care trebuie implementat mai demult și la noi este o mare problemă faptul că sunt atât de mulți fermieri. Cum faci să îi instruiești pe toți? Asta e o întrebare la care va trebui să răspundă autoritățile. Este OK, noi ne implicăm foarte mult în partea aceasta de instruire a fermierilor, mai ales pe partea de protecție a sănătății și a protecției mediului. După părerea noastră, Planul Național Strategic trebuia să încerce să fie puțin mai aplicat la realitatea asta. E o mare problemă, că nu prea avem această tangență cu realitatea”, consideră Carmen Botez.

    ”În aceste momente îți vine să spui: despre ce competitivitate vorbim noi? Dacă până acum 2 ani când a început să se discute la nivel european despre Green Deal și Farm to Fork, cuvântul de ordine era competitivitate. Cum facem ca fermierul european, în cazul nostru, fermierul român, să fie mai competitiv? Acest cuvânt a dispărut total din vocabularul Comisiei Europene – pentru că bănuiesc că își dau seama că prin aplicarea măsurilor cuprinse în Farm to Fork, Green Deal în general, fermierul european n-o să mai fie foarte competitiv”, mai crede directorul executiv al AIPROM.

    Carmen Botez vede însă o serie de avantaje ale agriculturii românești care ne vor ajuta să fim competitivi în ciuda noilor restricții ce vor fi introduse. ”Eu cred că, într-un fel, faptul că noi avem un sol de calitate, eu aș considera că acesta este un avantaj. De asemenea, pe de o parte faptul că sunt atât de mulți oameni angrenați în agricultură poate nu dă o notă bună, dar pot să răspundă unei agriculturi care nu este extrem de tehnologizate. Trebuie să recunoaștem că avem atât de multe ferme mici. Citeam o statistică și în acea statistică spuneau că 9 din 10 ferme din România au sub 4 hectare ceea ce reprezintă de 4 ori mai puțin decât media europeană. Acest lucru ne spune ceva. Pe urmă, să recunoaștem că această forță de muncă nu este în marea ei majoritate întâmplătoare în agricultură. Adică ei sunt urmașii acelor fermieri care de ani și ani – nu vreau să devin patetică să spun de secole dar da, au rezistat și în comunism, au rezistat și au făcut față. Deci, astea, după părerea mea, ar fi niște avantaje competitive”, a mai spus Carmen Botez la ”Agxecutive cu Florin Constantin”.

    AGXECUTIVE cu Florin Constantin. Invitată: Carmen Botez, AIPROM


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till