• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Senatul a adoptat legea care interzice pășunatul în culturile fermierilor în lipsa unei autorizații scrise

  Roxana Dobre -

  Legea care interzice pășunatul în culturile fermierilor în lipsa unei autorizații scrise – votată de Senat. Proiectul de lege care impune ca pășunatul să se facă doar cu autorizație a trecut de votul Senatului urmând ca aleșii din Camera Deputaților, for decizional, să hotărască dacă legea va merge mai departe la promulgare. Noile reglementări se anunță drastice pentru crescătorii de animale!

  Pășunatul animalelor s-ar putea face după noi reguli drastice

  Propunerea legislativă privind prevenirea şi combaterea distrugerii culturilor agricole şi a păşunatului neautorizat, precum şi pentru modificarea unor acte normative, înregistrată în luna aprilie în Parlament, a fost votată de senatori pe 19 septembrie cu 111 voturi pro, zero contra și 2 abțineri. Legea nu este în vigoare ci pentru a-și produce efectele  proiectul trebuie să treacă și de votul Camerei Deputaților care este for decizional, mai departe să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial.

  Noua lege va impune reguli drastice pentru crescători 

  Dacă proiectul de lege va trece de votul deputaților și promulgat de președintele Klaus Iohannis acesta va impune o serie de reguli drastice pentru crescătorii de animale. Astfel, potrivit noilor propuneri, consiliile locale vor aproba regulamentul de păşunat valabil pe întreg teritoriul administrativ al unității administrativ-teritoriale. Regulamentul de păşunat, aprobat prin hotărâre a consiliului local, stabileşte reguli de exploatare a pajiştilor prin păşunat de pe raza teritorială a unității administrativ-teritoriale și conține următoarele:

  a) condițiile de păşunat;
  b) perioada în care este permis păşunatul;
  c) condițiile și procedura de emitere a autorizaţiei de păşunat;
  d) numărul de animale care pot fi hrănite pe suprafata de pajişte în întreaga perioadă de păşunat, exprimată în unități vită mare/UVM la hectar, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare.

  În cazul în care există amenajament pastoral valabil pentru pajiștile aflate pe unitatea administrativ teritorială, regulamentul de păşunat se elaborează în baza acestuia.

  Crescătorii vor avea nevoie de autorizație pentru pășunat

  O altă modificare importantă este ca pășunatul animalelor să se poată face doar cu o autorizație eliberată în prealabil de Primărie. Aceasta va conține date de identificare ale deținătorului animalului sau a persoanei împuternicite cu paza animalelor; ale terenului; efectivul de animale și perioada de valabilitate a autorizaţiei.

  Animalele identificate în culturi sau lăsate nesupravegheate vor fi plasate într-un adăpost

  Proiectul de lege votat de Senat mai prevede că orice persoană poate anunța autorităţile administraţiei publice locale dacă există o suspiciune de păşunat neautorizat sau identifică animale pe culturile lor.  Autoritățile se pot sesiza însă și din oficiu.

  În urma sesizării, reprezentantul autorității administraţiei publice locale și polițistul din cadrul Poliției Române, au obligaţia constatării la fața locului a veridicității celor sesizate. Deplasarea se asigură de către autoritatea administraţiei publice locale, iar cheltuielile acesteia se suportă din bugetul local. În măsura în care situația impune, reprezentantul autorității administraţiei publice locale solicită intervenția de urgență a Jandarmeriei Române. 

  În cazul în care animalele sunt supravegheate, se va proceda la controlul respectării autorizației de păşunat. În cazul în care animalele nu sunt supravegheate, se constată abandonul acestora. În acest caz polițistul emite de îndată ordinul de plasare în adăpost pentru o perioadă de 3 zile.

  Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris pe larg despre proiectul de lege privind pășunatul animalelor aici: Lege nouă! Pășunatul, doar cu autorizație. Animalele găsite pe terenurile fermierilor – confiscate!


  Te-ar mai putea interesa

  Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

  Ultimele știri

  Legea arendei a fost depusă din nou în Parlament pentru contracte de arendă pe minim 7 ani Creșterea mușcatelor – plantare, îngrijire, înmulțire Flori Mînzat: Vindem mieii sacrificați cu 50 de lei/kg, la poarta fermei